Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Po 50 000 rokoch preletí okolo Zeme kométa C/2022 E3 (ZTF), ktorá oblohu rozžiari svojim zeleným chvostom. Najbližšie k Zemi bude už 1. februára, a pretože by mala byť pozorovateľná voľným okom, bolo by škoda si tento zážitok neuchovať na celý život. Spoločnosť vivo preto pripravila tipy, ako túto neopakovateľnú udalosť na nočnej oblohe zachytiť.

Pripravte si nastavenie pre fotenie za nočných podmienok

Pretože je kométa najlepšie vidieť v noci, sú u fotoaparátov vivo X80 Pro a X80 Lite k dispozícii funkcie Super Night Video a OIS Super Night Mode, ktoré umožňujú zhotovovať vysoko kvalitné nerozmazané videá a fotografie za nočných podmienok. Fotografický mód zlepšuje kvalitu zhotovenej snímky a zaistí, aby tvár aj pozadie neboli preexponované a aby bola snímka dobre vyvážená z hľadiska teplého a studeného kontrastu.

Zlepšite pomery farieb

Aby bolo možné tento jedinečný úkaz na nočnej oblohe zachytiť v plnej kráse, umožní nastavenie HDR (High Dynamic Range) vyvážiť jasné svetlá v tmavých scénach, zobraziť detaily z najtmavších a najsvetlejších častí obrazu a snímku celkovo farebne vylepšiť. Voľbou dlhších časov uzávierky je možné navyše dosiahnuť prirodzene vyzerajúce jasné a čisté snímky a vytvoriť tak špecifickú nočnú atmosféru.

Snímanie snímok v rôznych farebných variantoch

Užívatelia, ktorí chcú zachytiť kométu C/2022 E3 (ZTF) naozaj verne, môžu využiť fotoaparát vivo X80 Pro. Profil ZEISS Natural Colour umožňuje zachytiť reálne farby, ako je zelené svetlo copu kométy, automaticky optimalizovať presnú expozíciu a zaistiť vyváženie bielej. Užívatelia majú k dispozícii aj dva farebné profily – živý a prirodzený. Štandardný režim AI navyše k tomu dodá farbám vyššiu úroveň jasu a sýtosti, a pridá objektom na snímke väčší kontrast. Fotoaparát tak dokáže rozpoznať mnoho rôznych scén a objektov a upraviť parametre tak, aby vytvoril krajšie efekty a farby.

Nočné portréty na zachytenie dokonalého okamihu

Pre všetkých, ktorí chcú tento jedinečný zážitok zachytiť pomocou selfie, ponúka vivo X80 Lite funkciu Super Night Portrait a Bokeh Flare Portrait, ktoré umožnia zachytiť portréty v miestach, kde je v pozadí mnoho bodových zdrojov svetla. Fotoaparát vivo X80 Pro je naproti tomu navyše vybavený vlastnými algoritmami portrétneho bokehu, ktoré replikujú niekoľko typických štýlov objektívov ZEISS, ako je ZEISS Sonnar Style Bokeh alebo ZEISS Biotar Style Bokeh. Tie dodávajú snímkam charakteristické svetelné efekty a umožnia lepšie vytvoriť zasnený nádych.

Vďaka týmto tipom budete o krok bližšie k realistickému zachyteniu kométy aj za sťažených svetelných podmienok. Môžete sa nimi inšpirovať k zachyteniu akýchkoľvek nočných okamihov, či už ide o kométy, meteorické roje, alebo iba o portrét s pohľadom upreným do nekonečnej hviezdnej oblohy. Kométa C/2022 E3 (ZTF) bude viditeľná len raz za život – a to si zaslúži pozornosť.

Značky: