Vnucovanie je klasická taktika operačného systému Windows 10. Pretože len Windows 10 vie lepšie, čo máte chcieť, než sám používateľ.

Nie že by to bola nová praktika systému, Microsoft toto do Windows 10 naprogramoval už dávnejšie a núti používateľov udržiavať systém čo najaktuálnejší. Je to zároveň systém s najkratšou dobou podpory, aký v histórii systému poznáme. Teraz prišlo na aktualizovanie verzie 20H2 na najnovšiu 21H2. Toto je zatiaľ posledná verzia, ktorú Microsoft vydal. Zároveň je takto označená iniciálna verzia Windows 11 pre bežných používateľov.

Vynucovanie aktualizácie má byť aj pre verziu 2004, ktorá je predchodcom vyššie zmienenej. Dôvod je jasný, ku koncu mája skončí podpora 20H2 pre aktualizovanie. Teda čím dlhšie budete systém používať, tým viac bude zraniteľnejší. V praxi sa netreba obávať aktualizácie na novšiu verziu. Systém sa naučil nebyť otravný a nerobiť údržbu systému v tom najhoršom čase, teda keď pracujete. Je stále mnoho používateľov, ktorým nanútenie novšej verzie môže pomôcť.

To ale naráža na druhý aspekt a tým je, kto presne je ten používateľ? Niekto kto si vedome zablokoval aktualizácie, vie prečo to takto spravil. Možno ide o špecifický systém a nechce riskovať zanesenie chýb do systému väčšími aktualizáciami. Tento používateľ môže totiž inštalovať bezpečnostné balíčky naďalej aj bez toho, aby prešiel na novšie vydanie systému. No a ak je to menej zorientovaný používateľ, ten pravdepodobne zakázané nič nemá a je vysoká pravdepodobnosť, že má poslednú možnú verziu systému.

Vyjadrenie, ktoré firma dala na svojich stránkach z 22. januára je teda len predzvesťou a pripomenutie, že tu je ďalšia verzia jeho systému, ktorú prestane podporovať.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.