Naozaj ste si mysleli, že vaše správy vo WhatsAppe sú súkromné?

Z tohto pohľadu kuriózny prípad sa stal v Indii. Najvyšší súd v Dillí vydal príkaz na pozastavenie používateľských účtoch na WhatsAppe. Podľa informácií na webe TorrentFreak išlo o konanie na žiadosť spoločnosti Zee Entertainment.

Pôvodné vydanie filmu Radhe malo byť v máji 2020, no v súvislosti s novým typom koronavírusu sa jeho predstavenie odložilo. Nakoniec sa na vydanie použila platforma Zee Plex 13. mája 2021, no okamžite na to sa spustilo pirátstvo a porušovanie autorských práv. WhatsApp je v Indii rozšírenou komunikačnou sieťou a tak sa odkaz na pirátsku kópiu tohto filmu objavil aj tu.

Spoločnosť chcela, aby WhatsApp mazal alebo blokoval účty, ktoré budú takúto informáciu zdieľať. Komunikačná platforma má však na to vlastné postupy, rovnako ako Telegram. Tam boli taktiež šírené linky na stiahnutie alebo sledovanie tohto filmu.

Úrady vysledovali telefónne čísla, pri ktorých došlo k šíreniu pirátstva a podnikajú právne kroky. Zee Entertainment nemyslela len na seba a tvárila sa, ako by išlo v tomto kroku o pirátstvo celkovo. Nutné ale dodať, že producent filmu, Salman Khan, sa posťažoval aj na Twitteri, no uvádzal, že film bol distribuovaný za rozumnú cenu. Napriek tomu je tu stále pirátstvo.

V tomto smere je právo na strane Zee, nakoľko ide naozaj o pirátstvo. Ak sú vaše správy súkromné, ako je možné identifikovať, čo v nich je? Nuž, úplne súkromné nie sú a minimálne strojové prehľadávanie odhalí preposielané URL odkazy. Tie sa následne dajú podľa cieľa odhaliť a zistiť, ktoré viedli k spomínanému filmu. Pojednávanie sa bude konať 1. júna 2021.

Nateraz je vydané predbežné opatrenie proti ôsmim obžalovaným, ktorým im chce zabrániť v ukladaní, reprodukcii, či ďalšom šírení tohto, prípadne iných filmov. Film Radhe má však veľmi nízke hodnotenie a to len 1,8 hviezdičky spomedzi vyše 153 000 hodnotení.

Obrázok: IMDb

Zdroj: TorrentFreak

Prečítajte si aj:

WhatsApp na viacerých telefónoch

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.