Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Hans Zimmer sa preslávil ako skladateľ filmovej hudby. Zložil množstvo filmovej hudby pre Hollywood a získal veľa ocenení. Teraz Hans Zimmer a Renzo Vitale, zvukový majster a tvorca zvukov v spoločnosti BMW Group, spolupracovali na tvorbe zvuku pre štúdiu BMW Vision M NEXT. Vozidlo Vision M NEXT malo svetovú premiéru 25. júna 2019 na podujatí #NEXTGen.

Hans Zimmer: „Vždy som bol priaznivcom značky BMW. Už ako dieťa som mamin príchod domov odhalil podľa zvuku jej BMW. Som nadšený, že som teraz získal možnosť navrhnúť zvuky budúceho elektrického BMW a vytvoriť emóciu, ktorá bude v budúcnosti sprevádzať zážitok z elektrickej jazdy.”

Hans Zimmer a Renzo Vitale zložili zvuk      jazdy a zvukové znamenia pre BMW Vision M NEXT. Spoločne pracovali v Zimmerových štúdiách v Londýne a v Los Angeles. Vitale: „Predstavujeme si zvuky, ktoré oslávia krásu a komplexnosť našich vozidiel a zároveň oslovia ľudí. Vytváranie úplne nového zvukového prostredia pre ľudí je privilégiom a zároveň zodpovednosťou. Spolupracovať na tom s Hansom Zimmerom je pre mňa veľká česť. Ako pre zvukového majstra aj ako pre muzikanta.”

Spustenie BMW IconicSounds Electric

Ticho pri jazde na elektrickú energiu sa často spomína ako najväčšia výhoda elektrickej mobility. Avšak s nárastom dojazdu na elektrickú energiu sa zväčšuje odstup od emotívneho zážitku na sedadle vodiča. Pod označením BMW IconicSounds Electric vznikne ponuka vizionárskych zvukov pre budúce elektromobily značky BMW. „Naším zámerom je, aby sa BMW IconicSounds Electric dostal do povedomia užívateľov, ktorí ocenia emotívny zvuk. S BMW IconicSounds Electric dostanú možnosť vyjadriť radosť z jazdy všetkými zmyslami,” vraví Jens Thiemer, Senior Vice President značky BMW. Práve zvuk štúdie BMW Vision M NEXT ponúka ochutnávku toho, ako by mali v budúcnosti fungovať zvuky od BMW IconicSounds Electric.

Zvuk inšpirovaný umením

Štúdia BMW Vision M NEXT je vyjadrením vodiča. A taký je aj jej zvuk. Pri jazde na elektrický pohon by si vodič, zvyknutý na zvuk spaľovacieho motora, mohol ťažšie zvykať na zmenu pohonu. V niektorých prípadoch by to mohlo viesť k odcudzeniu medzi vodičom a vozidlom. Zvuk štúdie BMW Vision M NEXT si kladie za úlohu vytvoriť harmóniu medzi vodičom a vozidlom jazdiacim na elektrický pohon. To sa podarilo dosiahnuť vďaka inšpirácii umením. Vitale: „Pri vývoji a skladaní zvukov pre štúdiu BMW Vision M NEXT sme sa inšpirovali predovšetkým umeleckými inštaláciami výtvarníkov ako James Turrel alebo Ólafur Elíasson. Najmä Turrell vytvoril dielo známe tým, že navodilo ilúziu nekonečného priestoru a diváci si z neho odnášali magický zážitok. Zámerom spojeným so štúdiou BMW Vision M NEXT je vytvoriť podobný hlboký pocit pomocou zvuku.”
Hans Zimmer: „Keď vodič stláča akceleračný pedál, nie je to iba záležitosť mechanického dotyku, ale aj spojenie s výkonom. Zrýchľovanie sa stáva zážitkom, počas ktorého sa vodič presúva cez viacero stúpajúcich druhov zvuku.”

BMW Group vyvíja zvuky pre elektromobilitu už desať rokov

Už v roku 2009, pri predstavení testovacej flotily vozidiel MINI E, začali odborníci na zvuk spoločnosti BMW Group s prácami na umelom zvuku, ktorý by zabezpečil lepšie vnímanie vozidla so sotva počuteľným pohonom. Pri začiatku predaja modelu BMW i3 sa do ponuky prvkov dodávaných na želanie dostala možnosť voľby akustickej ochrany chodcov.
Zvuk akustickej ochrany chodcov sa odvtedy ďalej vyvíjal v súlade s novými legislatívnymi požiadavkami a v súčasnosti tvorí súčasť štandardnej výbavy všetkých plug-in hybridných a elektrických vozidiel značky BMW (požiadavky na zvukovú ochranu chodcov ako aj moment, kedy má byť aktívna, sa vo svete rôznia). Zámerom počas vývoja bolo vytvoriť dôležitú výstražnú funkciu bez toho, aby rušila chodcov. Posádka si zároveň vo vozidle užíva vysoký akustický komfort.

Značky: