Kovový orb, ktorý zbiera snímky očnej dúhovky.

Projekt World Coin, ktorý poznáme z minulosti, sa znovu objavil na scéne. Ide o kryptomenový token alebo mincu a nech už to nazveme akokoľvek, snaží sa odhryznúť si svoj kus z koláča kryptomenového sveta. Robí to však spôsobom, ktorý pravdepodobne nebude v Európe prijatý s nadšením a mnohé zákony a regulácie tomuto projektu nedoprajú.

To je však dobre, pretože skenovanie očnej dúhovky nie je niečo, čo by sme si ako občania želali. Najmä ak hovoríme o istej anonymite, alebo minimálne neprezrádzaniu osobných údajov a už vôbec nie tých biometrických. A to ešte v súvislosti s kryptomenami. Téme sa venoval magazín Time.

world coin orbZdroj: fiftyyears.substack.com

World ID

My sme sa tejto téme venovali už v minulosti a v súčasnosti prebieha opäť po celom svete aktivita skupiny stojacej za týmto kryptomenovým projektom. Ich cieľom je okrem vybudovania digitálnej identity World ID, rozšíriť kryptomenu World Coin do celého sveta a medzi čo najviac ľudí. Spôsob, akým to robia, vzbudzuje rozruch. Podľa kritikov ide o novú éru globálnej invázie a celá iniciatíva sa dá nazvať ako dystopická až vykorisťovateľská.

Projekt World Coin má na starosti zakladateľ OpenAI Sam Altman. Za sken očnej dúhovky ponúka digitálny preukaz totožnosti alebo nejakú kryptomenu, podľa toho, v akej krajine používatelia žijú. Na ilustráciu, ponuky obsahovali napríklad 25 jednotiek, čo by pri aktuálnej cene v čase písania článku znamenalo 25 USD. V čase, keď sa téme venoval Time uvádzali prepočet na 60 dolárov. Ako je však na grafe vidieť, cena neustále klesá, podobne ako pri iných kryptomenových projektoch.

Želaním zakladateľov je poskytnúť riešenie online identity v digitálnom prostredí, ktoré je plné podvodov a falošných profilov či priamo podvodníkov zneužívajúcich umelú inteligenciu. Odborníci na ochranu súkromia však oprávnene uvádzajú svoje obavy, že zhromažďovanie biometrických údajov WorldCoinom bude v budúcnosti problematické chrániť.

Nekalé praktiky

Zavádzanie tokenu bolo sprevádzané aj znepokojujúcimi správami. V roku 2022 sa hovorilo o dôkazoch, keď projekt využíval klamlivé praktiky na registráciu ľudí v krajinách, ako sú napríklad Indonézia, Keňa alebo Čile. Ľudia, ktorí hovorili po španielsky, dostávali oznámenia o podmienkach služby v anglickom jazyku a ľudí v Sudáne lákali napríklad na AirPod bez toho, aby im bolo presne vysvetlené, na čo bude použitý sken ich očnej dúhovky. Takéto správanie by v Európe neprešlo.

V prípade implementácie tejto technológie by to mohlo znamenať nahradenie kontrolných mechanizmov, ako je napríklad CAPTCHA alebo iné overovanie zo strany serverov. Ide o rozlíšenie, či sa na danú stránku alebo službu prihlasuje človek a nie robot. To by mohlo pomôcť pri registrácii alebo prihlasovaní sa do vybraných služieb.

Otázkou je, ktorá z týchto služieb si zoberie na zodpovednosť, že bude spolupracovať s firmou, ktorá uchováva tento typ biometrických údajov. Veľmi nadnesene a vzdialene môžeme World Coin prirovnať napríklad k peňaženke MetaMask, vďaka ktorej sa môžete autorizovať na rôznych kryptomenových službách.

Dúhovka aj s inými firmami

Skenovanie očnej dúhovky nie je použité prvýkrát v histórii a technologické firmy takýto princíp v minulosti používali. Napríklad Samsung pri prihlasovaní sa do svojich smartfónov. Podobne takouto technológiou disponuje aj Apple. Tu však po celý čas hovoríme o nejasnosti ukladania dát, hoci identifikátor, ktorý bude použitý v online svete, takzvaný World ID, nebude priamo biometrický údaj, ale jeho odvodený identifikátor.

Všetko je o budúcej hodnote

Zakladatelia dokonca tvrdia, že takýto spôsob identifikácie a následného prihlasovania by chránil totožnosť ľudí a takáto činnosť by nemohla byť sledovaná prostredníctvom vlády ani iných organizácií. Otázkou však je samotné zabezpečenie technológie a otázka dôvery voči projektu. World Coin má vytvorený vlastný token, ako je vidno aj na serveri CoinMarketCap s vlastnou cenou.

Hrdé informácie o užitočnosti a vznešenosti celého projektu však môžu narušiť práve investori, ktorí sa snažia s hodnotou tokenu obchodovať. V prípade, že nebude dostatočne fundamentálne a propagačne zaujímavý, je možné, že projekt nebude mať ďalšie financovanie.

world coin graf na 1 rocnej mierkeZdroj: coinmarketcap

Týmto sa nijak nelíši od ostatných kryptomenových projektov. Tých je dnes už obrovský počet v tisícoch a ich počet neustále rastie. V mnohých smeroch sú to nepoužiteľné záležitosti a klony jednej kryptomeny od inej. Originalita sa tu hľadá len veľmi ťažko.

Netvrdíme, že World Coin čaká podobný osud, no všetko bude závisieť od toho, ako sa tvorcom podarí implementácia do reálnej prevádzky. Tiež od toho, ako budú akceptovať tento token, respektíve z neho odvodené možnosti. Napríklad už spomínaná identifikácia a prihlasovanie, ktorú budú musieť najprv akceptovať veľkí hráči v IT.

Zdroj: Time, vlastné

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.