Podpora pre tento systém je dávno ukončená, teraz ide o definitívne skončenie z pohľadu bezpečnostných záplat.

Podpora bola ukončená 9. januára 2018, teda od tohto dátumu systém nedostáva vylepšenia. Je to už viac ako 5 rokov a niet sa čomu čudovať, že sa chce Microsoft zbaviť aj tohto systému.

Na jednu stranu by sme firme mohli zazlievať, že opúšťa ďalší svoj produkt, na stranu druhú treba dodať, že ho firma podporuje ešte dostatočne dlho po skončení oficiálnej podpory. Web MSPoweruser prišiel s ukážkou hlásenia, ktoré zobrazuje Windows 8.1. Varovanie sa aktivovalo nainštalovaním záplaty s označením KB5015874.

Používatelia sú informovaní o konci podpory aj z pohľadu vydávania bezpečnostných záplat a to od 10. januára 2023. Po tomto termíne sa systém dostane do situácie ako Windows 7. Používať ho môžete, všetko bude fungovať ako doteraz, no narazíte na dve hlavné záležitosti.

Prvou a kritickou je práve stopka pre bezpečnostné aktualizácie, druhou je koniec podpory novších ovládačov. Je na každej firme, ako sa k tomu postaví. Táto časť problému nie je tak kritická a mnoho ovládačov je univerzálnych a pobeží na rôznych systémoch.

Hlásenie sa dá odložiť o 35 dní alebo ho necháte zobraziť až po ukončení podpory. Microsoft odporúča prejsť na novší systém. To by mohol byť Windows 10, pretože ak máte Windows 8.1, je veľká pravdepodobnosť, že počítač nebude kompatibilný s Windows 11. Druhá možnosť je kúpiť nový počítač, ako sám Microsoft uvádza na svojich stránkach.

Rovnako ako je to s Windows 7, aj tu boli rôzne edície. Ide o špecializované zostavy, ktoré mali svoje pravidlá pre životný cyklus. Hlásenie o konci podpory sa netýka systémov Pro, Enterprise, Windows Embedded 8.1 Industry Enterprise a Windows Embedded 8.1 Industry Pro.

windows 8.1 eol warningZdroj: MSPoweruser
Hlásenie o konci úplnej podpory vo Windows 8.1

Zdroj: MSPoweruser

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.