Používatelia procesorov AMD Ryzen by zatiaľ s prechodom na nový systém mali počkať.

Týka sa to prevažne hráčov, bežní používatelia si pri pracovných činnostiach nejaké poklesy výkonu nemusia všimnúť. Ide o niekoľko problémov naraz, nemusia byť ale zastúpené v jednom čase. Podľa magazínu The Verge je problém s rozpoznaním najrýchlejšieho jadra procesora a ostatných jadier a manažment prideľovania výkonu pri viacjadrových operáciách.

Operačný systém zatiaľ nepracuje správne s funkciou AMD, ktorá má za úlohu určovať preferované jadro podľa potrieb aplikácií. Takto môže klesnúť výkon až o 15 %. Ďalšou chybou je predĺženie latencie L3 cache od prípad až na trojnásobok. Dopad na výkonnosť to má v rozsahu 3 ÷ 5 %. Tieto chyby potvrdili v AMD aj v Microsofte.

Nejde o nič kritické a podobné veci sa v systéme budú diať, s trochou nadsadenia očakávame problém aj na Inteli. Uvidíme, ako to vo výsledku dopadne s ohláseným predĺžením výdrže na batériu a môžu sa objaviť anomálie pri vybraných sériách CPU.

Nateraz je treba len čakať a Microsoft by mal aktualizáciu tohto problému s AMD Ryzen vydať ešte v októbrovej kumulatívnej aktualizácii. Najvyšší výkon očakávajú hráči, tí by mohli mať obavu, no problémy nie sú takpovediac garantované. Je teda na každom z vás, či skúsi nový systém, alebo počká minimálne do októbrovej záplaty.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.