Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

S pôsobivými jazdnými vlastnosťami a legendárnym pocitom z motokáry pokračujú nové špičkové modely automobilky MINI v odkaze pretekárskej legendy Johna Coopera.

Štvorvalcový benzínový motor TwinPower Turbo s objemom 2 litre podčiarkuje výrazný športový charakter nových modelov MINI John Cooper Works. V oboch modeloch, MINI John Cooper Works (kombinovaná spotreba paliva: 6,8 – 6,5 l/100 km; kombinované emisie CO2: 154 – 147 g/km podľa WLTP), ako aj v MINI John Cooper Works Cabrio (kombinovaná spotreba paliva: 7,1 – 6,8/100 km; kombinované emisie CO2: 161 – 155 g/km podľa WLTP), poskytuje výkon 170 kW (231 k), maximálny krútiaci moment 380 Nm a mimoriadne športovú zábavu z jazdy. Vďaka tomu zrýchli MINI John Cooper Works z 0 na 100 km/h za 6,1 sekundy a model MINI John Cooper Works Cabrio za 6,4 sekundy. MINI John Cooper Works dosahuje maximálnu rýchlosť 250 km/h a MINI John Cooper Works Cabrio 245 km/h.

Športová dvojspojková automatická prevodovka umožňuje rýchle radenie a dynamickú akceleráciu. Vďaka dvom páčkam radenia na ľavej a pravej strane volantu možno obzvlášť intenzívne vnímať charakter nových modelov MINI John Cooper Works pochádzajúci z motoristického športu. Špecifické nastavenia odpruženia zaručujú pocit z motokáry v kombinácii s agilným ovládaním. Brzdový systém so strmeňmi v červenej farbe Chilli Red s logom JCW zaisťuje presné a bezpečné brzdenie aj v náročných jazdných podmienkach.

Značku MINI vždy formovala vášeň pre špičkový výkon. Práve tento rok vyhral svoju triedu v 24-hodinových pretekoch na okruhu Nürburgring prototyp založený na novom modeli MINI John Cooper Works.

Puristický dizajn pre výkon plný charakteru

Pohľadu na nové modely MINI John Cooper Works spredu dominuje veľká osemuholníková predná maska chladiča vysokolesklej čiernej farby s trojfarebným logom John Cooper Works a so širokými vetracími otvormi. Optimálne ovládanie teploty motora a vylepšenú aerodynamiku regulujú aj ďalšie otvory na prívod vzduchu s vertikálnymi reflektormi červenej farby. Športový dizajn s pretekárskou tradíciou zvýrazňujú voliteľné červené, alebo čierne pruhy na kapote s čiernym logom MINI. Charakteristický vzhľad dotvárajú MINI LED svetlomety s horizontálnymi dennými svetlami špecifickými pre JCW. Pohľad dozadu charakterizuje aerodynamicky tvarovaný zadný spojler a čierny zadný difúzor. Temperamentný charakter motora podčiarkuje centrálne umiestnená koncovka výfuku. Extrémne športový dizajn exteriéru dopĺňajú exkluzívne vzory diskov kolies s priemerom 17 a 18 palcov.

Jedenásť výrazných farieb karosérie nového modelu MINI John Cooper Works môže voliteľne zvýrazňovať kontrastná strecha a kryty vonkajších spätných zrkadiel vo farbách červená Chili Red, alebo čierna Jetblack. Pre model MINI John Cooper Works Cabrio je k dispozícii aj exkluzívna sivá povrchová úprava exteriéru vo farbe Copper Grey. Plátennú strechu si môžu záujemcovia objednať v čiernej farbe, alebo s kontrastným sivým vzorom britskej vlajky Union Jack. Úplne sa zasunie len za 18 sekúnd, a to pri rýchlosti do 30 km/h, čo umožňuje neobmedzenú zábavu z jazdy pod holým nebom. Pomocou spínača možno strechu posunúť o 40 cm pri akejkoľvek rýchlosti rovnako ako posuvnú strechu. Veterný deflektor znižuje nežiaduce turbulencie vzduchu a hluk vetra počas jazdy a možno ho jednoducho zafixovať na mieste za sedadlami vodiča a spolujazdca.

Interiér inšpirovaný pretekmi

Puristický dizajn interiéru vychádza z typickej červenej a čiernej farebnej schémy JCW. Športové sedadlá JCW poskytujú pevnú oporu pri dynamickej jazde. Sedadlá pokrýva čierna syntetická koža s viacfarebným úpletom na pleciach a s červeným prešívaním.

Športový volant JCW s textilnými lúčmi na pozícii šiestej hodiny a s radiacimi pádlami poskytuje vo všetkých jazdných situáciách presné ovládanie. Pletený povrch s čiernym a červeným vzorom na prístrojovej doske prináša do kokpitu pretekársku históriu MINI John Cooper Works. Emotívny zážitok z jazdy umocňuje štandardne dodávané exkluzívne ozvučenie Harman Kardon.

Jasne navrhnutý kokpit umocňuje štruktúrovaný športový volant JCW, OLED displej s vysokým rozlíšením a typická MINI lišta s prepínačmi. Nový centrálny displej s priemerom 240 mm s vysokokvalitným skleneným povrchom poskytuje všetky potrebné informácie a ľahko ho môžu ovládať vodič, aj spolujazdec. Ďalšie možnosti nastavenia klimatizácie, médií, telefónu a navigácie reagujú na pokyny pomocou dotykového, alebo hlasového ovládania. V stredovej konzole tak vznikol ďalší odkladací priestor na bezdrôtové nabíjanie smartfóny.

Nové modely John Cooper Works perfektne dopĺňa režim Go-Kart. S týmto režimom z ponuky MINI Experience Mode sa atmosféra kokpitu plne prispôsobí výkonu a štýlu pochádzajúceho z motoristického športu. V tomto režime displej zobrazuje vodičovi nielen rýchlosť, ale aj ďalšie údaje súvisiace s jazdou, ako sú krútiaci moment, práve využívaný výkon v kW a aktuálnu veľkosť preťaženia g.

Komplexné asistenčné systémy pre bezpečnú jazdu

Pokročilé asistenčné systémy v modeloch MINI John Cooper Works a MINI John Cooper Works Cabrio pomáhajú vodičovi v širokej škále situácií, ktoré môžu nastať v doprave. Dvanásť ultrazvukových snímačov a štyri priestorové kamery umožňujú digitálnym asistenčným systémom nezávisle prevziať opakujúce sa jazdné manévre. Napríklad automatické ovládanie rýchlosti a vzdialenosti uľahčuje jazdu v meste. Pri vyšších rýchlostiach môže Driving Assistant Plus pomôcť vodičovi s riadením a udržiavaním v jazdnom pruhu. Novo navrhnutá Navigácia MINI uľahčuje orientáciu vďaka 3D vizualizácii a rozšírenej realite Augmented View. Objavovanie nových miest uľahčujú prvky ako zobrazovanie aktuálnej dopravnej situácie na virtuálnej mape, informácie o parkovacích miestach vrátane možností digitálnych platieb a mnohé ďalšie. Parkovací asistent Plus dokonca nájde voľné parkovacie miesto. Takto vybavené modely MINI John Cooper Works kombinujú dynamickú zábavu z jazdy s bezpečným komfortom a vždy poskytujú špeciálne emócie.

Značky: