Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Wi-Fi mesh systémy v posledných rokoch zažívajú obrovský boom, a to najmä vo väčších domácnostiach. Dôvod tohto rozmachu je jednoduchý. Na trhu sa objavujú cenovo dostupnejšie riešenia, ktoré užívateľom poskytujú komfortné internetové pripojenie v celom požadovanom priestore. Pritom nie je potrebná žiadna zložitá inštalácia ani nutnosť manuálneho prepínania medzi jednotkami rozmiestnenými v dome.

Wi-Fi mesh systém zaistí pokrytie signálom tam, kde ho potrebujete

Mesh systém predstavuje riešenie, ktoré dokáže rovnomerne a kvalitne pokryť Wi-Fi signálom napríklad celý veľký poschodový dom s garážou aj záhradou. Pritom nie sú prekážkou silné múry ani stropy. Zjednodušene povedané, tam, kam klasický router nedosiahne, nastupuje mesh.

Sada spolupracujúcich jednotiek v mesh systéme vytvára jednotnú sieť, a tak používatelia nemusia riešiť, k akej sa pripoja, aj keď sa so zariadením pohybujú. Systémy spravidla podporujú pásma 2,4 GHz aj 5 GHz, ktoré využíva väčšina aktuálnych mobilov, tabletov aj notebookov. Ani veľký počet zariadení v jednej sieti nebýva problém. Veľkým benefitom je aj vysoká prenosová rýchlosť a u vybraných jednotiek aj podpora Wi-Fi 6. Mesh systémy disponujú antivírusovou a rodičovskou ochranou, niektoré vedia monitorovať čas strávený na internete či blokovať nežiaduce stránky.

Aký mesh systém zvoliť s najlepším pomerom cena/kvalita? Prinášame vám dva naše tipy a jedno alternatívne riešenie.

Mercusys Halo H70X

Že v jednoduchosti je sila, dokazuje sada dvoch jednotiek Mercusys Halo H70X.  Akokoľvek sa dve krabičky môžu zdať málo, opak je pravdou. Dve dizajnovo pekné jednotky dokážu spoľahlivo pokryť až 350 m², čo bohato stačí na veľký byt, štandardný rodinný dom aj menšiu firmu. Sieť s jedným názvom a jedným heslom eliminuje mŕtve body, zákerné rohy, dosiahne napríklad aj na vonkajšiu terasu a obslúži až 150 zariadení.

Dvojpásmová Wi-Fi 6 zaistí prenos dát s rýchlosťou až 1 800 Mb/s. Systém je tiež vybavený tromi gigabitovými portami, takže ho možno využiť aj na rýchle káblové pripojenie. Samozrejmosťou je podpora oboch frekvenčných pásiem. Súčasťou meshového systému Mercusys je webová aplikácia v slovenčine, pomocou ktorej môžete intuitívne nastaviť celú sieť a spravovať ju.

TP-Link Deco E4

Routery TP-Link Deco E4 predstavujú perfektné riešenie mesh systému pre malé a stredné domácnosti. Dizajnovo podarené jednotky pokryjú až 260 m², avšak sieť je možné ľubovoľne rozširovať pomocou ďalších jednotiek a vytvárať tak požadované pokrytie jednou sieťou s jedným heslom bez toho, aby bolo nutné čokoľvek meniť v nastavení domáceho internetu. Zariadenie s internetom sa tak vždy automaticky pripojí k jednotke s najlepším signálom a najvyššou prenosovou rýchlosťou, ktorá činí až 1 167 Mb/s.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.