Mať dobrý antivírus, je základ. Na výber dnes máte toľko možností, že je ťažké sa v nich vyznať. Mnohí vyberáme podľa reputácie, podľa zvyklostí alebo na základne odporúčaní. Nech už je váš výber skôr emocionálny ako logický, ideálne je nejaký v systéme mať.

Používatelia operačného systému Windows majú ochranu priamo v systéme. Ide o základ, ktorý chráni systém proti škodlivým kódom. Obsahuje aj firewall. Ideálne je však mať klasický antivírus. Taký, ktorý beží na pozadí a kontroluje hrozby a podozrivé aktivity v reálnom čase. My prinášame prehľad nástrojov, antivírusových programov s kontrolou na vyžiadanie. Tie nedokážu zachytiť priamu hrozbu a musíte sa spoľahnúť na ochranu v internetovom prehliadači alebo na tú základnú v systéme.

„Prenosný antivírus na flashdisku sa môže hodiť.“

Sú ale vhodné na detailné skontrolovanie vybraných súborov a priečinkov alebo systémových súčastí či priamo celého disku. Nepotrebujete ich inštalovať, stačí spustiť a zapnúť kontrolu systému. Niektoré majú viac či menej možností. Niektoré sa aktualizujú samé, iné musíte znova stiahnuť zo stránok výrobcu, aby obsahovali novú definíciu vírusových kódov.

ClamWin Free Antivirus

ClamWin je populárny program s detailnými možnosťami

Toto je najvybavenejší nástroj na odstraňovanie vírusov v tomto článku. Mnohí, najmä z prostredia linuxových serverov, tento antivírus poznajú. Je zároveň tak trochu výnimkou a fakticky ho treba nainštalovať. Je ale v tzv. portable verzii. Teda nainštalovanie znamená viac-menej rozbalenie na miesto, kam určíte. Ak máte aplikáciu PortableApps, zobrazí sa medzi takto nainštalovanými programami.

Má rôzne filtre na súbory, ktoré skenovať a ktoré nie. Takisto dokáže poslať upozornenia na email a generovať detailné reporty zo skenovacích procesov. Na zrýchlenie prehľadávania sa dajú nastaviť limity na preskočenie súborov podľa veľkosti. Obľúbeným filtrom môže byť preskočenie komprimovaných archívov na základe počtu súborov alebo veľkosti a skenovanie len do určitej úrovne podadresárov.

V prípade nálezu v operačnej pamäti antivírus automaticky odstráni tento program z RAM. V hlavnom okne je klasický stromový systém na výber oblastí, ktoré chcete skenovať. Program si po spustení kontroluje aktuálnosť vírusovej databázy a v prípade potreby si žiada povolenie o jej stiahnutie.

Link: www.clamwin.com

Comodo Cleaning Essentials

Comodo je dobre vybavený, podobne ako jeho plnohodnotné edície

Toto je silný nástroj na odstraňovanie vírusov. Tento výrobca okrem iného ponúka antivírusový program s rezidentnou ochranou a tiež zadarmo. Nájdete ho na jeho stránkach. V tomto prípade ide o antivírus hľadajúci hrozby na vyžiadanie, teda keď sa rozhodnete ich vyhľadať, presne ako ostatné programy v našom výbere. Jeho silnou stránkou sú bohaté nastavenia a výber oblastí, ktoré chcete prehľadať.

Nemusíte sa ho obávať, v zásade je veľmi jednoduchý. Kto sa nechce ničím zaťažovať, stačí nástroj spustiť a aktivovať Smart Scan alebo Full Scan. Prvý prehľadá najrizikovejšie časti systému a oblasti, kde sa zvyknú ukrývať škodlivé kódy. Druhý je zase určený na kompletné prehľadanie systému. Antivírus pracuje s heuristickou analýzou ako aj cloudovým centrom na overovanie vzoriek. Takisto aj tento program čerpá zo znalostí nazbieraných vďaka spolupráci ostatných používateľov a sledovaní reputácie súborov.

Link: www.comodo.com

Dr.Web CureIt!

Dr.Web sa zameriava na rôzne oblasti systému

Antivírus skontroluje kompletne celý systém, čo ale niekedy zaberie príliš veľa času. Vybrať si môžete vlastné skenovanie, napríklad bootovacie sektory, iba pamäť RAM alebo systémové priečinky. Dobrá voľba je skenovanie v adresároch s dočasnými súbormi. Tam sa zvyknú nachádzať hrozby nevedomky stiahnuté z internetu. Program má najviac nastavení spomedzi antivírusov tohto typu. Ide najmä o akcie, ktoré sa majú pri nálezoch vykonať alebo vylúčenia vybraných súborov a adresárov z kontroly. Súčasťou kontroly je prehľadávanie komprimovaných archívov a inštalačných balíkov. Práve v nich neraz nájdete potenciálne rizikové programy. Napríklad reklamné systémy, ktorých komponenty sa nachádzajú v bežných programoch ešte počas inštalácie. Výrobca upozorňuje, že použitie programu je len na domáce účely. Iné využitie je v rozpore s licenčnými podmienkami.

Link: free.drweb.com

ESET Online Scanner

Antivírus od ESET-u má takisto dobré možnosti na skenovanie systému

Aj ESET má svoj antivírus, ktorý môžete používať zadarmo a netreba ho inštalovať. Stačí ho spustiť a vybrať si, či chcete do detekcie zahrnúť aj potenciálne žiaduce programy. Ďalej rozpozná v systéme potenciálne nebezpečné programy. Táto voľba nie je štandardne zvolená. Ide totiž o nástroje, ktoré môžu a bývajú úplne v poriadku. Slúžia na systémové úpravy a používajú ich zväčša správcovia systémov. Skenuje archívy a takisto sa zameriava na operačnú pamäť a programy, ktoré v nej mohli ukradnúť dáta z iných programov. Antivírusový nástroj si zakaždým skontroluje aktuálnosť vírusovej databázy a v prípade potreby si ju stiahne do počítača. Skontroluje kompletne celý systém ako aj oblasti, ktoré si vyberiete. Napríklad pripojené pamäťové médiá alebo sieťové úložisko.

Link: www.eset.sk

McAfee GetSusp

Antivírus od McAfee nezaberie veľa miesta. Stačí spustiť skenovanie, žiadne nastavovanie

Jednoduchý program, ktorý zaberie niekoľko megabajtov. Je závislý na podpore z dátového centra McAfee. Napojí sa na databázu vzoriek a prehľadané súbory porovnáva s nimi. Výrobca má vlastné detekčné centrum nazvané ako Global Threat Intelligence. Okrem priamych hrozieb, ktoré sú jasne rozpoznané tu sleduje aj podozrivé súbory. Také našlo na našom počítači dva. Jeden z nich bol špeciálny čistiaci nástroj, pravdepodobne s menším počtom výskytov. Je prirodzené, že ho antivírus označil ako podozrivý. Tým, že sa nespolieha na klasickú vírusovú databázu, využíva heuristický detekčný systém. Analyzuje súbory na základe správania, oprávnení alebo požiadaviek prístupu.

Program nemá žiadne špeciálne nastavenia. Stačí spustiť kontrolu a počkať si na výsledky. Tie sa dajú uložiť do textového súboru na neskoršie pozretie. Výrobca o programe hovorí ako o prvom nástroji, ktorý by ste mali v prípade podozrenia na zavírenie použiť. To už nechávame na vás. Prvý nástroj by stále mal podľa nás byť antivírus s rezidentnou ochranou.

Link: www.mcafee.com

Microsoft Safety Scanner

Nástroj od Microsoftu pre tých, čo chcú použiť antivírus od tohto výrobcu

Antivírus, ktorý zaberá 156 MB a stiahnete ho vo forme jedného súboru. Pri každom spustení treba súhlasiť s licenčnými podmienkami. Na výber máte rýchlu a úplnú kontrolu ako aj možnosť vybrať si vlastné priečinky. Antivírus je vo verzii pre 32- a 64-bitové systémy Windows. Použiť ho môžete aj na starších systémoch ako napríklad Windows 7 alebo serverových edíciách. Hoci tu predpokladáme, že tie si administrátori chránia trochu inak. Samotný výrobca tvrdí, že program nie je náhradou za Microsoft Security Essentials vo Windows 7 alebo Windows Defender vo Windows 8 a 10. Je určený ako sekundárna kontrola na hrozby, ktoré nemuseli byť rozpoznané systémovým riešením a špecializuje sa na čistenie náročne odstrániteľných hrozieb. Program je aj v slovenskom jazyku. Pri jeho sťahovaní zo stránok výrobcu si vyberáte jazyk popisu stránky, neovplyvní to jazykový variant programu. Ten sa nastaví automaticky podľa jazyka systému.

Link: www.microsoft.sk

Norton Power Eraser

Norton Power Eraser zisťuje aj reputáciu súborov

Známy výrobca antivírusového programu má špeciálny nástroj na odstraňovanie škodlivých kódov. Pridáva aj špeciálnu možnosť na kontrolu súborov, ak máte na disku viac operačných systémov. Hodí sa pri problémoch so štartom niektorého z nich. Program dokáže rozpoznať aj rootkity, tu je ale potrebné po prvom spustení programu reštartovať počítač. Ide totiž o hrozby, ktoré sa maskujú na najnižších úrovniach systému. Neskôr nemusia byť pre detekčné skenery viditeľné.

Norton vo svojich produktoch používa reputačný systém. Hodnotí rizikovosť neznámych aj známych súborov na základe toho, aké problémy s nimi mali iní používatelia produktov Norton. Takýto nástroj je integrovaný aj tu, a tak môžete vybrať konkrétny súbor na preskenovanie alebo priamo celý adresár. V prípade problémov po oprave infekcie sa dá obnoviť predchádzajúca oprava do pôvodného stavu.

Link: www.norton.com

Verdikt

Opäť platí, že by ste mali mať spustený jeden antivírus v reálnom čase. To znamená, že si ich pokojne vyskúšajte viac a môžete ich mať všetky na flashdisku. Kontrolu systému odporúčame spúšťať postupne.

Ideálne je mať nainštalovaný plnohodnotný antivírus. Ak to ale z nejakého dôvodu nie je možné, preskenovať systém niektorým z programov v našom článku je dobrý nápad.

 

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.