Reštrikcie sme postupne zaznamenali aj my. Zatiaľ sú pozvoľné.

V máji tohto roku sme informovali o tom, že YouTube začal zobrazovať varovanie používateľom, ktorí na ňom blokujú reklamy. To obsahovalo informáciu o tom, že použitie takéhoto blokovača je v rozpore s podmienkami používania. Google odporúča tento doplnok vypnúť a prejsť napríklad na predplatné, ktoré označuje ako YouTube Premium.

Po uplynutí približne 5 mesiacov sme sa s týmto oznámením stretli aj my. Nezobrazuje sa príliš agresívne a prvé varovania sa zobrazili pri niektorých videách pred týždňom. Potom sa takéto hlásenie objavilo znovu. Na základe našich skúseností vychádzame z toho, že stupňovanie bude naberať na intenzite a s takýmto hlásením sa bude stretávať čoraz viac používateľov a v čoraz väčšom rozsahu.

youtube reklamy varovanieZdroj: Google

Zatiaľ stačí okno zrušiť krížikom alebo stránku obnoviť klávesom F5. Video sa potom dá prehrať aj keď máte zapnuté blokovanie reklám. Cieľom blokovania reklmy nemusí byť cielená snaha odoberať zisky YouTubu a následne aj používateľom, ktorí obsah tvoria. Niektoré prehliadače majú štandardne zvýšené nastavenia súkromia a reklamné prvky blokujú už od svojej inštalácie.

Z toho vyplýva, že používatelia nemusia mať v prehliadači vyslovene žiadny doplnok na blokovanie reklamného obsahu a vystačia si aj s prvkami, ktoré sú integrované vo väčšine prehliadačov. V budúcnosti budú musieť túto stránku pridať do výnimiek alebo znížiť bezpečnostné nastavenia v súvislosti s reklamami a súkromím a tieto prvky ďalej neblokovať.

Rovnako to znamená, že YouTube bude aj naďalej zadarmo, no počet reklám sa za posledné mesiace zintenzívnil a pre fanúšikov tejto siete bude najjednoduchšie prejsť na platené členstvo. Zatiaľ sa dá sledovať obsah aj so zapnutým blokovaním. V našom prípade sa počas dňa zobrazili najviac tri varovania. Ďalšie varovné hlásenie sa zobrazilo až na ďalší deň. Trvalo týždeň, kým sa okno s hlásením zobrazilo znova.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.