Chystáte sa na nákup nového notebooku? Zavalilo vás obrovské množstvo modelov a vôbec netušíte, ktorý máte vybrať? Neviete, čo je v danej cenovej kategórii výhodné a čo naopak do neba volajúca drzosť predajcu? Náš hardvérový sprievodca vám podá pomocnú ruku.

Recenzie notebookov sú pravidelnou súčasťou nášho magazínu, avšak nie každého konkrétne modely zaujmú a rád by sa vydal na lov do fyzických či virtuálnych pultov obchodov aj sám. Či už si na notebook vyčleníte 300, 500 či 800 eur, obvykle chcete vybrať taký, ktorý je ten najvýhodnejší a za dané peniaze toho ponúkne najviac.

Účelom tohto sprievodcu nie je ukázať prstom na konkrétny model, ktorý je jediný ten pravý a bežať si ho kúpiť. Účelom je zoznámiť sa s priehrštím rôznych typov procesorov, grafických kariet a iného hardvéru, ktorý je dnes na trhu a získať prehľad v tom, v akých cenových hladinách ho môžeme očakávať. Na trhu je totiž skutočná džungľa a jednoduchá pomôcka so zvyšujúcim sa číslom označenia nie vždy platí a vzhľadom na premiešanie napríklad viacerých generácií mikroarchitektúr procesorov môže byť aj Pentium výkonnejšie ako Core i3, zatiaľ čo Core i5 zas môže výkonovo prekonať Core i7.

V článku si preto triedy hardvéru a ich označenia predstavíme, pričom vás zoznámime s aktuálnou situáciu. Sami tak budete môcť rozpoznať, že je nejaký notebook za dobrú cenu a takisto budete vedieť určiť, že je cena niektorého poriadne prestrelená. Získate takisto prehľad o tom, čo spraví s vaším limitom pridanie 50 alebo 100 eur alebo naopak ich ubratie. Podľa vašich požiadaviek tak budete môcť dobre zhodnotiť, či sa vám oplatí nejaké to euro pridať, alebo či dokonca môžete aj niečo ušetriť, bez toho, aby ste sa obmedzovali v tom, čo s notebookom plánujete robiť.

V každej cenovej hladine spomenieme konkrétne modely notebookov na trhu, ktoré sú dobrým reprezentantom výkonu hardvéru v danej kategórii. Nezabudnite, že výrobcovia často predávajú notebooky s jedným názvom vo viacerých hardvérových konfiguráciách. Smerodajné je preto produktové číslo, ktoré uvádzame v zátvorke. Nie je vôbec zaručené, že tieto modely budú najvýhodnejšie v čase, keď notebook budete kupovať. V dobe e-shopov môže byť na druhý deň všetko inak a z výhodnej kúpy sa stane „prepadák“, pretože na podobné ceny sa dostane iný, lepší model. Keďže ale vďaka tomuto článku budete vedieť, aký hardvér je dnes v danej cene štandard, budete už vedieť rozpoznať aktuálnu dobrú ponuku v podobe iného modelu, ktorý pri tom viac vyhovuje vašim požiadavkám.

Dajte si pozor v prípade, že v ponuke zbadáte notebook s výrazne výkonnejším hardvérom, než by sa v danej cene dalo čakať. Môže ísť totiž o model bez operačného systému alebo s operačným systémom zdarma, teda napríklad s nejakou linuxovou distribúciou. Na tom pravdaže nie je nič zlé, ale musíte s tým počítať vopred a nie sa o tom dozvedieť v momente, keď notebook prvýkrát spustíte. V našom sprievodcovi sa zaoberáme modelmi, ktoré majú v cene operačný systém Microsoft Windows 10.

Kategória 200 až 300 eur – Cena na prvom mieste

Ak chcete za notebook minúť čo najmenej, pohybujete sa okolo sumy 200 eur, pričom je možné naraziť aj na kúsky o 10 až 50 eur lacnejšie. Hojne sa tu miesia notebooky klasickej konštrukcie s hybridnými zariadeniami v podobe tabletov s klávesnicou. Hľadať notebook v týchto cenách vám príliš neodporúčame, pretože jediné čo je tu skutočne zaručené, je mizerný výkon. Avšak z hľadiska základnej funkčnosti ide o plnohodnotné notebooky a nedá sa povedať, že by boli nejako nekompletné a chýbala im napríklad webkamera, Wi-Fi alebo Bluetooth modul.

Ak teda nemáte inú možnosť a notebook v tejto cene je vaša jediná cesta, nemusíte sa báť. Aj oni si svoju prácu zastanú. Ich hardvér je však potrebné vyberať rozumne, aby ste pri notebooku predsa len viac neplakali, ako s ním robili niečo užitočné.

Ak hovoríme o zariadeniach s Windows, tak z hľadiska procesora narazíte v tejto cenovej hladine hlavne na dve mikroarchitektúry procesorov Intel. Ide o 14 nm mikroarchitektúru Airmont, ktorá je zmenšením predchádzajúcej 22 nm mikroarchitektúry Silvermont (čo prinieslo značné zlepšenie pomeru výkonu k spotrebe) a tohtoročnú novú 14 nm mikroarchitektúru Goldmont, ktorá je na trhu stále ešte v menšine. V rámci staršej Airmont mikroarchitektúry nájdete dve procesorové rodiny, v podobe Cherry Trail a Braswell.

Kým Cherry Trail je určená pre tablety, respektíve hybridné zariadenia s oddeliteľnou klávesnicou, tak Braswell je jej výkonnejší variant pre klasickú notebookovú koncepciu. Okolo sumy 200 eur často uvidíte procesor Intel Atom x5 Z8300 Cherry Trail, ktorý sa dostal na trh už v roku 2015 (všimnite si, že v číselnom označení je písmeno Z). Jeho výkon je dosť podobná ARM SoC v podobe Qualcomm Snapdragon 801, takže žiadna sláva.

Na trhu je takisto aj jeho mierne výkonnejšia verzia Intel Atom x5-Z8350, z februára tohto roku, ktorá má frekvenciu vyššiu o 80 MHz. Grafické schopnosti ich integrovaných grafických jadier sú mierne pod úrovňou mobilných grafických jadier Qualcomm Adreno 330 alebo PowerVR G6430. Za málo peňazí je skrátka málo muziky.

ASUS EeeBook E502SA-XO123T, notebook za menej ako 300 eur nemusí vyzerať len zle

Nad cenou 250 eur už obvykle narazíte na klasické notebooky s procesormi Braswell, ktoré sú z hľadiska výkonu lepšou voľbou ako tabletové Cherry Trail. Aj keď v srdci ide v skutočnosti stále o atomové modely, tak vzhľadom na rozdiel v použití im Intel už dlhšiu dobu dáva názvy Celeron aj Pentium. Rozpoznáte ich podľa toho, že vo svojom číselnom označení majú na začiatku písmeno N. Ide teda napríklad o Intel Celeron Dual Core N3060 Braswell.

Úplne nové prepracované „Atomy“ s mikroarchitektúrou Goldmont majú vyššie číslo, pričom ide napríklad o procesor Intel Celeron Dual Core N3350, pričom patria už do rodiny Apollo Lake. Ak nájdete ešte v nejakom notebooku tabletový procesor z rodiny Bay Trail-T, teda napríklad Intel Atom Quad Core Z3735F, radšej sa mu vyhnite. Ide dnes už o bradatý 22 nm procesor s mikroarchitektúrou Silvermont, z roku 2014

Pre túto lacnú kategóriu notebookov je typická veľmi malá operačná pamäť. Výrobcovia sa snažia ušetriť, kde sa dá a preto sa stretnete s modelmi s 2 GB kapacitou. Okrem toho, obvyklé je aj to, že nemajú klasické dátové úložisko, ale len malokapacitné NAND flash, označené ako eMMC. Nedajte sa oklamať, že NAND flash úložisko znamená, že tieto notebooky sú vybavené výkonným malým SSD. To ani náhodou. Označenie eMMC je skratkou Embedded MultiMediaCard a ide prakticky o pamäťovú kartu zabudovanú do základnej dosky zariadenia. Jej rýchlosť teda nepripomína super rýchle SSD, ale lacné a pomalé SD karty a USB kľúče.

Dajte si pozor na to, že sa obvykle ponúkajú v kapacitách 32 alebo 64 GB, čo ledva stačí na samotný Windows a hlavne v prvom prípade ho bude na tak malom úložisku vôbec problém aj upgradovať na novšiu verziu, ktorá bude vychádzať jeden alebo dvakrát do roka. Ak teda kupujete naozaj notebook a nie len tablet s klávesnicou, takýmto úložiskám sa vyhnite.

Ak sa budete držať skôr v dolnej časti tejto kategórie, budete musieť trpieť s 2 GB RAM a miniatúrnym eMMC úložiskom. Veľmi odporúčame pohnúť sa vyššie. Ukážkou rozumného notebooku v tejto cenovej kategórii je napríklad ako ASUS EeeBook E502SA-XO123T s procesorom Intel Celeron Dual Core N3060 Braswell, 4 GB RAM, 500 GB pevným diskom a klasickým TN displejom s uhlopriečkou 15,6“ a rozlíšením 1366 x 768 bodov, ktorý sa predáva za 289 eur. Naraziť sa dá však za rovnakú cenu aj na Lenovo IdeaPad 110-15IBR (80T70054CK), ktorý je dokonca aj o trošku lepšou voľbou, pretože k inak identickému hardvéru pridáva väčší, 1 TB pevný disk.

Ďalšie kategórie veľkého hardvérového sprievodcu budeme publikovať postupne.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní TOUCHIT č. 10/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.