Microsoft chce zjednodušiť neskorší návrat k aplikáciám.

Keď sa pozrieme na operačný systém Android alebo iOS, odinštalovaním aplikácie sa odinštalujú aj jej nastavenia a iné súbory jej pridružené. Windows 10 k tomu pristupuje rovnako a tzv. Univerzálne aplikácie pre Windows 10 sa odinštalujú so všetkým (okrem vami vytvorených dokumentov, samozrejme).

Teraz je tu ale zmena a web Windows Latest hovorí, že v jednej z Preview verzií Windows 10 sa objavila funkcia na archivovanie aplikácií. Ide o možnosť, kedy sa aplikácia síce odinštaluje, no konfiguračné dáta zostávajú na disku. Nezaberajú veľa miesta, no ak budete niektorú z odinštalovaných aplikácií inštalovať znova, budete ju mať takpovediac nastavenú.

Podobnú vlastnosť má aj iOS od verzie 11 a keď sa k aplikácii rozhodnete vrátiť, časť nastavení bude hotová. V predvolenom nastavení je táto funkcia u Windows 10 povolená. Uvidíme, keď sa zapracuje do ostrého vydania. V zásade na nastaveniach nebude treba nič meniť.

Predpokladáme, že objem zostatkových (konfiguračných) dát bude malý. Miesto na disku nám zväčša zaberajú iné dáta, než dáta po univerzálnej aplikácii pre Windows 10.

windows settings

Zdroj: Windows Latest

Prečítajte si aj:

Kde nájsť nový BIOS?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.