Videá vytvorené AI, známe ako deepfake, sa šíria internetom čoraz jednoduchšie.

S nástupom umelej inteligencie a jej dostupnosti pre takmer každého sa mnohým otvorili nové možnosti tvorby. AI môže byť využívaná v textovej podobe, aj v podobe videí, keď dokáže imitovať hlas, aj podobu konkrétnej osoby. Vo výsledku tak môžete sledovať rôzne známe osoby, ktoré propagujú produkty kozmetiky aj napriek tomu, že také video nikdy nenatočili. Niekedy však vedia vzniknúť deepfake videá, ktoré dokážu osobám aj uškodiť, keďže vo videách vravia veci, ktoré nie sú pravdivé.

Najznámejšou platformou na zdieľanie videí je pritom YouTube. Aj tu sa tak šíria videá vytvorené umelou inteligenciou, ktoré nemusia byť v súlade s etikou a pravidlami platformy. YouTube sa však práve teraz snaží zabrániť šíreniu nepravdivých AI videí, ktoré imitujú reálne osoby či už hlasom alebo aj podobou. Ľuďom tak dá možnosť ich nahlásiť.

AI videá v YouTube budú špeciálne kontrolované

Zmena pravidiel má uprednostniť ochranu jednotlivcov a ich práv prioritne pred reguláciou zavádzajúceho obsahu na internete. Používatelia teda po novom budú mať možnosť nahlasovať obsah, ktorý imituje ich hlas alebo podobu. YouTube tak bude vyhodnocovať žiadosti používateľov na základe viacerých faktorov, medzi ktoré sa bude radiť napríklad označenie obsahu ako vytvorené AI, úroveň autenticity obsahu a potenciál uškodiť osobám imitovaným na videu.

youtube logo na smartfoneZdroj: freestocks.org

YouTube umožní tvorcom videa využiť 48-hodinovú dobu na to, aby vykonali kroky na úpravu či odstránenie videa predtým, než zakročí sám. Tvorcovia tak budú mať na výber z viacerých možností, ako video upraviť, aby nakoniec nebolo odstránené. V mnohých prípadoch však skutočne k odstráneniu videa pravdepodobne príde.

Nové pravidlá YouTube sú v platnosti už teraz a používatelia môžu nahlasovať videá, ktoré porušujú ich práva tým, že ich imitujú výzorom alebo hlasom pomocou AI. Platforma si na tento typ prípadov vyhradila špeciálny spôsob overovania, takže budú posudzované separátne.

Zdroj: gizmochina.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.