Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Cieľom plánovacej súťaže BMW Munich – Urban Production bolo nájsť návrh, ktorý bude funkčný a zároveň presvedčivý z hľadiska urbanistického rozvoja. Dôraz by sa mal klásť na efektívnu, konkurencieschopnú výrobu na strane jednej a na začlenenie závodu do mestského prostredia na strane druhej. Spoločnosť BMW Group teraz spojí svoje sily s víťazmi, aby ďalej rozvíjali svoje návrhy, aby spoločnosť mohla čo najúplnejšie ťažiť z rôznych príležitostí, rôznych prístupov a ich synergií a aby vypracovala jednotný a perspektívny hlavný plán.

„Náš priemysel je uprostred transformácie na elektromobilitu, digitalizáciu a cirkulárne hospodárstvo, pritom však ide o transformáciu, ktorú nám umožnili naši zamestnanci. Vytvorenie dokonalého prostredia, aby mohli vykonávať svoje činnosti, identifikovať sa s našou spoločnosťou a zažívať hodnotné stretnutia, je základom nášho úspechu – dnes aj v budúcnosti. Ale aj my sme súčasťou sociálneho systému okolo nás a preberáme zodpovednosť za rozvoj nášho mestského prostredia. Spolu s našimi spolupracovníkmi vyvíjame hlavný plán, ktorý ľuďom v závode aj mimo neho ponúkne dlhodobú perspektívu. Naším cieľom je vytvoriť progresívne prostredie pre prácu a výrobu, ktoré sa pevne zameriava na trvalú udržateľnosť, mestské plánovanie, dopravu a logistiku, ako aj na našich susedov v blízkosti závodov,“ povedala Ilka Horstmeier, členka predstavenstva spoločnosti BMW AG pre ľudské zdroje a pracovné vzťahy.

„Pri príležitosti stého výročia nášho domáceho závodu formujeme jeho budúcnosť špičkovou architektonickou súťažou – so silným záväzkom spoločnosti BMW Group voči tomuto jedinečnému závodu uprostred Mníchova,“ povedal Milan Nedeljković, člen predstavenstva spoločnosti BMW AG pre výrobu. „Víťazné návrhy od ateliérov OMA a 3XN sú presvedčivé, perspektívne výtvory, ktoré sa zhodujú s našou vlastnou víziou inovatívneho a všestranne obsiahleho pracovného sveta. Spolu s pokračovaním transformácie na elektromobilitu sa výroba v rámci automobilky BMW stáva efektívnejšou, flexibilnejšou, digitálnou a trvalo udržateľnejšou než kedykoľvek predtým.“

Víťazi architektonickej súťaže BMW Munich – Urban Production pre špičkovú výrobu pripravenú na budúcnosť v domácom závode v Mníchove sú už známi. Porota medzinárodnej súťaže jednohlasne hlasovala v prospech návrhov rotterdamských architektov OMA a kodanských architektov 3XN. Po dni a pol intenzívneho uvažovania dospeli k záveru, že víťazné riešenia oboch kancelárií boli na rovnako vysokej úrovni. Obaja sa veľmi dobre chopili úlohy a presvedčili porotu odlišnými zameraniami svojich výsledkov. Všetkých šesť zúčastnených projektov z medzinárodných architektonických kancelárií malo vynikajúcu kvalitu a ponúkali rôzne riešenia na úspešnú integráciu inovatívnej, trvalo udržateľnej a konkurencieschopnej výroby do mestského prostredia.

„Dve prvé ceny získali projekty s celkom odlišnými víťaznými charakteristikami. Obe majú veľký potenciál pre hlavný plán, ktorý spĺňa špeciálne potreby závodu BMW v Mníchove, ktorý sa nachádza v netradičnom prostredí v centre mesta a pripraví ho na budúcnosť,“ povedal Dieter Reiter, primátor Mníchova.

Značky: