Modelový rad Galaxy Tab S znamená pre tablety to isté, čo pre smartfóny značka Galaxy S. Maximálny výkon doplňujú najnovšie technológie, ktoré postupne obohatilo aj pero S Pen. Rad Galaxy Tab S sa tak postupne pretransformoval z multimediálnych tabletov na hybridy medzi zariadením pre prácu a zábavu.

Potreba tabletu historicky vystala z potreby mobilného zariadenia s veľkým displejom, ktoré je dostatočne prenosné pre pracovné nasadenie a tiež dostatočne výkonné pre využívanie multimédií. Aj napriek tomu, že za posledné roky uhlopriečky displejov smartfónov neustále narastajú, potreba tabletu aj naďalej zostáva. Prianie tých najnáročnejších užívateľov plní rad Galaxy Tab S, ktorý si berie špičkové funkcie zo smartfónov a úspešne ich prevádza do tabletovej podoby. Hľadáte špičkové displeje, vysoký výkon, desktopový režim DeX alebo snáď dotykové pero S Pen pre prácu, písanie poznámok a kreslenie? Ste na správnej adrese! 

Galaxy Tab S

Aj keď je stylus S Pen lákadlom najmä u posledných generácií radu Galaxy Tab S, prvý model radu z roku 2014 sa obišiel bez neho. Pred šiestimi rokmi uviedol Samsung na trh hneď dva tablety, menší s uhlopriečkou 8,4 palca, a väčší desať a pol palcový. Oba tablety mali tenké telo prevažne z plastu, do ktorého bol vsadený Super AMOLED displej s rozlíšením 2 560 × 1 600 pixelov. Už pred piatimi rokmi Samsung dovolil prepnúť na displejové režimy Fotografie AMOLED a Kino AMOLED, ktoré „vytiahli“ špecifické odtiene pri prezeraní multimediálneho obsahu. Podľa uhlopriečky bol preferovaný režim na výšku či na šírku displeja, čo je poznať podľa rozloženia doplnkových ovládačov. Na domovské tlačidlo zo strán nadväzovali dve senzorické klávesy. Na hranách tabletu boli k dispozícii stereo reproduktory a nabíjací microUSB. Okrem 8MPx foťáku sa na chrbte vynímali aj dve „cvočky“ pre pripevnenie flipového krytu Book Cover.

Samsung Galaxy Tab S

Samsung Galaxy Tab S, Zdroj: Samsung

Výpočtový výkon dodával osemjadrový Exynos 5420 Octa, ktorý ponúkol osem výkonných 1,9GHz jadier a štyri jadrá s taktom 1,3 GHz pre úspornejšie úlohy. 16GB úložisko išlo rozšíriť microSD kartami až o ďalších 64 GB, u LTE verzie tabletu ste mohli počítať aj s telefonovaním a dátovými prenosmi v sieťach štvrtej generácie. V tablete bol predinštalovaný Android 4.4.2 KitKat s grafickou nadstavbou TouchWiz prevzatou zo smartfónu Galaxy S5. Súčasťou prostredia tak bola funkcia Multidisplej (súčasné zobrazenie dvoch aplikácií naraz), viacpoužívateľská podpora, a využiť ste mohli aj známe počítačové skratky (Ctrl+C, Ctrl+V, a pod.) alebo vstavaný Detský režim. Tablety sa na Slovensku predávali v bielej a v zlatej.

Galaxy Tab S2

V roku 2015 sa na svet dostal nástupnícky rad Galaxy Tab S2. Opäť ste v ňom mohli vyberať z dvoch príjemne tenkých celokovových tabletov, ktoré novo dostali Super AMOLED panely s pomerom strán 4:3. A to v podobe a osem a 9,7″ variantov, v oboch prípadoch s rozlíšením 2 048 × 1 536 pix. Oba modely boli na Slovensku k dispozícii vo Wi-Fi a LTE verzii, s menším išlo dokonca volať pri uchu podobne ako so smartfónom.

Samsung Galaxy Tab S3

Samsung Galaxy Tab S3, Zdroj: Samsung

Medzigeneračne došlo k nárastu výpočtového výkonu, pod ktorý sa podpísal osemjadrový Exynos 5433 s 3GB operačnou pamäťou. Multimediálne ladené tablety mali 3GB úložisko, ktoré išlo rozšíriť microSD kartami. V domovskom tlačidle bola k dispozícii čítačka odtlačkov prstov, ktorá išla využiť napríklad pre prihlásenie k účtu vo viacužívateľskom režime. Z tabletu šiel jednoducho zrkadliť obsah displeja na blízku televíziu Samsung, prípadne cez aplikáciu SideSync vzdialene ovládať váš smartfón. V oboch tabletoch bežal Android 5.0.2 Lollipop s nadstavbou TouchWiz, k dispozícií boli v bielej a čiernej.

Galaxy Tab S3

Od radu Galaxy Tab S3 sa portfólio špičkových tabletov upriamilo na jeden model. Menší musel z kola von, takže sa dostalo len na 9,7″ tablet s kovovou konštrukciou hrúbky iba 6 mm, ktorú na chrbte doplnilo sklo. V kovovom ráme sa objavil nabíjací konektor USB-C pre 6 000mAh batériu a tiež štvorica reproduktorov s podporou funkcie Auto-rotate Stereo. Podľa orientácie tabletu sa reproduktory prepínali medzi ľavým a pravým kanálom. Do POGO konektora na boku ste zase mohli zapojiť puzdro s klávesnicou. Najväčším bonusom bolo dotykové Pero S Pen, ktoré bolo pribalené v základnej krabici. Pomerne široký stylus s hrúbkou hrotu 0,7mm bol natoľko intuitívny, že ste ho pri odomknutí tabletu automaticky brali do ruky. Na jeho tele bolo jedno akčné tlačidlo a tiež klip, za ktorý ste mohli stylus kdekoľvek pripevniť. S Pen sa hodil na kreslenie, písanie poznámok, podpisovanie PDF dokumentov aj k bežnej navigácii prostredím. Displej rozpoznával až 4 096 úrovní tlaku pera.

Samsung Galaxy Tab S3

Samsung Galaxy Tab S3, Zdroj: Samsung

Špičkový Super AMOLED displej dostal dva displejové režimy aj filter modrého svetla. Výkonovú stránku zaisťoval čipset Snapdragon 820 s podporou Vulkan API. Operačná pamäť mala kapacitu 4 GB. V rámci bohatej konektivity nechýbala ani podpora LTE, cez aplikáciu Samsung Flow sa vám na tablete v reálnom čase zobrazovali notifikácie z vášho smartfónu. V tablete bežal Android 7.0 Nougat so známou nadstavbou TouchWiz, ktorá bola plná softvérových prídavkov. A to, čo ste v tablete nenašli, ste mohli doinštalovať z obchodov Google Play alebo Galaxy Apps. Napr. bezplatnú aplikáciu ShetchBook od Autodesku alebo ArtCanvas pre kreslenie vo vrstvách. Galaxy Tab S3 sa u nás predával v čiernej a striebornej farebnej variante.

Galaxy Tab S4

Rok 2018 sa niesol v znamení štvrtej generácie radu Galaxy Tab S. A zatiaľ čo o generáciu skôr bol náznakom postupného príklonu k pracovným funkciám stylus, u Tab S4 sa dostalo aj na desktopový režim DeX. Ten po pripojení k monitoru na externom displeji vykresľoval prostredie s veľkými ikonami, plochou a plávajúcimi oknami. U Tab S4 ste si však mohli na DeX prepnúť aj priamo v tablete. Hrúbka zariadenia bola 7,1 mm, do kovového rámu sa dostali štyri reproduktory od AKG Audio. Uhlopriečka Super AMOLED displeja narástla na 10,5 palca, nechýbala ani podpora stylusu S Pen, ktorý pôsobil ako hrubšia prepisovačka. Ak ste si k tabletu zaobstarali doplnkovú QWERTZ klávesnicu, mohli ste mať priamo v nej zastrčený aj stylus.

Samsung Galaxy Tab S4

Samsung Galaxy Tab S4, Zdroj: Samsung

Snapdragon 835 so 4GB RAM bol slušný základ, na ktorý sa nabalilo 64GB úložisko a bohatá konektivita s voliteľnou podporou LTE (pri verzii s nanoSIM). Svižné prostredie Samsung Experience 9.5 bolo postavené na Androide 8.1 Oreo, nechýbal ani hlasový asistent Bixby. V roku 2020 sa na tablet dostal Android 10 s nadstavbou One UI 2.1. 13MPx fotoaparát na sklenenom chrbte ste mohli použiť ako čítačku QR kódov alebo „skener“ pri prevode dokumentov do elektronickej podoby využitím optického rozpoznávania znakov (OCR). Tablet sa predával v čiernej a bielej.

Galaxy Tab S5e

Kým sme v roku 2019 čakali na plnohodnotného nástupcu „štvorky“, rozhodol sa Samsung z hardvérovej výbavy vypustiť stylus, čo dalo vzniknúť tabletu Galaxy Tab S5e. Samotné „éčko“ v názve značilo slovko „essential“, čo môžeme do slovenčiny preložiť ako „základný“. Jediné ústupky však boli u použitého čipsetu a chýbajúceho stylusu, inak ste mali k dispozícii tablet s kovovou konštrukciou, ktorá mala hrúbku len 5,5 milimetra! Špičkový Super AMOLED displej bol samozrejmosťou, zvuková reprodukcia zo štyroch reproduktorov od AKG Audio doplnená režimom Dolby Atmos bola na svoju dobu takmer bezkonkurenčná. Čítačka odtlačkov prstov bola umiestnená v ráme na pravom boku, slúchadlový jack sa do tenkého tela už nedostal.

Samsung Galaxy Tab S5e

Samsung Galaxy Tab S5e, Zdroj: Samsung

Použitý Snapdragon 670 síce netrhal výkonové rekordy, na používanie tabletu a hranie hier to však stačilo. Operačná pamäť ostala u kapacity 4 GB, čo platilo aj o 64GB úložisku. 7 040mAh batéria podporovala zrýchlené 15W dobíjanie. Tablet sa do predaja dostal s Androidom 9.0 a nadstavbou One UI 1.1, v priebehu tohto roku začala jeho postupná aktualizácia na Android 10 s novšou verziou grafickej nadstavby od Samsungu. Na Slovensku sa tablet ponúkal v čiernom, zlatom a striebornom variante.

Galaxy Tab S6

Plnohodnotný nástupca Galaxy Tab S4 sa na trhu objavil až niekoľko mesiacov po Galaxy Tab S5e. A aby Samsung používateľa nezmiatol, a lepšie odlíšil novinku od skoršieho modelu, pridal do názvu rovno šestku. Od celokovového hybridu medzi pracovným a herným zariadením nemôžete čakať nič iné, než maximálnu výbavu so špičkovým AMOLED displejom (pomer strán 16:10) a perom S Pen, ktoré možno pri prenášaní magneticky prichytiť k bočnému rámu. Pero je bezdrôtové, podporuje systémové gestá Air Gestures a pri nabíjaní odpočíva v „lôžku“ na zadnom kryte v blízkosti duálneho fotoaparátu. O podarenú zvukovú kulisu sa aj tentokrát stará štvorica reproduktorov od AKG, v rade Galaxy Tab S sa vôbec prvýkrát presunula čítačka odtlačkov pod displej, a to v optickej podobe.

Samsung Galaxy Tab S6

Samsung Galaxy Tab S6, Zdroj: Samsung

Viac ako dostatočný výkon pre hry a spúšťané aplikácie dodáva Snapdragon 855. 6GB operačná pamäť má pri priemernom používaní tabletu ešte dostatočné rezervy. Svižné načítanie dát obstaráva rýchla 128GB pamäť typu UFS 3.0, ktorú môžete doplniť až 1TB microSD kartou. 7 040mAh batéria sa dobíja 15 Wattmi. Tablet sa na trh dostal s Androidom 9.0 a nadstavbou One UI 1.1, ktorý bol tento rok v júni aktualizovaný na Android 10. Súčasťou prostredia je bohatá aplikačná nadstavba vrátane režimu DeX (možno spustiť priamo na tablete), Zabezpečenej zložky, Smart View, systémového detského režimu , čítačky QR kódov, a pod. Tablet sa na Slovensju predáva vo Wi-Fi a LTE verzii, na výber je čierne a modré farebné prevedenie.

Galaxy Tab S6 Lite

Zatiaľ čo u Galaxy Tab S5e Samsung viac menej nijak do hardvéru citeľne nezasahoval a odobral len S Pen, v prípade Tab S6 Lite síce stylus zostal, avšak hardware sa s pôvodným Tab S6 nemôže príliš rovnať. Protiváhou je však nižšia koncová cena – Tab S6 Lite stojí zhruba o polovicu menej, než výkonný Galaxy Tab S6. Displej tentoraz nie je AMOLED, Samsung stavil na 10,4″ TFT displej s rozlíšením 2 000 × 1 200 pix, ktorý je usadený v sedemmilimetrovom kovovom tele. Reproduktory od AKG sú na tele dva, na zadnej časti je pripravený 8MPx fotoaparát. Stylus do tenkého tela síce nezasuniete, ale môžete ho k bočným hranám aspoň magneticky prichytiť. V ruke sa S Pen s 0,4mm hrotom pocitovo tvári ako bežné pero, je len o niečo dlhšie. Chýba mu Bluetooth, takže ho nevyužijete pre systémové gestá, vďaka akčnému tlačidlu však neprídete o žiadne kľúčové funkcie známe z predošlých tabletov aj z tabletofónov radu Galaxy Note.

Samsung Galaxy Tab S6 Lite

Samsung Galaxy Tab S6 Lite, Zdroj: Samsung

V tele tabletu tlčie 10nm čipset Exynos 9611, ktorému sekunduje 4GB RAM. Internú 64GB pamäť rozšírite microSD kartami, v prípade LTE verzie tabletu je na druhej strane spoločného šuflíku k dispozícii slot pre nanoSIM. V tablete beží Android 10 s nadstavbou One UI 2.1. Celkovo vzaté sa jedná o slušný multimediálny tablet, u ktorého je stylus a s ním spojené funkcie uprednostnený pred výkonom. Na Slovensku sa tablet predáva v čiernej a modrej.

Čo čakať od tabletov radu Galaxy Tab S v budúcnosti? Poďme sa prekvapiť, čo Samsung predstaví a na čo sa môžeme tešiť. Sledujte s nami dnes o 16:00 živý stream z akcie Galaxy Unpacked 2020, kde uvidíte nové mobilné produkty pre druhú polovicu tohto roka.

Značky: