Alebo čo zmôže obyčajný status proti pravidlám sociálnej siete?

V týchto dňoch sa na Facebooku začínajú opäť objavovať statusy používateľov, ktorí sa odvolávajú na nové pravidlo, ktoré začína platiť “zajtra”. Keďže najbližšia zmena pravidiel bude na Facebooku vykonaná až 12. januára 2024, tak už hneď v úvode je jasné, že výpovedná hodnota týchto statusov sa rovná nule. Tieto reťazovky sa na Facebooku objavujú v pravidelných intervaloch, pričom najnovšie sa odvolávajú na používanie fotografií. Je pomerne zaujímavé, že ľudia stále veria statusom, ktoré zdieľajú stovky ľudí, namiesto toho, aby navštívili Podmienky a zásady používania Facebooku, kde je všetko čierne na bielom. 

Každý používateľ sociálnej siete Facebook, ktorú vlastní Meta, vyjadruje svoj súhlas s pravidlami okamžite pri vytváraní svojho profilu, čo znamená, že nesúhlasný status s akýmikoľvek pravidlami siete, skutočne nemá žiadny vplyv na narábanie s obsahom, ktorý ste na Facebooku zdieľali alebo budete zdieľať. Zdieľaný status ďalej uvádza, že používateľ neposkytuje Facebooku ani žiadnym subjektom spojeným s Facebookom povolenie na používanie informácií, správ alebo príspevkov v minulosti ani budúcnosti, čo je taktiež v rozpore s pravidlami siete, s ktorými každý používateľ už súhlasil. 

Pôvodný status

Zakazujem Facebooku narábať s mojimi osobnými údajmiZdroj: Facebook

Facebook vo svojich pravidlách v bode Povolenia, ktoré nám dávate uvádza, že keď v produktoch alebo v spojitosti s nimi zdieľate, uverejňujete alebo nahrávate obsah, na ktorý sa vzťahujú práva duševného vlastníctva, Facebooku poskytujete nevýhradnú, prenosnú, sublicencovateľnú, bezodplatnú a celosvetovú licenciu na sprístupňovanie, používanie, distribúciu, modifikovanie, spúšťanie, kopírovanie, verejné predvádzanie či zobrazovanie a preklad vášho obsahu a na tvorbu z neho odvodených diel. 

Znamená to napríklad, že ak na Facebooku zdieľate fotku, sieti dávate povolenie uchovávať ju, kopírovať a zdieľať s inými. Pokiaľ teda nechcete, aby sa vami zdieľaný obsah šíril ďalej, tak ho na Facebooku jednoducho nezverejňujte, pretože žiadny status vás pred pravidlami Facebooku neochráni. Aktuálne šírený status je okrem toho aj veľmi vtipne preložený.

Prečo sa to deje?

Najväčší vplyv na zdieľanie statusu má pravdepodobne strach a vetaVšetko, čo ste kedy zverejnili, bude od dnešného dňa verejné aj správy, ktoré boli vymazané… – Nielenže to nie je pravda, ale nie je to ani možné. Detaily narábania s osobnými údajmi sú taktiež podrobne definované v Zásadách ochrany súkromia

Na záver dodávame, že revízia aktuálnych podmienok používania bola vykonaná v auguste 2023, čo znamená, že “zajtra” alebo “zdieľaj” z tohto, a jemu podobných statusov, môžete ignorovať. A to pokojne teraz a aj v budúcnosti. Všetko dôležité o narábaní s vašimi údajmi a ochrane súkromia nájdete priamo na Facebooku v sekcii Podmienky a zásady – Všetko, čo potrebujete vedieť. Na záver si pozrite jeden vtipný status, ktorý reaguje na aktuálnu situáciu na Facebooku.

Reakcia na pôvodný status

Zakazujem Facebooku narábať s mojimi osobnými údajmiZdroj: Facebook

Zdroj: Vlastné

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.