Teraz už si nevymažete dôležité súbory ani omylom.

Microsoft reagoval na sťažnosti používateľov a do verzie Windows 10 v2004, teda májovej aktualizácie zapracoval zmenu v nástroji Čistenie disku. Ten v minulosti obsahoval aj adresár Stiahnuté súbory.

Takto ste si mohli vymazať jeho celý obsah. To za predpokladu, že ste si nedali pozor pri čistení disku zaškrtli vyčistenie aj tohto miesta na disku. Server Windows Latest ukazuje zmenené položky v spomínanom nástroji.

Nie je to náhla zmena. V minulosti bol tento adresár v štandardnom výbere lokalít, odkiaľ sa bude odstraňovať. Zmena sa v minulosti udiala v odstránení predvoleného zaškrtnutia. Májová aktualizácia priniesla túto možnosť do finálnej podoby a adresár sa už v nástroji Čistenie disku vôbec nenachádza. Takto si ho nevyberiete ani omylom.

cistenie disku

Pôvodná podoba okna / nová podoba bez adresára Downloads (Stiahnuté súbory)

Adresár totiž slúžil mnohým používateľom ako lokalita na disku, kde mali rôzne dôležité súbory. Všetky internetové prehliadače ho majú totiž predvolene nastavený na sťahovanie súborov. A to nielen programov z internetu ale aj ostatných dát.

Ak by ste si totiž sťahovali nejaký dokument alebo tabuľku či video, takisto sa uložia do adresára pre stiahnuté položky. Tu nastalo riziko, že prídete o dokumenty, na ktorých ste pracovali. Mnohí si ich totiž ponechali priamo tu a nepresúvali ich na iné miesto.

Ak ale chcete uvoľniť miesto na disku všeobecne, no neviete, čo vymazať a čo nie (okrem vašich dokumentov), je tu nástroj Senzor úložiska. Ten sa nachádza priamo v okne Nastavenia. Už v minulosti začal nástroj na základe typu a používania dát odhadovať, čo je dôležité a čo by nemuselo byť. Nevymaže vám súbory automaticky, no pridáva ďalšie oblasti hľadania.

Je potom na vás, čo si z disku odstránite. Nástroj je užitočný z toho pohľadu, že poskytuje náhľad na častokrát ukryté súbory resp. lepšie povedané, súbory v adresárových štruktúrach, ktoré nie sú ihneď viditeľné.

Môžete tak mať na disku nepotrebné dáta, napríklad nejaké videá alebo dočasné súbory, ktoré zaberajú veľa miesta. Pri bežnej práci s vašimi dokumentmi ich nemusíte vidieť pre ich hlbšie umiestnenie v adresárovej štruktúre. Dokonca ich ani nemusíte potrebovať, no stále budú zaberať miesto.

Zdroj: Windows Latest

Prečítajte si aj:

Vyskúšajte nového Prieskumníka

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.