Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Zrak je jedným z našich najdôležitejších zmyslov, vďaka ktorému vnímame svetlo, farby, tvary, ale aj priestor a vzdialenosti. Naše oči nám sprostredkujú až 80 % všetkých informácií.

Práve tie často vyhľadávame prostredníctvom elektroniky, ako sú mobilné telefóny, tablety či počítače. Odborníci pritom už dlhšie varujú, že nadmerné vystavovanie sa tzv. modrému svetlu z displejov je pre oči namáhavé a škodlivé. Aby ste svojim očiam pomohli oddýchnuť si a vyhli sa nepríjemnostiam, stačí dodržiavať niekoľko pravidiel a používať aplikácie, ktoré pomôžu ochrániť váš zrak.

Svoj zrak by ste si mali chrániť nielen nosením dioptrických či slnečných okuliarov, ale tiež počas práce s počítačom či telefónom. Monitory a LED panely vyžarujú modré svetlo viacnásobne viac ako slnko či staršia zobrazovacia technológia. Štúdie potvrdzujú, že denne nad zariadeniami vyžarujúcimi modré svetlo strávime kľudne aj viac ako 10 hodín. A tento čas sa každý rok predlžuje. Dlhodobé vystavenie modrému svetlu nielen rozhadzuje cirkadiánne rytmy (24-hodinové cykly, ktoré sú súčasťou vnútorných hodín tela a ovplyvňujú množstvo procesov, napr. spánok a bdenie), ale tiež spôsobuje bolesť hlavy, začervenanie očí, ich bolesť, ale tiež suchosť očí a rozmazané videnie. Ako sa tomu účinne brániť?

„Či už pracujete z domu alebo nie, rovnako trávite veľa času s vašimi elektronickými zariadeniami. Pamätajte na to, že je potrebné uľaviť vašim očiam malou pauzou, nazvime to pravidlo “20-6-20″, pri ktorom každých 20 min zameriate svoj zrak na predmet, ktorý je od vás vzdialený viac ako 6 metrov a to aspoň na 20 sekúnd. Môžete tým predísť únave, bolestiam hlavy, migréne, ale aj závažnejšiemu poškodeniu vášho zraku,“ hovorí Martin Slaný, optometrista a odborný garant optík FOKUS.

Pomôcť si však môžete aj rôznymi aplikáciami na ochranu zraku, ktoré sú buďto bezplatne dostupné pre Mac, PC alebo ich majú najnovšie smartfóny častokrát zabudované a nájdete ich v nastaveniach.

Upozorniť vás môžu na pravidlo 20-6-20 alebo vám jednoducho pomôžu načasovať prestávky tak, aby si vaše oči oddýchli. „Ak potrebujete dodržiavať istý režim a chcete tráviť menej času za obrazovkami, v najnovších smartfónoch si môžete napríklad nastaviť čas strávený za obrazovkou vášho zariadenia. Rovnako tak odporúčam nastaviť si tzv. nočný režim displeja, ktorý vám po zotmení automaticky posunie farby displeja do teplejšej časti farebného spektra, čo ovplyvní aj cirkadiánne rytmy takže sa vám bude v noci lepšie zaspávať,“ vysvetľuje Martin Slaný zo siete očných optík FOKUS.

Výraznou pomocou pri práci s obrazovkami vyžarujúcimi modré svetlo sú aj okuliare s filtrom modrého svetla. Jedná sa o svetlo s nízkou vlnovou dĺžkou a vysokou energiou. Jeho prítomnosť sama o sebe škodlivá nie je (dokonca aj slnečné svetlo obsahuje modrú zložku, a práve tá spôsobuje, že je obloha modrá). Problém je v tom, ako dlho sa mu vystavujeme a z akej vzdialenosti. Vyžarujú ho totiž obrazovky digitálnych zariadení, do ktorých hľadíme dlhý čas a zo značnej blízkosti.

„Celé to funguje jednoducho. Modrý filter v okuliaroch neprepúšťa škodlivé modré svetlo a prepustí len to, ktoré je pre naše zdravie a zdravie našich očí prospešné. Pokiaľ zatiaľ nepotrebujete dioptrie, môžete si práve na prácu s elektronikou zaobstarať okuliare s modrým filtrom, ale bez dioptrií, tzv. planky,“ vysvetľuje Martin Slaný a uzatvára: „Ak by ste okuliare s filtrom nepoužívali, takmer všetko modré svetlo prechádza vašou rohovkou a šošovkou a dostáva sa na sietnicu. Keď ho vaše oči absorbujú, dochádza k potlačeniu tvorby melatonínu – hormónu, kvôli ktorému sa po západe slnka cítime ospalí. To je výhodné behom dňa (nie sme toľko unavení), večer to však môže mať zásadný dopad na kvalitu odpočinku.“

V prípade, že vám jednoduché tipy a triky či nastavenia displeja v rámci zariadení nepomáha a pociťujete bolesti hlavy, bolesti, únavu či pálenie očí, je dobré absolvovať vyšetrenie očí. To si môžete naplánovať online alebo v jednej z desiatok optík FOKUS na www.fokusoptika.sk, v optikách vám zároveň odborníci pomôžu zmerať zrak a vybrať tie správne okuliare s filtrom proti modrému svetlu.

Značky: