Je to hra? Áno, naša práca nás baví, a preto je pre nás hrou, teda väčšinou

Niekedy však testujeme zariadenia, ktoré sú špecifické a nie je to len o „hraní“. V takýchto prípadoch treba od základu zariadenia poskladať, nainštalovať, prispôsobiť a nastaviť. Aby boli naše recenzie a testy tým, čím sú, tak si musíme prejsť celým procesom ako bežný používateľ, ktorý dostane produkt a musí si ho nainštalovať. Iba takto vieme posúdiť, ako sú zariadenia náročné na montáž, inštaláciu atď. Ak vidíte v recenzii popis, že „softvér je intuitívny“ alebo „montáž pomerne jednoduchá“, tak to nie je na štýl, že „my si myslíme a tak to je“. Každým jedným bodom si prechádzame a „cestou“ zisťujeme, aká je skutočnosť.

Následne vás v recenziách alebo testoch informujeme o tom, ako je to s inštaláciou, nastavením, softvérom a pod. Zohľadňujeme aj to, že nie každý je „fanatik“ do všemožných IT zariadení ako my, a preto môže byť pre takého človeka inštalácia zložitejšia. Pravdupovediac, častokrát sa „zapotíme“ aj my, resp. sa stane, že sme stratení 🙂 , ale riešenie sa vždy nájde. Aj my sme len ľudia.

Ukážka toho, ako test prebieha

Aktuálne „sa hráme“ s profesionálnym kamerovým systémom od spoločnosti – Wisenet Samsung (Hanwha Techwin). Netestujeme však takým štýlom, že zapojíme niečo na stole v kancelárii a hotovo. Nie, to nie je náš štýl! Zariadenia inštalujeme tak, ako by to robil bežný človek, ktorý si takýto produkt zakúpi. Lepšie povedané, v tomto prípade by to asi inštalovala špecializovaná firma. Nejde o bežný kamerový set, ale o profesionálne zariadenia.

„Je jasné, že najťažšie na tom všetkom je samotná inštalácia, ťahanie káblov a prispôsobovanie. Každý objekt je iný, vyžaduje iný proces a pod. Toto však nie je reálne otestovať.“

Ako to robíme my? Samozrejme, neťaháme káble cez pól štadióna, ale aj tak si ich poctivo naťaháme. Kamery montujeme napr. na stenu (vždy na pevno), koncovky káblov (v tomto prípade – RJ45, napájanie cez PoE z NVR) inštalujeme na mieste tak, aby sme zachovali vode a prachu odolnosť exteriérovej kamery. Predpripravený kábel je v takomto prípade nevhodný. Jednoducho povedané, prechádzame celým procesom a neustále sa učíme novým veciam. Veď napr. také krimpovacie kliešte nepoužívame každý deň. Nie je to vždy jednoduché, zaberá to množstvo času, ale aj o tom to je.

Taktiež softvér (tá časť montáže, ktorá sa robí z kresla 🙂 ), aj ten musíme nastaviť od základu. Kamery pridať do systému, nastaviť potrebné parametre, sieťové prvky, prejsť celým systémom, zistiť čo ponúka (toto nie je z časového priestoru vždy reálne) alebo „rozbehať“ vzdialený prístup ku kamerám a mnoho iného.

V priebehu celého procesu zisťujeme a skúšame všetko čo sa dá, aby sme vám v konečnom dôsledku mohli priniesť > objektívnu recenziu alebo porovnanie zariadení. V tomto teste sa sústredíme na všetky detaily, od začiatku, až po koniec, tak, ako vždy. V teste sú zaradené tri exteriérové kamery Samsung a jeden sieťový video rekordér – Samsung XRN-1610S (4K-UHD NVR/16 PoE kanálov /max. 48 TB/dátový tok 180 Mbps).

Kamery sú rôznych tried – základná, stredná a najvyššia rada. Ako základ máme bezpečnostnú kameru Samsung SNO-L6083RP (IR bullet/2 Mpx), strednú triedu zastupuje kamera Samsung QNO-6070RP (IR bullet/2 Mpx) a zlatým klincom programu je bezpečnostná kamera Samsung Wisenet XNV-8080R (5 Mpx/prísvit IR). Teda modelový rad X, ktorý bol predstavený na začiatku tohto roka. Len pre zaujímavosť, táto kamera má (v spojení so špičkovým softvérom) obrovskú zásobu možností a skutočne skvelý obraz. V cenovej kategórii nad 1000 eur je to nutnosť.

Veríme, že máte aspoň z časti predstavu, ako špecializované testy a recenzie prebiehajú. Robíme to, samozrejme, pre vás, aby ste si vždy vybrali to najlepšie a najvhodnejšie zariadenie pre vaše potreby. Ak vás zaujíma, aký bude výsledok tohoto testu, nájdete ho v júnovom vydaní magazínu TOUCHIT.

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE