Termín na vyplnenie daňového priznania a blíži. Máte však k dispozícii elektronické nástroje, ktoré vám situáciu výrazne uľahčia.

Keďže podávanie daňových priznaní bude pre vás pravdepodobne povinné v elektronickej forme, upozorňujeme na situáciu s občianskymi preukazmi s čipom. Finančná správa pripomína skončenie platnosti kvalifikovaného elektronického podpisu na OP vydaných pred 20. júnom 2021. Platnosť certifikátov na čipe skončila 31. 12. 2022.

Na podpisovanie daňového priznania v elektronickej forme môžete ale využiť dočasné riešenie zdokonalený elektronický podpis. Dočasný certifikát, ktorým sa bude dať podpísať DP, sa dá nahrať cez aplikáciu eID klient vo verzii 4.4.

Na portáli Slovensko.sk je zverejnená Používateľská príručka, informácie k postupu sú od strany 39. Všetky dôležité informácie nájdu daňovníci aj na portáli finančnej správy.

Aplikácie na internete

Podobne ako po minulé roky je k dispozícii služba Priznanie.Digital, ktorá vám pomôže s vyhotovením daňového priznania pre živnostníkov, ktorí chcú podať daňové priznanie za rok 2022 a používajú systém s paušálnymi výdavkami. Stačí zadať základné údaje a formulár automaticky vypočíta daň, ktorú musíte zaplatiť.

Výsledkom procesu je aj súbor kompatibilný s finančnou správou, takže ho stačí nahrať cez vašu elektronickú podateľňu podobne ako by išlo o daňové priznanie vytvorené vaším účtovníkom a zaslané v XML formáte.

Súčasťou formulára je aj možnosť na podanie 2 % dane. Aplikácia obsahuje aj možnosť odloženia daňového priznania a dostupný formulár vám pomôže s odložením o 3 alebo 6 mesiacov v závislosti na tom, či ste mali alebo nemali príjem zo zahraničia.

Kros TAXA je služba, ktorá nie je na rozdiel od predchádzajúcej služby zadarmo, avšak za sumu 12 eur vám umožní pripraviť až 3 daňové priznania na rok 2022. Ide o komplexnejší program, ktorý funguje vo forme sprievodcu a celým procesom vás prevedie.

Sprievodca vytvorením daňového priznania zároveň skontroluje a upozorní na nesprávne sumy alebo súčty. Takisto urobí automatické výpočty na úhradu dane, prípadne na základe vyplnenia formulára zistíte, či nemáte preplatok. Rovnako aj v tomto prípade je výsledkom elektronický súbor, ktorý sa dá poslať elektronicky.

Zdroj: Finančná správa, Slovensko.Digital, Kros

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.