VÚB banka predstavila novinky pre používateľov mobilného bankingu. Pripravuje aj koncept bezpapierového požiadania o úver. V prepočte to znamená ročnú úsporou 208 stromov.

Mobilné bankovníctvo

Medzi hlavné novinky mobilného bankovníctva patrí prihlasovanie cez Touch ID, ktoré je dostupné pre telefóny Apple iPhone od verzie 5S. Na prihlásenie sa teda dá použiť odtlačok prsta, no na transakcie je potrebné použiť zabezpečenie PIN-om. Sú to vlastne dva stupne ochrany, čo je najbezpečnejší spôsob. Výhodou tohto spôsobu je napríklad aj zdieľanie informácií v rodine. Partner sa môže takisto zaregistrovať svojím odtlačkom a bude vidieť obraty aj stav účtu, na pohyb však bude treba PIN kód, ktorým môže disponovať len hlavný majiteľ účtu.

 

Prihlásenie odtlačkom prsta do interent banking na iOS

Prihlásenie odtlačkom prsta do interent banking na iOS

Šikovnou novinkou je integrácia funkcie Viamo priamo do mobilného bankovníctva. Nebudete tak musieť mať v mobile dve rôzne aplikácie. Ide o tzv. Platbu na telefónne číslo. Zlúčenie aplikácií prináša prehľadnejší a ľahšie dostupnejší prevod peňazí. Na poslanie peňazí totiž stačí poznať telefónne číslo osoby, ktorej chceme uskutočniť prevod. Príjemca svoje peniaze dostane automaticky, ak už je registrovaný v systéme Viamo – teda spároval si mobilné číslo s číslom účtu. Pokiaľ tomu tak nie je, dostane výzvu, aby sa zaregistroval a peniaze dostane. Platba sa dá takto realizovať na ľubovoľnú banku v SR.

Spôsob načítania IBAN kódu fotoaparátom

Spôsob načítania IBAN kódu fotoaparátom

Pribudol aj IBAN skener, čo je funkcia na optické rozpoznávanie znakov z 24-miestneho IBAN kódu. Nejde teda o čítačku kódov či už QR alebo čiarových. Rozpoznávanie je natoľko inteligentné, že sa netreba obávať načítania neplatných údajov. Stačí prejsť s fotoaparátom mobilu na správne miesto s týmto kódom a po jeho načítaní sa vloží overený kód do poľa v mobilnej aplikácii. Navyše, ak máte na faktúre QR kód, potom môžete načítať fotoaparátom aj tento.

Bezpapierová pobočka

VÚB Banka priniesla v máji predschválené úvery v internetbankingu, v septembri sa dali úvery čerpať aj v mobilnej aplikácii a teraz sa spúšťa bezpapierové vybavenie úverov priamo na pobočke. Pracovníci budú využívať tablet a budú vyplňovať údaje priamo s klientom. To prináša interakciu s klientom, ktorý si interaktívne volí výšku úveru aj dĺžku splatnosti priamo na tablete. Zmluvu môže aj elektronicky podpísať, podobne ako je to pri internetbankingu. Výhodou je rýchle spracovanie, ktoré skráti čas na polovicu. Teda z polhodiny na 14 minút. Overenie zmluvy trvá zhruba dve minúty a pri tomto procese sa nemusí vytlačiť žiadny dokument. Ak to klient požaduje, zmluva sa vytlačí.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní touchIT, č. 7/2015, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.