V období od apríla do júna 2022 sociálna sieť TikTok odstránila vyše 113 miliónov videí. Informoval o tom portál TheVerge.com na základe štvrťročnej správy spoločnosti o transparentnosti.

Na prvé počutie ide o vysoký počet, ale v skutočnosti je to len zlomok obsahu, ktorý používatelia na TikToku zdieľajú. Ak to premeníme na konkrétne čísla, 113 miliónov videí je len jedno percento z celkového počtu, ktoré boli na sieť nahrané v sledovanom štvrťročnom období.

Najčastejším dôvodom odstránenia bolo porušenie pravidiel, ktoré sa týkajú bezpečnosti maloletých. Pre túto príčinu TikTok vymazal takmer 44 percent zo spomínaných 113 miliónov videí. Ďalšími dôvodmi boli rôzne nelegálne aktivity vo videách, ale aj nahota ši sexuálne praktiky.

TikTok, podobne ako konkurenčné sociálne siete, využíva na odstraňovanie nežiaduceho obsahu vo veľkej miere automatizované systémy. V poslednom štvrťroku to bolo konkrétne 48 miliónov videí. Takmer 96 percent odstránených videí dokázala sieť zachytiť a vymazať predtým, než boli nahlásené používateľmi.

Spoločnosť sa v tejto súvislosti chváli, že automatizácia a strojové učenie je obzvlášť účinné v boji proti rôznym dezinformáciám. Tie sa vo veľkom zvyknú objavovať napríklad pred voľbami v jednotlivých štátoch, ale aj v súvislosti s aktuálnou situáciou na Ukrajine.

Súvisiacou snahou TikToku je obmedzenie zbierok v súvislosti s politikou a vyžadovanie overenia účtov vlád, politických strán aj samotných politikov.

Zdroje: TheVerge.com, TikTok.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.