Test, ktorý vykonal Google, ste si ani nemuseli všimnúť.

Jeho cieľom bolo vyskúšať spoplatnenie 4K videí. To by bolo formou účtu typu Premium, nevyžadovalo sa prihlásiť sa k novému odberu. Zmena sa udiala len na vybranej vzorke používateľov. Nešlo o plošný zásah. Napriek tomu to vyvolalo otázky, či 4K obsah bude dostupný len pre účty typu Premium. Najnovšia správa zo servera GSM Arena ukazuje, že testovanie sa skončilo, čo potvrdil aj tweet na YouTube.

V ňom sa uvádza, že experiment bol vypnutý. Diváci môžu sledovať YouTube v plnej kvalite, teda 4K rozlíšení aj bez plateného členstva tejto služby. Vyvstáva tu ale niekoľko iných otázok. Prvotnou je najmä to, či sú používatelia ochotní prejsť na predplatné, aby neprišli o možnosť pozerať 4K videá. Tých je na internete dostatok, no nie všetky kanály, ktoré sledujete majú obsah v rozlíšení 4K.

Televízory a displeje s týmto rozlíšením sa čoraz viac dostávajú medzi ľudí, no zatiaľ to nebude pre mnohých priorita. Na plošne vyžadovaný obsah celosvetovo od používateľov si musíme ešte niekoľko rokov počkať.

Videá vyzerajú veľmi pekne, jedno z dronu točené v Chorvátsku sme vybrali a môžete si ho pozrieť pre inšpiráciu. Videá 4K môžu tvoriť aj príjemné pozadie, ak práve nechcete pozerať vybranú TV reláciu ale chcete nejakú krajinu alebo scenériu. Toto sú typické zábery, ktoré pôvodne 4K rozšírili, vrátane nočných záberov na mega mestá súčasnosti.

Viac ako 4K obsah bude pre mnohých ľudí zvyšujúce sa množstvo reklám na YouTube, prečo prejsť na program Premium. Tým narážame na tému displejov. Nie vždy vidíme rozdiely v kvalite a samotné 4K ešte o kvalite ako takej nič nehovorí, dôležitý je dátový tok a kvalita záberov. Tie nie sú vždy na profesionálnej úrovni.

Typicky sa dnes môžeme stretnúť s „jedno-osobovými“ prezentáciami na YT a pri pozeraní na 15,6“ nepoznáte či ide o 4K (2160p) alebo „iba“ 1440p. Pravdepodobne by ste na prvý pohľad nepoznali rozdiel ani medzi Full HD, no tu už sa dajú rozdiely zachytiť, keďže Full HD a 4K je 4-násobne veľký skok v počte pixelov.

Zdroj: GSM Arena

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.