Nové spôsoby umožnia zastaviť šírenie dezinformácií oveľa skôr.

Dezinformačná scéna v ostatných mesiacoch výrazne zosilnela, takže nie je žiadnym prekvapením, že veľké platformy začali proti nej podnikať rázne kroky. Do iniciatívy sa samozrejme zapojil aj YouTube, ktorý hľadá spôsoby, ako riešiť tento problém pri zachovaní slobody prejavu.

YouTube si je vedomý, že pokiaľ sa dezinformačné video dostane k veľkému počtu divákov, tak v tom momente už splnilo svoj účel. Práve tomuto stavu chce platforma zabrániť. Jedným z nástrojov, ako to dosiahnuť, majú byť ďalšie typy označení, ktoré sa budú pridávať k videu alebo do výsledkov vyhľadávania pri významných spravodajských udalostiach. Cieľom má byť informovanie divákov, že takto označené video obsahuje „nedostatok kvalitných informácií„.

YouTube pokračuje stále v tréningu svojich systémov, pričom spracováva aj informácie od regionálnych analytikov. Práve táto snaha má prispieť k rýchlejšiemu a presnejšiemu odchytávaniu dezinformačného obsahu.

youtube

YouTube sa snaží dokonca zamedziť zdieľaniu obsahu, ktorý síce neporušuje pravidlá platformy, kvôli čomu by mal byť zmazaný, ale nechce ho odporučiť ďalším divákom. Jedným z možných riešení je napríklad zamedzenie jeho zdieľania.

YouTube pri tomto spôsobe môže naraziť na problém obmedzenia slobody. Preto je v hre aj ďalšia možnosť. Alternatívny prístup, o ktorom sa uvažuje, zahŕňa vkladanie “vsuviek do videí, ktoré budú používateľov upozorňovať na možný dezinformačný obsah. YouTube tento spôsob už používa pri násilnom, grafickom alebo vekovo obmedzenom obsahu.

Zdroj: AndroidCentral

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.