Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Verbatim, ktorá je súčasťou skupiny Mitsubishi Chemical Holdings Group, predstavila výkonný, vo vode rozpustný podporný materiál, tzv. Butenediol Vinyl Alcohol Copolymer (označovaný ako BVOH), ktorý slúži na rýchlu a úspešnú tlač tvarovo zložitých objektov s prevismi pomocou 3D tlačiarní s dvoma extrudérmi.

Verbatim BVOH je ľahko tlačiteľný materiál so spoľahlivými tlačovými vlastnosťami a rýchlym rozpúšťaním vo vode, omnoho rýchlejším než majú aktuálne PVA/PVOH materiály na trhu, čo umožňuje dizajnérom realizovať svoje 3D modely omnoho skôr.

BVOH sa tlačí rýchlosťou až 30 mm/s a disponuje vynikajúcou priľnavosťou k najrôznejším materiálom, najmä PLA, PET a ABS od spoločnosti Verbatim, čo používateľom umožňuje plne využívať vlastnosti, ktoré tieto materiály poskytujú. Po rozpustení je možné odpadovú vodu likvidovať do bežnej kanalizácie s riedením väčším než 20 dielov vody na jednu časť BVOH, čo je veľmi jednoduché dosiahnuť.

„Verbatim BVOH je veľmi spoľahlivý a tlačí ako bežný 3D tlačový materiál, čo znamená, že aj zložitejšie objekty môžu byť navrhnuté a vytlačené vo vysokej kvalite,“ povedal Shigeyuki Furomoto, manažér globálnej centrály spoločnosti Mitsubishi Chemical Media. „Kvalitná a spoľahlivá tlač spolu s rýchlosťou rozpúšťania výrazne posilní používanie stolových 3D tlačiarní v bežnom aj profesionálnom použití.“

Nedávno bolo na trh uvedených niekoľko nových 3D tlačiarní s dvoma dýzami umožňujúcich širšie využitie rozpustných podporných materiálov, ako je napríklad BVOH, takže teraz sa môžu dizajnéri zbaviť niektorých kompromisov týkajúcich sa tlače podporných konštrukcií na 3D tlačiarňach iba s jednou dýzou.

Filamenty Verbatim BVOH s priemerom 1,75 mm sú už dostupné na trhu, pričom verzia s priemerom 2,85 mm bude k dispozícii od septembra.