Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Nové svetlomety od ZKW vyrábané v slovenskom závode v Krušovciach: Jedinečná kombinácia krištáľov a LED svetiel vytvára živý svetelný efekt.

Jedným z najzaujímavejších prvkov nového plne elektrického BMW i7 sú žiarivé krištáľové svetlomety, vyrábané na Slovensku, v závode v Kuršovciach. Spoločnosť ZKW vyvinula v spolupráci so spoločnosťou Swarovski a bavorským výrobcom automobilov jedinečný systém osvetlenia. Štyri dokonale vybrúsené krištále na každej strane svetlometu „Iconic Glow“ sú podsvietené individuálne ovládanými LED diódami. Tie podporujú svetlá denného svietenia a smerové svetlá a vytvárajú živé, žiarivé osvetlenie, ktoré nachádza dokonalé uplatnenie pri funkciách „uvítania hrou svetiel Welcome and Goodbye“.

Na spodku prednej časti BMW i7 sú diskrétne umiestnené diaľkové a stretávacie svetlá vybavené technológiou ZKW Matrix LED. Krištáľové svetlomety sa vyrábajú v celoeurópskej kooperácii. Prémiové krištáľové osvetlenie bolo vyvinuté v hlavnom sídle špecialistu na svetelné systémy vo Wieselburgu, vyrába sa v slovenskom závode v Krušovciach a krištále pochádzajú z Rakúska. „Inovatívny systém osvetlenia otvára nové dimenzie, ktoré už nemajú nič spoločné s klasickými svetlometmi. V podobe krištáľových svetlometov sme vytvorili úplne nový typ svetelného efektu pre prémiové automobily,“ hovorí Dr. Wilhelm Steger, generálny riaditeľ skupiny ZKW Group.

Tento jedinečný projekt postavil inžinierov zo spoločností BMW Group, ZKW a Swarovski pred závažnú úlohu. Aby krištále vyzerali ako pravý prírodný krištáľ a nie ako šperk, bolo potrebné vyvinúť ich špeciálne stvárnenie. „Okrem vývoja jedinečného dizajnu v spolupráci s BMW Group bolo pre nás veľkou výzvou stabilne a natrvalo upevniť veľké sklenené krištále v svetlometoch. Hlavný dôraz sme kládli na zdokonalenie výbrusu krištáľov,“ hovorí Peter Widmann, senior viceprezident a konateľ spoločnosti Swarovski Mobility. Pre svetelné funkcie svetlometu „Iconic Glow“bol vyvinutý špeciálny softvér, ktorý umožňuje jedinečné efekty. Okrem svetiel denného svietenia a smerových svetiel zaujme prémiové osvetlenie napríklad žiarivou hrou svetiel „Welcome and Goodbye“.

Od polotovaru k žiarivému svetlometu

Veľmi dôležitú úlohu zohráva dizajn krištáľových svetlometov. Doteraz sa používali len homogénne svetelné pásy. Jedinečný, žiarivý vzhľad svetlometu „Iconic Glow“sa jasne vyníma z dobre známej svetelnej grafiky. Za svoje precízne spracovanie vďačí sklenenému materiálu, ktorý sa dá spracovať oveľa jemnejšie a detailnejšie ako plast.

Technológia Matrix LED proti oslneniu

Spoločnosť ZKW vybavila hlavné svetlomety ukryté v spodnej časti BMW i7 štandardne adaptívnou technológiou Matrix LED pre stretávacie a diaľkové svetlá, ako aj asistentom diaľkových svetiel zabraňujúcim oslneniu (BMW Selective Beam). „Osobitnou výzvou pri vývoji hlavného svetlometu spolu s dizajnérskym tímom zo spoločnosti BMW bolo navrhnúť ho tak, aby bol čo najmenej nápadný a aby čo najviac vyniklo krištáľové svetlo nad ním,“ vysvetľuje Thomas Edletzberger, vedúci projektu v spoločnosti ZKW.

Technologicky vyspelé krištále

Spoločnosť Swarovski, ktorá je lídrom v odvetví udržateľných krištáľov, sa spolieha na najmodernejšie technológie a vysoko presnú výrobu v Rakúsku. Výrobky sa vyznačujú jedinečným leskom a prémiovým výbrusom. Vysoké štandardy kvality zaručujú jedinečnú čistotu bez viditeľných inklúzií. Krištále Swarovski pre svetlomety automobilov v sebe spájajú dizajn a luxus s novým vizuálnym zážitkom. Vďaka vysokej kvalite a odolnosti sú všetky krištáľové prvky odolné voči UV žiareniu, teplu, poškriabaniu a kyselinám.

BMW svetlometyZdroj: BMW Group

ZKW v kocke

Skupina ZKW je špecialista na inovatívne prémiové svetelné systémy a elektroniku. Ako dodávateľ systémov je skupina ZKW globálne zastúpený partner automobilového priemyslu. Skupina vyvíja a vyrába za pomoci bystrých hláv a najmodernejších výrobných technológií komplexné prémiové osvetlenie a elektronické moduly pre medzinárodných výrobcov automobilov v súlade s heslom „Jasné mysle, jasné svetlá“.

K hlavným výrobkom patria výkonné a nákladovo efektívne kompletné LED systémy. Skupina ZKW má na celom svete spolu dvanásť závodov, ktoré sú inteligentne prepojené v oblastiach vývoja a výroby. V roku 2021 zamestnával koncern okolo 10 000 zamestnancov a dosiahol celkový obrat vyše 1,07 miliardy eur.

V súlade s víziou spoločnosti „Priekopnícke prémiové osvetľovacie a elektronické systémy značky ZKW pre všetky koncepty mobility v rámci globálneho automobilového priemyslu“ je hlavným cieľom spoločnosti vyrábať tie najmodernejšie produkty najvyššej kvality a napredovať vo vývoji inovatívnych celkových svetelných systémov.

Vďaka vynálezom a inováciám prináša spoločnosť ZKW žiadanejšie, individuálnejšie, bezpečnejšie a energeticky efektívnejšie vozidlá. Do ponuky s 360-stupňovým zobrazením patria hlavné reflektory a hmlové svetlá, zadné svetlá, smerovky, vnútorné osvetlenie a osvetlenie štátnej poznávacej značky, ako aj elektronické moduly. Známi výrobcovia vozidiel vsádzajú na inovatívne výrobky.

Spoločnosť ZKW je hrdá na svojich zákazníkov, ako sú BMW Group, DAIMLER (MERCEDES-BENZ Cars and Trucks), FORD (Lincoln, Ford), GEELY (Volvo, Polestar, Lynk & Co; Geely), GENERAL MOTORS (Buick, Chevrolet, Cadillac), Hyundai (Kia), JLR (Jaguar, Land Rover), Stellantis (Opel, Citroen), RENAULT/NISSAN (Infiniti, Alpine), VGTT (Volvo Trucks, MACK) a VW (Audi, Porsche, Škoda, Lamborghini, MAN, VW, Seat). Vďaka inteligentným systémom osvetlenia a inovatívnemu dizajnu definuje skupina ZKW vzhľad a charakter vozidiel na celom svete.

Značky: