Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Exkluzívny kanál Telekomu Folklorika už túto sobotu odvysiela novú časť relácie Moje korene, ktorá divákom odhaľuje životy pamätníkov z rôznych kútov Slovenska.

Hosťom bude tentoraz žíjúca legenda – Juraj Kubánka, ktorý tento rok oslávi 90 rokov. Juraj Kubánka je posledným žijúcim zakladateľom legendárnej Lúčnice. Jeho profesionálne účinkovanie je späté najmä so SĽUK-om, v ktorom pôsobil ako choreograf a umelecký vedúci viac ako 40 rokov.

Juraj Kubánka patrí k priekopníkom choreografického spracovania ľudového tanca na Slovensku. Už ako vysokoškolák založil a viedol tanečnú skupinu Odzemkári, ktorá sa stala základom umeleckého súboru Lúčnica. Spolupracoval s Lúčnicou, Poddukelským umeleckým ľudovým súborom, Československým štátnym súborom piesní a tancov v Prahe, Slovenským národným divadlom, Slovenskou televíziou, s nemecko-srbským divadlom v Bautzene, s poľským štátnym súborom Šlonsk, i viacerými zahraničnými umeleckými telesami. Počas svojho aktívneho pôsobenia vytvoril okolo 250 tanečných diel.  Jeho prínos pre slovenskú kultúru je nepopierateľný, o čom svedčí viacero vyznamenaní a ocenení, ktoré počas svojho autorsky tvorivého života získal.

„Je nám cťou, že nás pán Kubánka pustil do svojich spomienok a venoval nám niekoľko dní. Je to veľký človek, ktorý má divákom čo povedať,“ uviedol manažér vývoja televízneho obsahu Telekomu Andrej Miklánek.

Značky: