Popularita nového operačného systému je daná zvedavosťou používateľov.

Zo štatistiky by sa len ťažko dalo vyčítať, koľko ľudí sa vrátilo späť na Windows 10. Mnohí ich pravdepodobne nebude. V našom prípade sme tak na jednom z počítačov urobili. Obmedzenia nového systému sú väčšie a počas pracovného procesu nebol čas si na ne zvykať. Kto teda používa domáci počítač, Windows 11 môže skúsiť a zaradí sa tak k viac ako 5 % používateľov tohto systému. To vrátane Insiderov, no tých je podľa webu AdDuplex len 0,3 %.

Silnú pozíciu majú následne dve hlavné verzie Windows 10. Ide o zostavy 20H2 s podielom 34 %21H1 s podielom 37,6 %. Verzia 21H2, teda najviac aktuálna verzia v rámci Desiatok nebola do štatistík započítaná. Je ale predpoklad, že toto vydanie používatelia vo veľkom mať nebudú. V zásade neprináša nič nového a opravné balíky vám budú poskytnuté v rámci kumulatívnych záplat. Prechod teda nie je nutný.

Najväčší nárast operačného systému predpokladáme v jemne povianočnom období a začiatkom roka. Do hry budú vstupovať vianočné predaje notebookov a počítačových zostáv. Na nich ešte vo väčšine prípadov nebude Windows 11. Výrobcovia sa k systému stavajú ako ku kompatibilného s ich novými modelmi prenosných počítačov.

Strategicky vyčkávajú a zatiaľ sa nehrnú do vlastnej inštalácie. Radšej prinesú Windows 10 ako stabilný základ, na ktorí sú používatelia zvyknutí. Faktom ale je, že po prihlásení do Windows 10 môžete spustiť upgrade na Windows 11 a Desiatky budú pre vás akurát prestupná stanica.

windows 10 and 11 statsZdroj: AdDuplex

Zdroj: AdDuplex

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.