Nový nástroj na zálohovanie sa objaví aj vo Windows 10, pre Windows 11 je takisto v príprave.

Neočakávali sme veľké zmeny v tomto OS a do budúcna ani neočakávame. Microsoft sa bude zameriavať na opravy chýb a vydávanie všeobecných aktualizácií. Novinka, ktorá sa objavila v testovacej zostave, sa týka viac služby OneDrive ako samotného systému. Aj preto bude podporovaný tento systém a bude sa to javiť ako čisto nová vlastnosť len v réžii systému.

Neočakávajte univerzálny nástroj na vytváranie záloh. Výrobca chce presadzovať používanie svojho cloudového priestoru, takže tu budete limitovaní. Aj cez to všetko sa dá na chystanú zmenu v zálohovaní nazerať pozitívne. Používatelia majú možnosť lepšie využiť OneDrive v staršom systéme. Používatelia vo Windows 11 budú mať možnosť použiť inovované zálohovanie na cloud tiež.

Aktuálne je v aplikácii OneDrive možnosť vytvoriť zálohu z hlavného okna nastavení. Pred časom pribudli len ďalšie adresáre používateľského profilu. Nová verzia má umožniť zálohovať aj nastavenia systému kvôli jednoduchšej obnove. Systém síce používa nejaký spôsob zálohovania a obnovy nastavení, no nefungujú vždy najlepšie, najmä synchronizácia.

Nastavenia nového počítača vám sa vám v niektorých smeroch prenesú na už používané. Ide napríklad o nastavenie tapety a nastavenia prehliadača Edge. Toto je slabá stránka prehliadača a pri výmene počítača, sa vám „rozhádžu“ nastavenia. Mnohé sa obnovia podľa východiskových predstáv Microsoftu. Možno to nové zálohovanie zmení.

Samostatne sa budú dať vybrať priečinky, aplikácie, nastavenia a poverenia. Uvidíme, ako to bude nakoniec fungovať a či budeme mať väčšiu slobodu pri výbere priečinkov. Aj teraz sa priečinky dajú vyberať, no len z dostupných. V najnovšej verzii OneDrive sú to konkrétne Dokumenty, Obrázky, Pracovná plocha, Hudba a Videá.

Microsoft chce touto aplikáciou vytvoriť zálohovanie a obnovu nazvanú ako out-of-box- experience (OOBE). Ide o to, aby ste mali vami vytvorenú zálohu dostupnú už v procese inštalácie systému. Tak, ako to vidíte teraz a počas inštalácie sa dá vybrať obnova podľa nastavení doteraz používaného počítača s Windows. Podľa komentárov pod príspevkom na Twitteri to zatiaľ nevyzerá na to, že by malo zálohovanie vo Windows 10 pomôcť s prechodom na Windows 11.

windows 10 zálohovanie na onedrive v testovacej verziiZdroj: PhantomOfEarth / Twitter

Zdroj: @PhantomOcean3

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.