O ďalšej aktualizácii systému sa hovorí už teraz. Na budúci rok sa dočkáme ďalšieho hlavného vydania.

Microsoft aktuálne testuje aktualizáciu označenú ako 23H2 a zatiaľ je k dispozícii v programe Windows Insider. Bežní používatelia ju nemajú k dispozícii a Microsoft plánuje aktualizáciu vydať vo 4. štvrťroku 2023. Podobne ako minulá aktualizácia, označená ako 22H2, ani táto ďalšia nebude predstavovať významný míľnik. Samotný Microsoft ju totiž nenazýva veľkou aktualizáciou a bude pravdepodobne plniť klasický cyklus podpory systému.

To znamená, že používatelia si ju nainštalujú a získajú ďalší rok oficiálnej podpory. Zároveň výrobca tvrdí, že by mala byť takzvane jednoduchá a mala by byť distribuovaná prostredníctvom „malého balíka povolení“. Ide o technický termín, ktorý označuje menšie aktualizácie s rovnakým jadrom ako predchádzajúce. Nemalo by ísť o významnú zmenu, čo by v konečnom dôsledku ocenili aj používatelia. Prechod na ďalšiu verziu by sa tak mohol zaobísť bez nežiadúcich účinkov, ako napríklad chyby pri bootovaní. S týmto sme sa stretávali neraz a to najmä pri aktualizovaní Windows 10.

Zatiaľ je ešte predčasné hovoriť o tom, čo bude v roku 2024, avšak už teraz je zrejmé, že používatelia budú musieť prejsť na novšiu verziu, akou je 21H2. Tá totiž prestane byť podporovaná 10. októbra 2023. Počíta sa s tým, že ohlásená verzia v budúcom roku prinesie aj zákaz kombinovania tlačidiel na Paneli úloh. Je to niečo, čo má čo mali systémy po niekoľko generácií spätne, no vo Windows 11 bola táto možnosť vypustená a viacero používateľov sa sťažovalo. Prakticky sa tak stretávame s tým, že okrem nových funkcií Microsoft postupne vracia to, čo v systéme kedysi bolo. Novinka by mala priniesť aj funkciu Windows Copilot.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.