Jednou z mnohých vecí, ktoré sa stali neodmysliteľnou súčasťou našich životov sú internetové prehliadače. Sú v mobile, tablete či počítači. Používame ich takmer denne. Prácu s nimi si môžeme spríjemniť používaním rôznych doplnkov. Naši redaktori vybrali niekoľko doplnkov internetových prehliadačov, ktoré by sa vám mohli páčiť.

ONDREJ

Dark Reader

Sú chvíle, keď mi biele pozadie a čierny text vypaľujú oči. Hlavne v dobre osvetlených priestoroch. Tu ľahko pomôže doplnok Dark Reader pre Chrome, ktorý premení stránku na tmavú so svetlými písmenami. A vyzerá to efektnejšie, pravda, niektoré farby vyzerajú zvláštne. Dark Reader sa dá ďalej prispôsobovať, ľahko prepnúť na svetlý dizajn, zmeniť kontrast a jas, pridať efekt Sephia, úroveň šedej, a to všetko buď globálne alebo pre vybranú stránku. Celkom som si zvykol prispôsobiť pozadie aj pri svetlom dizajne cez efekt Sephia, je to menej namáhavé na oči.

Highly Highligter

Mám ešte zvyk z papiera zvýrazniť si zvýrazňovačom dôležité časti textu na webovej stránke. V Chrome na to používam doplnok Highly Highligter a odporúčam ho aj vám. Je to v podstate hrubá fixka so zaujímavými doplnkovými funkciami. Aktivuje sa tak, že stlačím výkričník (kláves 1 na slovenskej klávesnici), čím sa zmení kurzor myši a zároveň sa v spodnej časti stránky zobrazí akási časová os. Označené časti sa spájajú do jedného úryvku a ten potom môžem zdieľať. Ak chcem vybraný úryvok poslať známym, dostanú naň link a môžu si ho pozrieť bez toho, aby museli mať nainštalovaný tento doplnok.

FERO

View Image

Jednou z výborných vlastností Google vyhľadávača bolo, že pri hľadaní obrázkov umožnil na nejaký konkrétny kliknúť a vyhľadať jeho rôzne veľkosti, alebo umožňoval obrázok priamo zobraziť bez návštevy stránky. Po neutíchajúcich sťažnostiach rôznych fotobánk, ktorým dominovala hlavne firma Getty, Google túto možnosť z vyhľadávača odstránil. Funkčnosť ale naďalej existuje, pretože vyhľadávač ju potrebuje, pričom staré známe tlačidlá si môžete späť na stránky Googlu vrátiť pomocou doplnku View Image.

YesScript2

Veľmi dôležitý doplnok pre Firefox, existujúci aj pre iné prehliadače. Má jednoduchú úlohu. Vypnúť na konkrétnej stránke všetky interné a externé JavaSkripty, v prípade, že ho na nej aktivujete. Na rozdiel od svojho bračeka nazvaného NoScript, ktorý skripty deaktivuje na celom webe a mnohé služby a stránky znefunkční, vhodnejší YesScript aktivujete kliknutím  tlačidla len vtedy, keď ho potrebujete. Väčšina stránok je v poriadku, ale občas narazíte na také, ktoré napríklad automaticky otvárajú okná či stránky po kliknutí kdekoľvek, alebo vás otravujú s nezatvárateľným upozornením na odovzdanie emailovej adresy. Stačí ale aktivovať zabijaka skriptov a stránka sa okamžite znovu načíta tak, ako slušnosť káže.

ROMAN

Copy Picture Location

Osobne používam prehliadač Edge, ktorý síce neponúka až tak veľa rozšírení, avšak pár praktických nástrojov sa nájde. Jeden z užitočných doplnkov je Copy Picture Location, ktorý robí presne to, čo napovedá jeho názov – môžete si pomocou neho jednoducho skopírovať priamy odkaz na obrázok. Často sa to zíde a nielen pri hľadaní obrázkov cez Google, ktorý – ako už naznačil Fero – túto funkciu vo svojom vyhľadávači nedávno zablokoval. Riešením je napr. tento doplnok.

Save to Pocket

Pocket je praktická služba, ktorá mi umožňuje ukladať články, ktoré má zaujali, na jedno miesto. A je jedno, či používam smartfón, tablet alebo ľubovoľný počítač. V prípade mobilných operačných systémov je možné jednoducho zdieľať otvorenú webovú stránku do služby Pocket priamo pomocou aplikácie, v prípade počítačov a webových prehliadačov pomôže praktické rozšírenie Save to Pocket. Odporúčam ho, rovnako aj samotnú službu.

pocket

MIŠO

Instapaper

Pracuje podobne ako Save to Pocket. Obľúbil som si túto. Uloží mi články z webového prehliadača a potom si ich môžem prečítať aj bez internetového pripojenia. Žiadne reklamy ani iný obsah okolo. Iba obrázky, vnorené odkazy na video a čistý text. Ten si môžem zväčšiť podľa potreby podobne ako pri čítačkách kníh. Veľmi rád takto čítam Ferove články z nášho magazínu, ale aj články ostatných chalanov od nás. Funguje ako plugin, stlačím a stránka sa pošle do služby. Služba sa dá ale načítať aj v prehliadači a nechýbajú aplikácie pre Android a iOS.

DuckDuckGo Privacy Essentials

Chcete sa aspoň sčasti zbaviť sledovania od Googlu? Môžete použiť vyhľadávač DuckDuckGo, ktorý má aj svoj doplnok. Integruje sa do prehliadača a všetky vyhľadávania z adresného riadka aj z kontextového menu presmeruje k sebe. Vynikajúci vyhľadávač, ktorý vás nešpehuje. Ešte aj videá z YouTube prehrá priamo „u seba“ v rozhraní, aby vám YouTube nabudúce nenavrhoval videá podľa toho, čo pozeráte. Všetky spojenia sú šifrované a prehliadač si môžete prispôsobiť podľa seba. Nie, žiadnu emailovú adresu mu prezrádzať nebudete. Vytvorí vám anonymnú frázu, ktorú zadáte na inom prehliadači a nastavenia máte razom prenesené tam.

TOMÁŠ

Mouse Gestures

Tento doplnok pre Google Chrome je fantastická vec. Zjednodušuje mi každodenné fungovanie s týmto prehliadačom. Vďaka predvoleným gestám s myškou, môžete vykonať rýchle akcie ako napríklad vrátiť sa späť, ísť o stránku dopredu, zatvoriť či obnoviť tab. Zvoliť si môžete aj vlastné nastavenie, podľa toho, čo používate. Tento doplnok oceníte, ak pracujete s množstvom pootváraných tabov v prehliadači.

Awesome Screenshot

Tí, čo potrebujú zaznamenávať obrazovku počítača, budú vedieť o čom hovorím. Pri svojej práci sa často stretávam s tým, že potrebujeme zaznamenať banner na našej webstránke, alebo natočiť krátky videotutoriál z objednávkového procesu, keď programujeme v našom e-shope nejaké zmeny. Na to používam doplnok pre Chrome Awesome Screenshot. Vďaka množstvu nastavení dokážem na pár klikov urobiť dokonalý screenshot, alebo zaznamenať obrazovku internetového prehliadača a dianie v ňom. Odporúčam, ak si potrebujete takéto procesy skutočne zjednodušiť.

 

Značky: