Situácia sociálnych sietí sa v tomto roku komplikuje. Od Nového roka totiž platí v Nemecku zákon, podľa ktorého môže dostať sociálna sieť pokutu až do 50 miliónov Eur a to za to, že včas sama neodstráni nenávistný post.

Ako to bude vyzerať v praxi, to sa len uvidí. Zákon platný pre Nemecko bol pritom schválený už v októbri minulého roka, ale jeho skutočná účinnosť je až od 1. januára 2018. Podľa neho musí sociálna sieť odstrániť post obsahujúci očividne nepravdivé alebo urážajúce vyjadrenia do 24 hodín od jeho nahlásenia. Rovnako tieto posty musí sama vyhľadávať a mazať ich. V „komplexných prípadoch“ je táto lehota do 7 dní. Zákon známy ako Network Enforcement Act sa už v októbri stretol s kritikou, keďže nie sú celkom presne stanovené pravidlá na posúdenie tohto, čo vlastne nenávistný post je. Nie je tiež jasné, čo sú komplexné prípady.

Zákon napriek tomu, prirodzene, platí a to v Nemecku platia jedny z najprísnejších pravidiel za ohováranie a zločiny z nenávisti. V júni minulého roka napr. polícia prehľadala domy 36 ľudí podozrivých zo šírenia nenávisti voči skupine ľudí.

Nemecko navyše nie je jedinou krajinou, ktorá volá po odstránení nevhodných postov na sociálnych sieťach. Podobné snahy sú prakticky v celej Európe. Rok 2018 je pritom len začiatok toho, ako budú krajiny bojovať proti nenávisti. To dostáva veľké sociálne siete ako je Facebook alebo Twitter do problémov. Suma 50 miliónov Eur nie je ani pre ne nízka a je veľmi pravdepodobné, že na výstrahu aj bude pri neodstránení postu sociálnej sieti reálne udelená.

Čo myslíte, ako to bude na Slovensku?

Značky:

Xénia Rybáková

Xénia Rybáková
Zaujíma ma všetko čo je smart, či inteligentné. V domácnosti, na ruke, či v ruke, ale aj nové technológie na kolesách.