Pokračujeme v rozbehnutej púti „power-banky“ a máme v rukách ďalšieho siláka. Tento raz od spoločnosti Energy Sistem, čo je pôvodom španielska firma, ktorá má v portfóliu okrem ponuky power-bánk celý rad produktov od smartfónov, cez tablety, čítačky kníh, športových kamier atď.

energy1_nowat

Táto power-banka nám vzhľadom pripomína smartfón bez displeja s príjemným dizajnom v čiernej farbe a jemne pogumovaným telom. Hneď na začiatku používania sme sa venovali nášmu obľúbenému testu, ktorým je reálne dostupná kapacita v porovnaní s výrobcom udávanej hodnote. Zariadenie je dodávané vopred nabité a tak je vhodné na okamžité používanie. My sme power-banku pre istotu ešte na chvíľku pripojili k nabíjačke, aby bol náš test objektívny. A už teraz môžeme skonštatovať, že toto zariadenie je veľký bojovník a z celkovej výrobcom uvedenej kapacity 10 000 mAh (100 %) je dostupných bez mála 9000 mAh (90 %), čo je skutočne výborný výsledok. Takže v tomto prípade je strata, len cca 10 % z udávanej hodnoty. Nie každá power-banka s totožnou kapacitou sa môže pochváliť takýmto výsledkom.

Technické špecifikácie

  • Model: Energy Extra Battery 10 000
  • Kapacita: 10 000 mAh (Li-Pol)
  • Vstup: micro USB 5V 1A
  • Výstup 1: USB 5V-2,1A (MAX)
  • Výstup 2: USB 5V-2,1A (MAX)
  • Váha: 226 gramov
  • Rozmery: hrúbka 15 mm / dĺžka 145 mm / šírka 77 mm
  • Ochranný IPS systém proti preťaženiu, úplnému vybitiu a skratu
  • Automatické zapnutie nabíjania + automatické vypnutie pri nečinnosti

Nabíjanie a vyhotovenie

Power-banka ponúka na nabíjanie rôznych zariadení 2 USB výstupy s rovnakými hodnotami 5V/2,1 A, čo je potešujúci údaj na rýchlejšie nabíjanie. Ale realita nie je taká, ako by sa mohlo zdať. Nabíjanie smartfónu s 3220 mAh batériou trvá v priemere 2 hod, čo je na 2,1 A výstup dosť dlhý čas. Mali sme v testoch aj power-banky, ktoré to zvládli s nižšou hodnotou výstupu za lepší čas. Nabíjanie samotnej power-banky je tak isto zdĺhavý proces a čas nabíjania do plnej kapacity sa pohybuje medzi 7 až 8 hodinami. Samozrejme záleží aj od toho, akou silnou nabíjačkou budete power-banku nabíjať.

20160326_173044

Zariadenie má v tele zakomponovaný krátky nabíjací kábel (USB/micro USB), ktorý sa dá jednoducho odnímať. To je výborné riešenie a tak nemáte problém so zabudnutým alebo zamotaným káblom. Jeden z dvoch USB výstupov v prednej časti je určený aj na samotné uchytenie tohto káblu a druhý koniec (micro USB) je zasunutý na opačnej strane zariadenia v „slepej“ diere. Tak ani nie je dôvod ho celý vyťahovať, stačí vysunúť jednu stranu s micro USB konektorom a nabíjať, pokiaľ samozrejme nepotrebujete kábel s inou koncovkou. Výhodou je podpora nabíjania dvoch zariadení súčasne, napr. tablet a smartfón, ktoré ale trvá o čosi dlhšie.

energy_nowat

V prednej časti, medzi USB výstupmi sa nachádza malé tlačidlo zapínania, vypínania a kontroly stavu kapacity. Zariadenie má inteligentný obvod a po pripojení k smartfónu začne automaticky nabíjať alebo po krátkom čase nečinnosti sa samé vypne, aby nenastávali straty kapacity. Takže tlačidlo je skôr využité, len na kontrolu dostupnej kapacity. Dokonca má prídavnú funkciu – vypnutie nabíjania aj keď je kábel pripojený k nabíjanému zariadeniu, v čom nevidíme reálny význam.

energy2_nowat

Vo vrchnej časti power-banky, nad USB výstupmi, sú umiestnené 4 informačné LED diódy zelenej farby na kontrolu kapacity a nad mini sa ešte nachádza podsvietené logo výrobcu v tvare srdiečka. Na tejto power-banke nenájdete nič viac, len potrebné súčasti na správny chod zariadenia, čo chválime. Balenie je jednoduché v priehľadnej plastovej krabičke a nachádza sa v ňom power-banka so zakomponovaným káblom pre nabíjanie, používateľský návod, informačné brožúrky a niekoľko nálepiek s logom výrobcu.

20160326_173101

Hodnotenie

+ Spracovanie, výborná reálna kapacita, zabudovaný USB / Micro USB kábel

pomerne dlhé nabíjanie samotnej power-banky, ako aj nabíjanie zariadení

Za zapožičanie ďakujeme: Energy Sistem

Odporúčaná maloobchodná cena testovaného zariadenia: 33 eur

Verdikt TOUCHIT

Prekvapivo vysoká reálna kapacita tejto power-banky je veľkým plusom, tak isto ako aj spracovanie, ktoré je elegantné s jemne pogumovaným povrchom. Aj keď je nabíjanie zdĺhavejší proces v oboch smeroch, tak nemáme čo tejto power-banke vytknúť. Jej nákup vám môžeme odporučiť.

 

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE