Dohady sa potvrdili a Apple predstavil inteligentný reproduktor s virtuálnou asistentkou Siri, ktorý je odpoveďou na Amazon Echo, Invoke alebo Google Home

Podľa predstaviteľov spoločnosti Apple je však ešte lepší, ako sa na prvý pohľad môže zdať. HomePod pripomína dizajnom starší Mac Pro a zaujal nás fakt, že na tomto zariadení nie je žiadne viditeľné logo Apple. Reproduktor má rozmery 172 x 142 mm a hmotnosť 2,5 kilogramu. Vyššia hmotnosť zaručí lepšiu stabilitu a menej vibrácií pri hlasnej reprodukcii.

HomePod v sebe ukrýva množstvo zaujímavého hardvéru a technológií. V prvom rade je to Apple A8 chipset, ktorý je mozgom celého zariadenia. Na jeho vrchu sa nachádza dotyková plocha, ktorou je možné zariadenie čiastočne ovládať. Nechýba tu ani LED zobrazenie loga Siri, podľa ktorého viete, či vás virtuálna asistentka počúva.

V spodnej časti má svoje miesto sedem výškových reproduktorov. Tie vytvárajú 360° konzistentný zvuk, ktorý je doplnený o výkonný subwoofer s 20 mm membránou vo vrchnej časti. Snahou tohoto zoskupenia je vytvárať dokonalý priestorový zvuk bez ohľadu nato, kde sa reproduktor nachádza.

V strednej časti zariadenia má svoje miesto 6 vysoko citlivých mikrofónov, ktoré by mali reagovať na povel používateľa aj v režime prehrávania hudby. Taktiež sú dostatočne citlivé nato, aby započuli príkaz z vedľajšej miestnosti. Reproduktor bude reagovať na klasický povel – „Hey Siri“.

Virtuálna asistentka Siri je podstatou zariadenia, pričom vám dokáže odpovedať na akékoľvek otázky, pridávať úlohy do kalendára, posielať správy cez iMessage, ovládať inteligentné zariadenia v systéme HomeKit alebo spúšťať hudbu podľa želania. V podstate dostala rovnakú úlohu, akú mala doteraz, iba že sa nachádza v inom zariadení s prispôsobeným hardvérom.

Samozrejmosťou je integrácia Apple Music, pričom sa po spárovaní synchronizuje aj vaša knižnica, ktorú Siri vylepšuje a učí sa vašim návykom. Ak často prepínate nejaký druh skladby, Siri to registruje a pri najbližšej možnosti podobné skladby automaticky preskočí.

HomePod automaticky sníma akustiku priestoru, podľa čoho optimalizuje smerovanie zvuku. Je jedno či je umiestnený na poličke, stole alebo uprostred miestnosti, vždy si nájde správne nastavenie akustiky, aby vám poskytol čo najlepší zážitok. Chcete stereo reprodukciu? Kúpte si dve tieto zariadenia a oni sa automaticky zosynchronizujú, zosnímajú akustiku miestnosti a vytvoria kvalitné audio.

Podpora AirPlay 2 (Multi room) umožní rozmiestniť reproduktory po celom dome, pričom budú neustále komunikovať a hrať jednotnú skladbu naprieč celým domom. Samozrejmosťou je aj individuálne ovládanie a prehrávanie. Pomocou AirPlay 2 môžete ovládať aj akýkoľvek iný kompatibilný reproduktor.

Apple nezabúda ani na bezpečnosť. Vaše bežné rozhovory nebudú nikdy zaznamenávané a odosielané na server. Na ten budú (kvôli bezpečnosti) odosielané iba dáta zaznamenané po ohlásení asistentky klasickou frázou – „Hey Siri“. Aj keď sú tieto dáta kvôli kontrole posielané na server, vždy sú zašifrované a majú niekoľko vrstiev zabezpečenia, vrátane anonymného ID.

HomePod bude oficiálne dostupný koncom roka 2017 na vybraných trhoch. Najprv sa dostane do Spojených štátov, Veľkej Británie a Austrálie. K dispozícii budú dve farebné vyhotovenia – biela a šedá. Cena je stanovená na 349 USD (310 eur). V našich končinách to však bude o niečo viac a na presnú sadzbu si ešte musíme počkať.

Prečítajte si aj:

Minúta po minúte: Apple predstavuje novinky na konferencii WWDC 2017

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE