Pokračujeme 6. dielom z tohotoročnej výstavy IFA v Berlíne.

Samsung: Fitness hodinky a náramok na plávanie aj domáce spotrebiče

Samsung týždeň pred veľtrhom IFA predstavil v New Yorku svoj nový phablet Galaxy Note8. Aj napriek tomu do Berlína priniesol množstvo noviniek.

Samsung rozšíril portfólio svojich fitness náramkov a hodiniek o dva nové prírastky a na IFA boli predstavené hodinky Samsung Gear Sport a fitness náramok Samsung Gear Fit2 Pro. Obe zariadenia ponúkajú bohaté funkcie pre fitness, sledujú výživový režim a monitorujú spánok. Takisto ponúkajú motivačné trénovanie.

Základom Gear Sport je kruhový ciferník a minimalistický okraj. Hodinky majú 1,2-palcový Super AMOLED displej a ich odolnosť spĺňa aj vojenské požiadavky. Náramok Gear Fit2 Pro má 1,5-palcový zakrivený Super AMOLED displej a vylepšený GPS modul. Obrazovka je dotyková a farebná a vďaka vysokému rozlíšeniu zjednodušuje čítanie aktuálnych informácií a oznámení v reálnom čase.

Hodinky Gear Fit2 Pro sú tenké a elegantné, vydržia aj plávanie

Obe novinky ponúkajú špičkovú odolnosť voči vode a plavecké funkcie, takže s novým náramkom alebo hodinkami môžete aj plávať. Majú certifikovanú odolnosť voči vode až do tlaku 5 atm, teda do hĺbky 50 metrov. Aj kvôli tomu ich vybavil Samsung novou aplikáciou pre plavecký tréning Speedo On. Aplikácia meria počet preplávaných bazénov, čas na jednu dĺžku bazéna atď.

Gear Sport a Gear Fit2 Pro dokážu automaticky rozpoznať fyzickú aktivitu a budú vás motivovať na základe vášho plánu so zadefinovanými cieľmi. Novinky ponúkajú aj zvýšenú presnosť pri monitorovaní tepu v reálnom čase a prémiové partnerstvá s aplikáciami ako Under Armour Record, MyFitnessPal alebo MapMyRun, či Endomondo. Aplikácia Spotify s podporou offline režimu umožňuje počúvať hudbu online aj offline, a to aj vtedy, keď pri sebe nemáte smartfón. To je funkcia, ktorú využívame aj v prípade hodiniek Gear S3.

Zo segmentu Gear zariadení boli predstavené aj slúchadlá Samsung Gear IconX (2018). Tieto bezdrôtové slúchadlá umožnia streamovať hudbu z pripojeného telefónu alebo si ju uložiť priamo do 4 GB vnútornej pamäte.

Slúchadlá ponúkajú výdrž batérie 5 hodín streamovania alebo 7 hodín prehrávania uloženej hudby, umožňujú ovládať hudbu alebo pripojený telefón pomocou asistenta Bixby a automaticky sledujú pravidelné behanie. Obsahujú aj aplikáciu Running Coach, ktorú môžete aktivovať jednoduchým klepnutím na slúchadlo a ktorá vám poskytne priamo do ucha aktuálne informácie o stave fyzickej aktivity – v reálnom čase a bez telefónu.

Gear Icon X 2018 teraz podporujú aplikáciu, ktorá vám poskytne informácie o behu priamo do ucha

Samsung ukázal v Berlíne aj nové prírastky do segmentu televízorov a domácich spotrebičov. Televízory The Frame kladú mimoriadny dôraz na dizajn, pôsobia ako obraz na stene. Vďaka tomu je tento displej ideálnym doplnkom do obývačky. The Frame bol doteraz dostupný v rozmeroch 55 a 65 palcov, na výstave IFA sme videli novinku, 43-palcový model.

Samsung tiež oznámil plán získať približne 1000 umeleckých diel, ktoré budú čoskoro dostupné pre tieto zariadenia. Tiež podčiarkol svoj záujem všemožne podporovať technológiu QLED. V Berlíne predstavil nový model Samsung Q8F, ktorý je plochou verziou zakriveného televízora Q8C. Novinka bude na európsky trh uvedená vo verziách s uhlopriečkou 55 a 65 palcov.

Samsung verí technológii QLED a pridáva model s plochým displejom Q8F

Pozreli sme si aj nedávno predstavený najväčší herný monitor na svete s technológiou QLED. Samsung CHG90 ponúka 49-palcovú uhlopriečku s rozlíšením 3840 × 1080, podporu HDR, odozvu 1 ms a pomer strán 32 : 9. Hráčov určite poteší obnovovacia frekvencia 144 Hz.

Sen pre hráčov – najväčší QLED monitor na svete

Nová práčka s technológiou Samsung QuickDrive umožňuje skrátiť dobu prania na polovicu pri znížení spotreby energie až o 20 %. Práčka je vybavená špeciálnym bubnom Q-Drum, ktorý sa skladá z hlavného veľkého bubna a nezávisle rotujúcej dosky umiestnenej na zadnej strane.

Na rozdiel od bežných práčok, ktoré počas pracieho cyklu bielizňou opakovane otáčajú nahor a dole, pohybuje systém QuickDrive bielizeň v bubne v smere zhora dole, ale pridáva k pohybu ešte ďalší rozmer. Doska nachádzajúca sa na zadnej strane bubna pohybuje bielizňou navyše v smere dopredu a dozadu, čím zvyšuje dynamiku pohybu a na bielizeň tak pôsobia dve sily, ktoré umožňujú špinu odstrániť v priebehu intenzívneho pracieho cyklu.

Bezkáblový vysávač Samsung POWERstick PRO sa vyznačuje sacou silou 150 wattov a jeho batérie vydržia na jedno nabitie vysávať až 40 minút – dvakrát tak dlho než klasické batérie. Vysávač zaujme pružnou rukoväťou Flex Handle, ktorá sa dokáže ohnúť až do 50°, čo umožňuje jednoduchšie upratať ťažko prístupné miesta napríklad pod nábytkom.

Ceny a dostupnosť

Hodinky Samsung Gear Sport sa na Slovensku začnú predávať v októbri za 349 €. Športový náramok Samsung Gear Fit2 Pro bude k dispozícii v druhej polovici septembra za cenu 229 €. Slúchadlá Samsung Gear IconX (2018) sa budú predávať za 229 €. Na trh prídu koncom októbra.

Sony: Nové smartfóny, špičková akčná kamera a záplava audio produktov

Najväčší záujem na stánku spoločnosti Sony pútali novopredstavené smartfóny Sony Xperia XZ1 a XZ1 Compact. Tie majú na prvý pohľad rovnaký dizajn ako predchádzajúce Xperie, avšak pozorné oko si všimne viacero drobných zmien. Podrobnejšie sa im venujeme v samostatnej recenzii, ktorú nájdete už v tomto vydaní magazínu TOUCHIT. Xperia XZ1 je 5,2-palcový smartfón s HDR displejom a Full HD rozlíšením, procesorom Snapdragon 835 a 4 GB RAM / 64 GB úložiskom.

Telefón poteší 19 Mpx Motion Eye fotoaparátom s funkciami superspomaleného záberu pri 960 fps a prediktívneho snímania, ako aj operačným systémom Android 8.0. Batéria má 2700 mAh. Sony Xperia XZ1 Compact ponúka 4,6-palcový HD displej a rovnakú výbavu ako jeho väčší súrodenec. Jediným rozdielom je polovičné úložisko s kapacitou 32 GB.

Sony Xperia XZ1 a XZ1 Compact zaujmú novým Androidom a superspomaleným videom

Sony v Berlíne predstavilo aj telefón Sony Xperia XA1 Plus, ktorý ponúka 5,5-palcový Full HD displej, 23 Mpx fotoaparát a snímač odtlačkov prstov v tlačidle napájania. Poteší aj batériou o veľkosti 3430 mAh. Jeho základom je procesor MediaTek Helio P20 a 4 GB RAM.

Xperia XZ1 je vľavo a vpravo Xperia XZ1 Compact

Sony taktiež oznámilo trojicu nových slúchadiel: model cez hlavu Sony WH-1000XM2, model za krk Sony WI-1000X a skutočne bezdrôtový model Sony WF-1000X. Každý z modelov sa pýši špičkovou úrovňou rušenia šumu a slúchadlá sú tiež vybavené funkciou „Adaptive Sound Control“, ktorá rozpoznáva vašu činnosť a automaticky zapína či vypína funkciu rušenia šumu podľa situácie, v ktorej sú slúchadlá používané.

Výrobca v Berlíne ohlásil aj príchod 77-palcového televízora 4K OLED BRAVIA série A1 na európsky trh a predstavil prvý bezdrôtový reproduktor s podporou služby Google Asistent. Nazýva sa Sony LF-S50G.

Veľkú pozornosť budila aj akčná kamera Sony RX0, ktorá je odolná voči vode a nárazom, má 15 Mpx senzor a dá sa používať samostatne alebo ako súčasť kamerového systému, ktorý pozostáva z viacerých kamier. Video môžete teda zaznamenávať z viacerých uhlov a kamera podporuje aj nahrávanie superspomaleného videa pri 960 fps.

Tak čo, bude to tentoraz úspech v akčných kamerách pre Sony?

Cena a dostupnosť

Sony Xperia XZ1 sa dostane na trh v septembri, očakáva sa cena na úrovni 699 €. Sony Xperia XZ1 Compact sa dostane na trh na prelome septembra/októbra s predpokladanou cenou na úrovni 599 €.

Western Digital: S domácim cludovým diskom

Western Digital má nové sieťové disky My Cloud Home

Dáta stále pribúdajú a všetci ich chceme mať niekde uložené. Odpoveďou na tento problém je výrazne inovovaný disk zo série My Cloud.

Western Digital predstavil dva nové disky – WD My Cloud Home a WD My Cloud Home Duo. Ide o sieťový disk, ktorý si pripojíte doma a môžete naň ukladať veci z počítačov aj smartfónov. Ako už názov hovorí, prvým je model s jedným 3,5“ pevným diskom, model Duo má disky dva. Môžete sčítať ich kapacitu alebo ich zrkadliť. Na oba disky sa zapíšu rovnaké dáta. Keď sa jeden pokazí, iba ho vymeníte za nový a o nič neprídete.

Do domácej siete sa pripája cez gigabitový LAN port. K disku sa dajú pripojiť aj ďalšie externé zariadenia. Napríklad fotoaparát a nechať automaticky zálohovať vaše fotografie alebo video. Pripojiť sa dá aj externý disk alebo flash disk. Špecialitou je napojenie na cloudové služby ako Google Drive, Dropbox alebo OneDrive. Disk umožní zálohovať veci z cloudového úložiska priamo k vám na disk a zálohovať môžete aj všetko, čo máte na Facebooku.

Ceny a dostupnosť:

WD My Cloud Home je v predaji vo verziách 2/4/6/8 TB s cenou od 179,99 €. WD My Cloud Home Duo je v predaji vo verziách 4/8/12/16 TB s cenou od 359,99 €.

Vyhodnotenie

Áno, oplatilo sa ísť na IFA a stráviť tu dosť času. Firmy sem naozaj priniesli to najlepšie, čo mali a na Slovensku sa tieto produkty objavia oveľa neskôr. Takto presne vieme, na čo sa môžeme tešiť.

Autori: Roman Kadlec, Michal Reiter, Ondrej Macko, Xénia Rybáková

Za pozvanie ďakujeme spoločnostiam Samsung a Panasonic. Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Xénia Rybáková

Xénia Rybáková
Zaujíma ma všetko čo je smart, či inteligentné. V domácnosti, na ruke, či v ruke, ale aj nové technológie na kolesách.