Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Slovensko sa v týchto dňoch opäť zapojilo do celosvetovej iniciatívy Deň žien v IT, ktorej cieľom je podporiť ženy pracujúce v tejto oblasti a tiež predstaviť informatiku ako zaujímavý študijný program. Pri tejto príležitosti majú študentky stredných škôl šancu nazrieť priamo do kuchyne technologických podnikov a navštívili aj spoločnosť DXC Technology.

IT podniky, inštitúcie či organizácie vo vyše 166 krajinách sveta otvorili počas Dňa žien v IT svoje brány stredoškoláčkam, ktoré mohli nahliadnuť do ich čarovného sveta. Aj vďaka podobným osvetovým aktivitám počet dievčat študujúcich na vysokých školách technické odbory síce pomaly, ale isto stúpa. Na tento trend preto reagujú práve IT spoločnosti, ktoré dávajú ženám jasný signál, že o ich prácu, nasadenie a talent majú záujem. ,,IT sektor si uvedomuje, že nežné pohlavie vnáša do biznisu potenciál, ktorý sa odzrkadľuje nielen vo finančných výsledkoch. Ženy majú zásadný vplyv na kultúru a štýl riadenia firiem, preto sa im firmy snažia vychádzať v ústrety, aby si mohli budovať kariéru, ale mali popritom aj vyhovujúce rodinné zázemie,“ hovorí Ivonne Suarez Bezáková, GSC Leader v DXC Technology na Slovensku.

Spoločnosť podporuje vzdelávacie programy a patrí k tým, ktorí sa snažia spopularizovať prácu v technologických odvetviach, preto zapojila do Girl´s day 2018 pod taktovkou organizácie Aj Ty v IT. ,,Chceli sme dievčatám ukázať, že sú oblasti, o ktorých by možno netušili, že sú súčasťou IT prostredia. Mohli sa s nami porozprávať a dozvedeli sa, čo niektorých z nás pritiahlo k technológiám, aká bola tá naša cesta. Myslíme si totiž, že je lepšie raz vidieť, ako desaťkrát počuť. Dievčatám chcem odkázať, aby sa nebáli byť sebou, byť iné, byť ženy,“ dodáva Ivonne Suarez Bezáková.

V slovenskej pobočke DXC Technology pôsobí 214 žien, čo je zhruba šestina z celkového počtu zamestnancov IT spoločnosti. Napriek prevažujúcim technickým pozíciám si tu nachádza uplatnenie čoraz viac analytických či vedúcich pozícií, na ktorých si ženy budujú kariéru. Na kariérny rozvoj žien v DXC Technology a podporu diverzity na pracovisku sa zamerala aj panelová diskusia Ako byť inšpiratívnou líderkou v rámci Dňa žien v IT. ,,My ženy máme úžasnú vnútornú silu a dokázali sme už zbúrať mnohé stereotypy, aj ten, že  IT patrí hlavne mužom. Teší ma, že som mohla prísť medzi dámy, ktoré pracujú v tejto oblasti, lebo verím tomu, že môžu byť inšpiráciou pre ďalšie generácie a zároveň sú jedna pre druhú veľkým povzbudením,” povedala po diskusii koučka Miriam Lachová, ktorá riadi spoločnosť Human Dynamic v štyroch krajinách. ,,Zaujímalo ma, ako sa popasovali s výzvami, ktoré im kariéra či súkromný život priniesli. Verím totiž, že takéto príbehy nás dokážu naštartovať a pomôžu v hľadaní nášho skrytého potenciálu,” doplnila Miriam Lachová.

Zľava: Monika Kudrocová, Ivonne Suarez Bezáková, Miriam Lachová

Značky: