Na Slovensku fungujú bezkontaktné platby od Xiaomi.

Apple Pay, Fitbit Pay, Garmin Pay, Google Pay a od konca roka 2021 aj Xiaomi Pay. Zoznam služieb na bezkontaktné platenie pomocou inteligentných hodiniek a fitness náramkov sa rozšíril o novú službu a je potešiteľné, že funguje aj na Slovensku. V redakcii som ju otestoval.

Xiaomi Pay je k dátumu poslednej aktualizácie článku dostupný v prípade fitness náramkov Smart Band 6 NFC, Smart Band 7 NFC a hodiniek Watch S1, S1 Active a Watch S1 Pro. V prípade Smart Band 6 a Smart Band 7 je kľúčové označenie „NFC“ v názve náramku, pretože v predaji sa stretnete s dvoma verziami tohto náramku.

V praxi to znamená, že ak vlastníte Smart Band 6 a 7 v štandardnej verzii (teda bez NFC čipu), bezkontaktne ním nezaplatíte. Dôvodom je chýbajúci hardvérový komponent. NFC platby podporujú iba NFC verzie náramku so zabudovaným NFC čipom.

Ktoré zariadenia a banky podporujú Xiaomi Pay

Tento článok pravidelne aktualizujem, keď sa objavia nové zariadenia s podporou Xiaomi Pay, resp. sa rozšíri zoznam podporovaných bánk. K poslednej aktualizácii článku je situácia nasledovná:

Zariadenia s podporou Xiaomi Pay

pozn. v predaji sú aj hodinky Xiaomi Watch 2 Pro, tie však využívajú systém Wear OS a ponúkajú bezkontaktné platby cez Google Pay

Banky a ďalšie služby, ktoré podporujú Xiaomi Pay na Slovensku

  • 365.bank
  • Curve
  • mBank (MasterCard aj Visa karty)
  • Prima banka
  • Slovenská sporiteľňa (iba Smart Band 7 NFC)
  • Všeobecná úverová banka

Dôležitá informácia je, že Smart Band 7 NFC je aktuálne jediné zariadenie, ktoré podporuje aj MasterCard aj Visa karty (a teda karty od Slovenskej sporiteľne). Ostatné zariadenia so Xiaomi Pay momentálne podporujú iba MasterCard karty. Je možné, že v budúcnosti dostanú aj ony podporu pre Visa karty. Keď sa tak stane, článok zaktualizujem.

Pokiaľ nemáte banku, ktorá podporuje Xiaomi Pay, odporúčam platobnú kartu Curve. Túto kartu môžete spárovať s ľubovoľnou inou platobnou kartou. Curve teda funguje ako prostredník medzi vašou bankovou kartou a riešeniami na bezkontaktné platenie, ako je Xiaomi Pay. Curve používam už niekoľko rokov a detailné informácie o nej si môžete prečítať v samostatnom článku TU.

Ako si nastaviť Xiaomi Pay

Aby ste mohli platiť cez Xiaomi Pay, je potrebné pridať do náramku vašu platobnú kartu. Pridať ich môžete aj viac, pričom je potrebné využiť mobilnú aplikáciu Mi Fitness (pre Android a iOS).

Následne postupujte nasledovne:

  1. spustite aplikáciu Mi Fitness
  2. prihláste sa do svojho Xiaomi účtu
  3. cez aplikáciu Mi Fitness – sekcia Profile spárujte Xiaomi zariadenie s podporou Xiaomi Pay s vašim telefónom (pokiaľ už máte náramok spárovaný cez aplikáciu Mi Fit, tak ho odpárujte a nanovo spárujte cez Mi Fitness)
  4. po úspešnom spárovaní sa v sekcii Profile objavia nastavenia náramku. Okrem iného aj položka Apps, kde nájdete Xiaomi Pay
  5. ťuknutím na Add začnite proces pridania platobnej karty. Službu Xiaomi Pay k dátumu poslednej aktualizácie článku podporujú platobné karty Mastercard, ktoré vydala slovenská mBank, Prima banka a služba Curve (viac informácií o tejto službe nájdete TU), resp. platobné karty Visa od Slovenskej sporiteľne (iba Smart Band 7 NFC)
  6. v rámci procesu nastavenia Xiaomi Pay je potrebné vytvoriť 6-ciferný PIN kód náramku, zadať informácie o platobnej karte a proces pridania karty potvrdiť overovacím kódom, ktorý dostanete vo forme SMS správy
  7. v rámci celého procesu budete musieť niekoľkokrát čakať cca 2 minúty, aby ste sa posunuli na ďalší krok. Je to normálne

Doplnené: Podpora pre Xiaomi Pay je už aj v aplikácii Mi Fit, takže netreba za každú cenu inštalovať Mi Fitness. V Mi Fit však hľadajte položku s názvom Karty a nie Xiaomi Pay

Xiaomi Pay
Nastavenie služby Xiaomi Pay
Xiaomi Pay
Nastavenie služby Xiaomi Pay

Ako platiť cez Xiaomi Pay

Po úspešnom pridaní platobnej karty do Xiaomi Pay sa obrázok tejto karty objaví v mobilnej aplikácii Mi Fitness po ťuknutí na položku Xiaomi Pay. Zároveň je karta uložená v náramku a môžete ním platiť.

Ak ste nemenili nastavenia, Xiaomi Pay môžete rýchlo aktivovať pohybom prsta doľava z domovskej obrazovky softvérového ciferníka. Zobrazí sa obrazovka s obrázkom a názvom platobnej karty, viď. titulný obrázok k tomuto článku. Pokiaľ máte v náramku uložených viacero kariet, prepínať sa medzi nimi môžete pohybom dolu, resp. hore.

Ak je na obrazovke zobrazená karta, ktorou chcete platiť, ťuknite na šípku v spodnej časti displeja. Následne sa po cca sekunde zobrazí informácia, že máte 60 sekúnd na dokončenie platby. Náramok vtedy priložte k platobnému terminálu.

6-ciferný PIN kód, ktorý ste si vytvorili v rámci nastavovania služby Xiaomi Pay, je potrebné zadať každých 24 hodín, resp. vždy, keď si náramok opäť nasadíte na ruku. Ide o bezpečnostný prvok a rovnako to funguje aj v prípade platenia inteligentnými hodinkami. Xiaomi Pay nájdete aj v ponuke náramku, ktorú je možné zobraziť pohybom prsta hore/dolu z domovskej stránky softvérového ciferníka v sekcii Viac – Karty.

Xiaomi Pay
Xiaomi Pay

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit