So zvukom vo videách je vždy väčšia práca ako so samotným obrazom. Zvuk sa akosi nedá oklamať, je to základ reportážneho videa. Pri nahrávaní videa je vždy praktickejšie, aby bol mikrofón bezdrôtový. Dáva to vyššiu možnosť rozloženia scény a nikto vám nezakopne do kábla. Niekedy sa však stane, že na rovnakej frekvencii máte aj niekoho druhého a vo zvuku počujete napr. pískanie či hluk. To sa nedá použiť a musíte prejsť na drôtové riešenie. V tomto článku si predstavíme šikovné riešenie, ktoré je vynikajúce pri zázname zvuku a v našich videách sme ho s radosťou používali.

AZDEN i-Coustics WHD-PRO je riešenie typu všetko v jednom. Vo vnútri odolného pastového kufríka nájdete všetko podstatné na reportážnu prácu. Máte tu prijímač s vysúvateľnou teleskopickou anténou a pripojením do koľajničky kamery alebo fotoaparátu pre rozširujúce príslušenstvo (napr. svetlo alebo blesk). Prijímač má výstup na pripojenie do mikrofónového vstupu do kamery alebo fotoaparátu (príslušný kábel s dvoma 3,5 mm jack konektormi si treba dodatočne zaobstarať) a tiež je tu výstup na slúchadlá.

WHD-PRO-new_vyd5_nowat

Ďalšou súčasťou je vysielač, ktorý má na sebe umiestnená osoba, ktorej hlas sa zaznamenáva. Tento má pripojenie napr. na opasok alebo do vrecka. K nemu sa pripája mikrón vybavený prichytávacou svorkou a protiveterným filtrom. Vo výbave je aj jednoduché slúchadlo a tiež je tu užitočný kábel, ktorý umožňuje pripojenie tejto mikrofónovej sústavy aj k mobilným telefónom alebo tabletom.

WHD-PRO-Skatula_vyd5_nowat

Prijímač a vysielač môžu byť na voľnom priestore od seba vzdialené viac ako 90 metrov. Skúšali sme to na túto vzdialenosť a záznam bol spoľahlivý zhruba do 80 metrov. Obe zariadenia sa napájajú 9 V batériou.

V prípade zarušenia práve nastavenej frekvencie máte aj druhú možnosť – jednoducho prepnete prepínač na prijímači a vysielači a je to vybavené. Prijímač aj vysielač podporujú frekvencie 169,445 MHz a 170,245 MHz. Jednoduchosť je celkovo spoločným menovateľom tejto sústavy. Zapnete, všetko funguje a môžete okamžite nahrávať. To je presne želanie kameramanov.

Poslednou súčasťou súpravy je smerový mikrofón, ktorý umiestnite priamo na kameru alebo na fotoaparát a nahrávate okolitý zvuk. Tento mikrofón sa hodí ako ruchový. Protiveterný filter sa dá dať dole, mikrofón sa dá upevniť do kolísky na príslušenstvo. Aj tento mikrofón môžete využiť na nahrávanie zvuku do smartfónu alebo do tabletu. Na sebe má prepínač zapnutia a vypnutia a tiež prepínač na nahrávanie zvuku z krátkej a dlhej vzdialenosti.

To najdôležitejšie na tejto súprave je kvalita záznamu. Tá je veľmi vysoká, zvuk obsahuje basy aj výšky. Zaznamenáva sa monofónny zvuk, úpravu na oba kanály môžete urobiť neskôr pri strihaní videa alebo audia.

Azen_SGM-990_vyd5_nowat

My sme celú súpravu používali aj počas reportáže z výstavy IFA v Berlíne. Minulé roky sme vždy používali drôtový mikrofón, lebo na takejto výstave je situácia komplikovaná – rušenie je všade okolo vás a nikdy nie je dosť času na nejaké zložité nastavovanie. So súpravou AZDEN i-Coustics WHD-PRO sme boli takmer vo všetkých prípadoch úspešní a s nahratým zvukom sme boli spokojní.

Časti tejto súpravy sa dajú použiť aj samostatne. Môžete si kúpiť klopový mikrofón s nahrávaním aj do smartfónu alebo smerový mikrofón. Jednoducho, presne to, čo potrebujete a nič navyše.

Ak to teda myslíte so zvukom vážne, túto súpravu jednoznačne odporúčame.

Na základnú reportážnu prácu je potom výhodou smerový mikrofón Azden i-Coustics SGM-990. Okrem samotného mikrofónu a protiveterného filtra je tu aj držiak do koľajničky na príslušenstvo pre fotoaparát alebo kameru. Pripomeňme, že tento držiak je pritom odpružený a eliminujú sa tak ruchy spôsobené držaním kamery. Smerový mikrofón sa poháňa AAA batériou a umožňuje nastaviť snímanie z krátkej a dlhej vzdialenosti. Výstup je v tomto prípade vedený na oba vstupy. Aj v tomto prípade nájdete vo výbave kábel na pripojenie k smartfónu alebo tabletu.

Ceny: celá súprava WHD-PROi – 382,8 EUR, smerový mikrofón SGM-990i – 142,8 EUR, mikrofón pre smartfóny a tablety EX-503i – 54 EUR

Zapožičal: Syntex

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.