Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Svetová fotografická organizácia (World Photography Organisation) s potešením predstavuje víťazov jednotlivých kategórií a užšieho výberu otvorenej súťaže Sony World Photography Awards 2023, ktorá oceňuje najlepšie jednotlivé snímky, ktoré v roku 2022 vznikli.

Do súťaže Sony World Photography Awards 2023 bolo prihlásených cez 415 000 snímok z viac ako 200 krajín a regiónov, pričom cez 200 000 snímok bolo prihlásených do otvorenej súťaže. Každý z víťazov dostane digitálnu foto výbavu od spoločnosti Sony a bude ďalej súťažiť o prestížny titul Open Photographer of the Year a cenu 5 000 amerických dolárov (USD).

Celkový víťaz otvorenej súťaže bude vyhlásený na slávnostnom odovzdávaní cien 13. apríla v Londýne. Vybrané víťazné snímky a snímky z užšieho výberu sa predstavia v rámci výstavy Sony World Photography Awards v galérii Somerset House od 14. apríla do 1. mája 2023.

Desať víťazov jednotlivých kategórií:

ARCHITEKTÚRA

Mark Benham (Spojené kráľovstvo) za snímku The Silos, ktorá pripomína koláž síl a okolitých budov v pútavých ružových farbách v prístave Brest vo Francúzsku.

KREATÍVNA KATEGÓRIA

Boris Eldagsen (Nemecko) za PSEUDOMNESIA | The Electricia, podmanivý čiernobiely portrét dvoch žien rôznych generácií, pripomínajúci vizuálny jazyk rodinných portrétov zo 40. rokov.

KRAJINA

Giorgos Rousopoulos (Grécko) za snímku gréckej horskej krajiny s turistom stúpajúcim na horu Tymfi, ktorá sa majestátne vypína v pozadí a ponúka výhľad na národný park Pindus.

ŽIVOTNÝ ŠTÝL

Azim Khan Ronnie (Bangladéš) za snímku Childhood zachytávajúcu deti, ktoré sa prepletajú medzi desiatkami obrích kužeľov (topas) v bangladéšskej továrni na spracovanie ryže a hrajú sa s vozíkom, ktorý používajú robotníci na prevážanie a sušenie ryže.

POHYB

Zhenhuan Zhou (pevninská Čína) za fotografiu Slam on the Brakes, na ktorej je kovbojka na závodoch barrel racing v kanadskom Ontáriu. V tejto súťaži jazdia kovbojky okolo sudov a najrýchlejšia z nich je korunovaná ako víťazka.

PRÍRODA A DIVOKÉ ZVIERATÁ

Dinorah Graue Obscura (Mexiko) za snímku Mighty Pair, čiernobiely portrét urobený počas výletu v južnom Texase, na ktorom sú dva vtáky ( karakary chocholaté). Stoja bez pohnutia a pozerajú sa rovnakým smerom mimo fotoaparát, ako by fotografke pózovali.

OBJEKT

Mieke Douglas (Holandsko) za snímku Recycled, na ktorej fotografka zachytila objekt z plastových vrecúšok a tylu pripomínajúci kvety v štýle trompe l’oeil, naaranžované ako kytica. Touto fotografiou, na ktorej nie je všetko, ako sa zdá, nás nabáda fotografka na druhý pohľad.

PORTRÉT

Sukhy Hullait (Veľká Británia) za fotografiu Charlie, portrét mladého teenagera, ktorý sa spolu so svojimi priateľmi rozhodol premeniť opustené parkovisko pri krčme na skatepark, pretože väčšina z nich bola počas pandémie uzavretá.

STREETOVÁ FOTOGRAFIA

Andreas Mikonauschke (Nemecko) za snímku Exhausted, sugestívny čiernobiely portrét mužov na pokraji vyčerpania po zdvíhaní a prenášaní ťažkých drevených rámov so sochami zobrazujúcimi biblické výjavy ulicami Andalúzie počas tradičných veľkonočných procesií Semana Santa.

CESTOVANIE

Max Vere-Hodge (Spojené kráľovstvo) za snímku Ghosts, dramatická čiernobiela fotografia kmeňa Mundari v Južnom Sudáne, ktorá vznikla medzi nočnými ohňami, ktoré zapaľujú, aby odháňali muchy tse-tse a komáre od svojich milovaných kráv Ankole-Watusi.

Tohtoročnú otvorenú súťaž hodnotil Eric Schlosser, umelecký riaditeľ Tbilisi Art Fair v Gruzínsku.

13. apríla 2023 budú vyhlásení celkoví víťazi študentskej súťaže, súťaže pre mladých fotografov, otvorenej súťaže a profesionálnej súťaže Sony World Photography Awards 2023, ktorí budú od 14. apríla do 1. mája 2023 súčasťou výstavy v Somerset House v Londýne. Ďalšie informácie o víťazoch a užších nomináciách nájdete na adrese www.worldphoto.org.

Značky: