Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ak by dnes Alec Issigonis mohol opäť navrhnúť klasické Mini, ikonické malé vozidlo by malo elektromotor. Koniec koncov, originál predstavený v roku 1959 vznikol počas ropnej krízy a vychádzal z myšlienky úspory paliva a prepravy štyroch pasažierov a ich batožiny na čo najmenšom pôdoryse. Dodnes zostáva MINI spojené s princípmi konštruktéra Issigonisa s kreatívnym využitím priestoru a zábavou z jazdy. Projekt MINI Recharged je príležitosťou, ako v 21. storočí trvalo udržateľným spôsobom pokračovať v rozprávaní príbehu klasického Mini.

Konverzia klasických Mini na elektrický pohon spája tradičné hodnoty s technológiou orientovanou na budúcnosť. Myšlienka sa zrodila ešte predtým, ako mal britský prémiový výrobca v ponuke plne elektrický model MINI Cooper SE (kombinovaná spotreba elektrickej energie: 17,6 – 15,2 kWh/100 km podľa WLTP; kombinované emisie CO2: 0 g/km). Ako solitér vznikol v roku 2018 klasický model Mini Electric predstavený na autosalóne v New Yorku. Reakcie boli také pozitívne, že špecializovaný tím zo závodu MINI v Oxforde sa pustil do práce a vypracoval plán, ako priniesť zodpovedajúcu ponuku zákazníkom, ktorí vlastnia klasické Mini.

Aby ste zažili tradičnú jazdu na motokárach s pohonom bez emisií, nachádza sa na mieste pôvodného benzínového motora klasického Mini moderný elektrický pohon. Počas prestavby v rámci MINI Recharged sa na konštrukcii vozidla vykonávajú iba reverzibilné zmeny. Dôležitou súčasťou koncepcie je starostlivé zaobchádzanie s historickým dedičstvom. Vďaka tomu je neskôr možné vrátiť klasické Mini do pôvodného stavu. Počas prestavby je pôvodný motor každého vozidla označený a uložený, aby sa dal znova použiť v prípade budúcej modernizácie klasického Mini.

„To, čo projektový tím vyvíja, zachováva charakter klasického Mini a umožňuje jeho fanúšikom vychutnať si plne elektrický výkon. V podobe modelu MINI Recharged prepájame minulosť a budúcnosť značky,” hovorí Bernd Körber, riaditeľ značky MINI.

Projekt MINI Recharged znamená, že životnosť vozidla sa dá predĺžiť trvalo udržateľným spôsobom. Klasické Mini teraz môže dostať nový dych a sprevádzať svojho majiteľa do budúcnosti, pričom si zachováva svoje obľúbené dedičstvo. Na pohon slúži moderný elektromotor, ktorý generuje trvalý výkon až 90 kW (122 k) a zrýchli elektrifikované klasické Mini z nuly na 100 km/h za približne deväť sekúnd. Energiu dodáva vysokonapäťová batéria, ktorá sa dá nabíjať výkonom až 6,6 kW a umožňuje predpokladaný dojazd do vzdialenosti okolo 160 kilometrov. Okrem toho má každé elektrifikované klasické Mini od MINI Recharged charakteristický centrálny združený prístroj známy z počiatkov klasiky, ktorý teraz zobrazuje teplotu pohonu, zvolený prevodový stupeň, dojazd a rýchlosť.

Fanúšikovia MINI Recharged získajú úplne nový zážitok z jazdy: tichý pohon s okamžitým zrýchlením a s možnosťou vstúpiť do elektrických alebo nízkoemisných zón mnohých veľkých miest, ktoré sú pre vozidlá so spaľovacím motorom nedostupné. Klasické elektrické Mini tak môže napríklad jazdiť na Oxford Street alebo Piccadilly Circus v Londýne a opäť byť súčasťou panorámy mesta bez toho, aby vodič predtým musel platiť ekologickú daň (poplatok za vjazd). Navyše prestavba klasiky na elektrický pohon si nevyžaduje novú registráciu.

MINI Recharged bez problémov zapadá do budúcej stratégie značky, ktorá zahŕňa aj aspekt obehového hospodárstva. Pre tento projekt sa nevyrábajú žiadne nové vozidlá, ale vznikajú z obľúbených, existujúcich automobilov. Umožňuje klasickému Mini začať druhý, trvalo udržateľnejší život. Dnes má každý piaty nový model MINI elektrifikovaný pohon a projekt MINI Recharged teraz umožní, aby sa láska ku klasickým vozidlám značky stala zážitkom spájajúcim minulosť a budúcnosť.

Zvýšenie hodnoty klasického Mini na mieru sa vykonáva výhradne v Spojenom kráľovstve. Každé prerobené vozidlo má pridelené individuálne číslo, vďaka čomu je jedinečné. „V prípade MINI Recharged hrá dôležitú úlohu aj individualita,” hovorí Sebastian Beuchel, vedúci globálneho manažmentu značky MINI. „Klasické modely Mini vždy vznikali ako jedinečné kusy, vrátane skutočných umeleckých diel na kolesách. Preto sa v rámci programu MINI Recharged plánuje aj budúca spolupráca, ktorá umožní, aby známi umelci prejavili svoju kreativitu pomocou špeciálne navrhnutých klasických modelov Mini.”

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.