Termín, kedy bude treba definitívne potvrdiť nové podmienky používania, sa blíži.

Ten je stále stanovený na 15. mája a firma má na ne plné právo. Vy máte právo WhatsApp nepoužívať. Všetci vieme, ako to dopadne. Takže ich môžeme potvrdiť rovno teraz alebo si nájsť inú náhradu za túto komunikačnú aplikáciu.

WhatsApp poslúžil mnohým a stále je to užitočná aplikácia. Problém ale nastal tým, že zmena podmienok a ešte nižšia úroveň vášho súkromia sa premietne do nových podmienok. Server TechCrunch zverejnil informáciu o emaily, ktorý sa im dostal na prezretie, bolo stanovisko tejto aplikácie.

Téma, ktorá vyvolala odliv používateľov tejto aplikácie, má však hlbšie korene. Na jednu stranu sa môže WhatsApp obhajovať súkromím, ktoré zostane pre používateľov zachované, na druhú je tu oxymoron „Súkromie na Facebooku“.

Nikto netvrdí, že vás bude WhatsApp sledovať alebo čítať vaše správy, no už to, že aplikáciu kúpil Facebook niečo znamená. Dalo by sa polemizovať o tom, že je služba zadarmo a mohla by byť spoplatnená, napríklad 1,99 eur na rok. To by bol férový model. Chceme súkromie? Chceme ale tiež aby aplikáciu niekto vyvíjal a staral sa o ňu? Potom je to buď naše súkromie alebo naše peniaze.

Nové podmienky teda prídu do platnosti 15. mája a po tomto termíne budete môcť prijať hovory, avšak nebudete môcť posielať ani čítať správy. Neaktívne účty budú o 120 odstránené. Ak máte zálohu dát, po prijatí podmienok si ich môžete obnoviť a pokračovať zo zálohy. Ak nie, budete mať aplikáciu čistú, akoby pri prvej inštalácii.

Spoločnosť sa bráni, že vo svojej podstate ide o zbytočný zmätok, ktorý u používateľov nastal. Ak sa ale nič nedeje a nič zásadné nemení, prečo potrebuje WhatsApp meniť obchodné podmienky?

Nejde o to, aby sme aplikáciu nepoužívali. Ide o to, aká je situácia okolo zmeny podmienok situácia. Vždy tu budú používatelia, ktorým na súkromí záleží, ktorým nezáleží (aspoň v smere metadát) a takí, ktorí nemajú na výber, inak sa nespoja so svojimi známymi. Celý podtón situácie je poznačený nízkou dôveryhodnosťou Facebooku, napríklad po afére s Cambridge Analytica.

Zdroj: TechCrunch

Prečítajte si aj:

WhatsApp dáva odklad, bez zmeny bude fungovať ešte niekoľko mesiacov

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.