Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Nikon Photo Gallery v Prahe uvádza od 4. októbra 2018 výstavu fotografií Nadie Rovderovej – Fotofatal 99–18. Výstava nadväzuje na sériu predchádzajúcich výstav pod názvom Fotofatal.

Nadia Rovderová získala skúsenosti s fotografiou ako samouk a okrem vlastnej tvorby sa venuje tiež prevádzkovaniu galérie Artinbox v Prahe, kde bývajú k videniu výstavy českých a slovenských fotografov, tvorba art brut tematickej výstavy českého umenia. Jej vlastné fotografie sa stretli s ohlasom ako na množstve tuzemských výstav, tak tiež na Slovensku, v Poľsku, Nemecku, Francúzsku a Japonsku. Rovnako boli zaradené do fotografických zborníkov Czech fundamental alebo Česká fotografia 20. storočia.

V diele Nadie Rovderovej sa stretávame predovšetkým so životnými okamžikmi, ktoré sa môžu za bežných okolností zdať úplne obyčajné, ale farebné fotografické stvárnenie ich posúva do roviny nevšednosti a vzácnosti. Autorka hojne využíva dlhé expozície na niekoľko sekúnd až minút a tým zmieša záznam reality so svojím vnútorným naladením. Snímky nafotené s takto dlhým časom uzávierky zachycujú jej dych či pohyby tela, buchot srdca či nálady. Sama autorka definuje umenie ako „konštruktívny spôsob spracovania vlastnej nadmernej citlivosti a vnímavosti.“ Medzi najzásadnejšie projekty Rovderovej patrí cyklus Novorodené oči, v ktorom na fotografiách zachycuje spôsobom sebe vlastným oči svojich detí Félixa a Ley.

„Ona sama pôsobí ako hypersenzitívny seizmograf, ktorý sa dokáže naladiť na prchavé fluidum okamžiku v jeho celistvosti a zaznamenať ho. Rozostretý obraz je potom trajektóriou sekvencie deja v priebehu času aj prúdiacej energie. Fotografka ide ale ešte hlbšie, za okom uchopiteľné javy. Zdá sa, že sníma aj úkazy, ktoré sa senzorické percepcii vzpierajú – svedčia o tom aj názvy cyklov jej fotografií ako Rozhovory s duchmi, Hľadanie anjelov, Pražské či Popradské podvedomie, alebo Terezín medzi nebom a zemou, v ktorých dokázala resuscitovať ducha miesta, jeho dávnu minulosť aj stále latentne prítomné príbehy. Robí tak pritom úplne prirodzene, intuitívne a bez pátosu,“ popisuje tvorbu autorky historička umenia Terézia Zemánková.

Výstava fotografií Nadie Rovderovej potrvá v Nikon Photo Gallery do 11. novembra 2018.

 

Značky: