Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) od pondelka 23. októbra do soboty 9. decembra zavádza mimoriadny cestovný poriadok (CP) na trati Bratislava hl. st. – Dunajská Streda – Komárno. Dôvodom je výstavba terminálu integrovanej osobnej prepravy (TIOP) Vrakuňa v Bratislave, ktorá obmedzí železničnú dopravu v úseku trate Bratislava Nové Mesto – Podunajské Biskupice.

Terminál vo Vrakuni sa bude nachádzať blízko súčasného obratiska trolejbusov a autobusov na Čiližskej. Po dokončení jeho výstavby by mal byť umožnený pohodlný prestup medzi vlakmi a MHD v tejto lokalite.

V dotknutom úseku Bratislava Nové Mesto – Podunajské Biskupice bude v danom období úplne vylúčená železničná doprava. Všetky vlaky budú na tomto úseku nahradené autobusmi náhradnej autobusovej dopravy (NAD). Autobusy budú premávať medzi stanicami Podunajské Biskupice a Bratislava-Nové Mesto denne v hodinových intervaloch, ktoré budú doplnené v dopravnej špičke do 30-minútového intervalu. Autobusy budú naviazané na príchody a odchody vlakov smer Dunajská Streda a Komárno v stanici Podunajské Biskupice.

Vlakov, ktoré jazdia v úseku Podunajské Biskupice – Dunajská Streda – Komárno, sa obmedzenia nedotknú. Premávať v danom úseku budú podľacestového poriadku, ktorý je platný od 1. októbra 2023. O tejto zmene sme informovali tu à https://www.zssk.sk/aktuality/trat-bratislava-komarno-cakaju-vyluky-od-nedele-1-oktobra-tu-plati-mimoriadna-zmena-cestovneho-poriadku/.

V úseku Bratislava hl. st. – Bratislava Nové Mesto budú v tomto období všetky vlaky odrieknuté bez náhrady.

Autobusy NAD budú obsluhovať aj železničnú zastávku Bratislava-Vrakuňa na MHD zastávke „Železničná“. Pre lepšiu dostupnosť zo stanice Bratislava-Nové mesto do stanice Bratislava hl. st. bude NAD obsluhovať aj MHD zastávku „Klientské centrum“, kde bude možné prestúpiť na MHD linku č. 61 smer Hlavná stanica.

Upozorňujeme cestujúcich, že v stanici Bratislava hl. st. nie je zaručené čakanie prípojných vlakov od MHD linky č  61.

Pre lepšiu dostupnosť do centra zo stanice Podunajské Biskupice odporúčame použiť MHD linku č. 70 a č. 78 smer Staré Mesto.

Predaj cestovných lístkov v NAD nie je zabezpečený. Cestovný lístok si zakúpite v pokladniciach ZSSK alebo nonstop prostredníctvom www.zssk.sk, mobilnej aplikácie IDeme vlakom a SMS.

V MHD linke č. 61 neplatia cestovné doklady ZSSK, odporúčame zakúpenie integrovaného lístka IDS BK v pokladnici ZSSK pomocou predajných automatov na zastávke, priamo vo vlaku u vlakvedúceho, alebo online prostredníctvom mobilnej aplikácie IDS BK.

Kompletný výlukový cestovný poriadok na trati Bratislava – Komárno od 23. októbra je dostupný na webe à https://www.zsr.sk/files/pre-cestujucich/cestovny-poriadok-2022-2023/2023/kcp-2023-10-23/kcp-131.pdf.

Cestujúcim sa ospravedlňujeme za prípadné komplikácie a zníženie komfortu pri cestovaní počas najbližších mesiacov.

TIOP cestujúcim umožňujú bezproblémový a rýchly presun medzi vlakmi a ostatnými druhmi hromadnej dopravy:

  • Existujúce TIOP-y:
    • Senec (od roku 2013)
    • Pezinok, (od roku 2013)
    • Moldava nad Bodvou (od roku 2015)
  • Vo  výstavbe
    • Trebišov (plánované otvorenie december 2023)
    • Vrakuňa (plánovaný začiatok 23. október 2023, plánované ukončenie 6. december 2023)
  • V rozpracovaní:
    • Lamačská brána – Bory (začiatok prác v roku 2024),
    • Nové Košariská.

Značky: