Štandardná podpora systému Windows je teraz stanovená na 18 mesiacov pre bežných používateľov.

Firmy môžu mať iné podmienky, často vychádzajúce nielen zo špeciálnych licenčných dohôd ale aj produktových licencií. To je ale iný prípad a štandardná verzia Windows 10 Home a Pro má od vydania vždy podporu 18 mesiacov.

Aktuálna verzia označená ako 21H2 bola vydaná 16. novembra 2021 a budete na ňu dostávať aktualizácie do 13. júna 2023. Verzia 2004, ktorej podpora skončila 14. 12. 2021 bola vydaná 27. mája 2020. Naďalej nebude dostávať opravy systému. Postupne sa stane riziková a Microsoft vás bude na potrebu aktualizácie upozorňovať. Systém bude funkčný aj naďalej, netreba prechádzať na Windows 11, dokonca ani aktualizovať na novšiu verziu. Je to na vás a systém ako taký sa bude dať ďalej používať.

V prípade pochybností máte možnosť prejsť na novšiu verziu, napríklad 20H2, ktorej podpora bude trvať do 10. mája 2022. Toto sa vám ale nepodarí cez Windows Update, ten ponúkne najnovšiu možnú. Paradoxne to ale nebýva čerstvá aktualizácia 21H2 ale 21H1. Ak chcete inštalovať nasledujúcu po verzii s číslom 2004, teda 20H2, potrebujete to spraviť cez vlastnú aktualizáciu z vygenerovaného ISO obrazu.

Cez nástroje Microsoftu to nepôjde, minimálne ak nemáte predplatné MSDN alebo nemáte multilicencie pre podnik a rozšírené administrátorské možnosti. Jedným zo spôsobov je stiahnuť si Windows cez stránku archive.org. Stále ale potrebujete mať platnú licenciu pre systém, aby ste ho mohli legálne používať.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.