Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Najnovšie prístupové body štandardu WiFi 6 (802.11ax) sa lepšie vyrovnávajú s rušením v učebniach a študentom umožňujú pracovať  rýchlejšie a lepšie.

Spoločnosť Zyxel dnes predstavila novú sériu prístupových bodov štandardu WiFi 6 (802.11ax), ktoré znižujú preťaženie sietí v učebniach a na ďalších miestach s vysokým počtom pripojených zariadení.

Používanie chytrých tabulí, laptopov a tabletov vo výuke znamená, že učitelia aj študenti dnes trávia viac času online. Školy s 30 až 40 pripojenými klientami v každej triede však v dôsledku tohoto vývoja narážajú na problémy s výkonom siete, ktoré sa prejavujú pomalým sťahovaním, ukladaním videí do vyrovnávacej pamäte alebo nespoľahlivým fungovaním siete pri interaktívnej digitálnej výuke, a to i v prípade, že každá učebňa má svoj prístupový bod. Školy preto potrebujú sieťové riešenie, ktoré zvyšuje kapacitu a odstraňuje technické prekážky stojace medzi študentami a modernou výukou pomocou digitálnej techniky.

Nová séria prístupových bodov štandardu WiFi 6 (802.11ax), ktorej dominuje model WAX650S, podporuje veľký počet zariadení súčasne a lepšie sa vyrovnáva s rušením v učebniach. WiFi 6, predstavuje najnovšiu bezdrôtovú technológiu vyznačujúcu sa vyššou rýchlosťou, väčšou kapacitou a nižšou latenciou.

WiFi 6: kľúč k budúcnosti učenia

K prístupovému bodu WAX650S, ktorý disponuje novou technológiou OFDMA a opakovaného využitia priestoru (BSS coloring), sa môže súčasne pripojiť väčší počet užívateľov bez toho, aby tým bola obmedzená šírka pásma. Výsledkom je efektívnejšie pripojenie aj fungovanie siete WiFi, vďaka ktorému je možné bez akéhokoľvek meškania alebo súperenia o rádiové spektrum vykonávať viac súčasných prenosov.

To je dôležité v učebniach, kde študenti majú vzhľadom k rôznym potrebám od používania interaktívnych vzdelávacích programov po sťahovanie multimediálnych učebných pomôcok rôzne požiadavky na šírku pásma, ale pritom každý z nich vyžaduje rovnako rýchle pripojenie k sieti.

Chytrá anténa ako nástroj proti rušeniu

Napriek mnohým výhodám nového štandardu WiFi 6 sa prístupové body kvôli značnému počtu WiFi zariadení pripojujúcich sa v rovnakom kanáli naďalej potýkajú s rušením v rámci kanálu, čo platí najmä v miestach s vysokou hustotou prevádzky, ako sú učebne. Spoločnosť Zyxel model WAX650S vybavila chytrou anténou, ktorá v spojení s technológiou opakovaného využitia priestoru (spatial reuse) zvyšuje výkon siete a odstraňuje problémy s rušením efektívnejšie než iné prístupové body štandardu WiFi 6.

Vedľa chytrej antény prístupový bod WAX650S podporuje tiež 5 Gbps Ethernet a ponúka teda multigigabitovú rýchlosť pre štandard WiFi 6 pre rýchlejšie bezdrôtové prostredie. Dedikovaný skenovací prijímač zaisťuje nepretržitý monitoring siete bez dopadu na kvalitu WiFi, zatiaľčo optimalizovaný dizajn hardvéru prístupovému bodu umožňuje lepšie riešiť rušenie bezdrôtového pripojenia.

Súčasťou prístupových bodov štandardu 802.11ax je tiež riešenie NebulaFlex od spoločnosti Zyxel a jeho ročná licencia Pro Pack. Vďaka platforme Nebula môžu školy aj bez vlastného IT tímu využívať prednosti, ktoré prináša vzdialená správa po cloude.

Školy s pevne stanoveným rozpočtom môžu riešenie Nebula vyskúšať s bezplatným licenčným balíčkom Basic. Druhou možnosťou je balíček Nebula Professional nabitý pokročilejšími funkciami, ako sú napr. monitoring stavu bezdrôtovej siete a reporty, ktoré školám pomáhajú diagnostikovať stav ich WiFi a rýchle riešiť prípadné problémy. Balíček Professional je k dispozícii tiež ako celoživotná, jednorázovo hradená licencia, ktorá školám pomáha udržať ich siete v chode a súčasne im ponúka flexibilné možnosti platby presne podľa ich rozpočtu.

„Školy vítajú nové technológie, ktoré im pomáhajú stimulovať záujem študentov a skvalitniť výuku. V tejto súvislosti potrebujú jednoducho použiteľné riešenie, ktoré obmedzuje rušenie WiFi siete pri pripojení veľkého počtu klientov,“ poznamenáva Martin Bratičák, Regional Director CEE.  „Vďaka našim novým prístupovým bodom štandardu WiFi 6 (802.11ax) sa dlhé doby sťahovania a väčšia doba odozvy stávajú minulosťou, takže školy aj študenti môžu naplno využívať potenciál svojich digitálnych technológií.“

Bližšie informácie o prístupových bodoch Zyxel štandardu WiFi 6 nájdete na stránkach: https://www.zyxel.com/promotions/wifi6-promotion-20190930-807915.shtml

Značky: