Selfie je tak udomácnené slovo, že ho nepodčiarkuje už ani Microsoft Word. Máme pre vás tipy, ako vyrobiť čo najlepšie autoportrétové fotografie.

Skôr ako začnete

Na fotenie selfie nepotrebujete žiadne znalosti ani úpravu scény. Stačí namieriť objektív predného fotoaparátu z mobilu na seba a fotiť. Takýto postup, ale vo výsledku len málokedy prinesie želaný výsledok. Môžete sa odfotiť pri udalosti, kde nie je dostatok času na experimentovanie, no pôjde asi viac o momentku do vášho archívu fotiek ako verejnú fotografiu.

Selfie je fenomén, ktorý sa rozšíril hlavne s príchodom sociálnych sietí. Tu je možnosť propagácie samého seba jednou z neoddeliteľných súčastí. Poďme si teda povedať, ako by mali vaše autoportréty vyzerať.

1.  Upravte sa

Ideálne, ak sa pred fotením upravíte. Môžete síce fotiť neobmedzene, kapacita pamäti v telefóne bude dostatočná. Vhodnou úpravou – učesaním, výmenou vyťahaného trička, zvolením vhodného oblečenia vzhľadom na pozadie atď. Tento tip bude pravdepodobne viac zaujímavý pre ženy. Nám chlapom postačia umyté zuby a čisté oblečenie. 🙂

face-makeup-tips_nowat

2.  Pozrite sa, čo máte za sebou

Kto sa už niekedy fotil alebo robil video, aj keď len s mobilným telefónom, zistil, čo všetko má vlastne na záberoch. Bežne vás totiž vaše zmysly „klamú“ a je prirodzené, že filtrujete pre danú chvíľu nepodstatné veci. Je teda vhodné aspoň sčasti upraviť scénu a jej viditeľnú oblasť. Pohodené nohavičky nikoho (dobre tak väčšinu) vašich fanúšikov, followerov, priateľov nech ich akokoľvek nazveme, nezaujíma. Rovnako tak pohodené obaly a papieriky.

11191248_834520909970131_858620801_nowat

3.  Prostredie

Zvážiť občas treba aj to, kde sa fotiť nehodí. Selfie s radostným výrazom pri pomníku padlých hrdinov nie je rozhodne správny nápad a ani postoj. Nejde o žiadne puritánstvo, ale len o trochu úcty tým, ktorí sa obetovali za to, aby ste aj vy dnes mohli pobehovať s mobilom a hľadať (vhodnejšie) miesto na fotenie. Vhodné nebudú ani cintoríny, sochy znázorňujúce významné, no nie príliš pozitívne historické udalosti.
Zvážiť by ste mali využívanie „cudzieho“ prostredia ako napríklad hostiny alebo svadby, na ktoré ste pozvaní. Skupinová groupie s oslávencom je fajn. Využívať však udalosť, ktorá celkom určite nie je o vás, nebude vhodným podnetom na novú fotku do vášho albumu.

4.  Osvetlenie

Mať za sebou slnko alebo stojacu lampu nie je dobrý nápad. Neveríte, vyskúšajte a zistíte ako je to s „hrou tieňov“. Tak, ako pri bežných fotografiách je lepšie mať slnko pred sebou alebo v istom uhle od vašej tváre alebo smeru fotenia. Samozrejme, ak tvoríte selfie s detailom na jednu polovicu tváre, tiene pomôžu vytvoriť silný efekt. Na začiatok si popri prostredí, v ktorom sa fotíte, postačí ustrážiť poriadok a svetlo. A stále platí, že ideálne fotky vzniknú pri vonkajšom osvetlení a nie pri umelom.

11380262_1599163193656394_1212652834_n_nowat

5.  Zrkadlo a s bleskom

Toto je tá najhoršia kombinácia. Nepomôže ani keď si vypnete blesk. Ak je to čo i len trochu možné (vždy to je možné) kašlite na zrkadlo a na blesk. Odraz zo zrkadla bude poznať vždy a výsledný efekt fotografie nevynikne tak, ako by ste si predstavovali. Navyše fotografia bude pôsobiť, ako by bola potiahnutá priesvitným igelitom.

2njk8ia_nowat

6.  Výber „objektu“ a detailu

Selfie môže mať viacero podôb. Určite ste videli krásne selfie s polovicou tváre a detailom na oči. Tiež aj selfie od pása nahor alebo od hrudníku nahor alebo len fotku tváre. Je na vás, čo presne chcete vystihnúť a ideálne je spraviť záberov viac a potom z nich vybrať. Pri rozlíšením dnešných fotoaparátov v mobile môžete pokojne spraviť väčšiu fotografie a potom z nej vyrezať len tvár alebo žiaducu veľkosť.

7.  STOP kačičkám

Veľmi moderné, no nie vždy žiadúce, je fotenie s našpúlenými perami. Nie vždy sa fotografia podarí. Prakticky sa dá povedať, že sa vždy nepodarí. Kto niekedy takéto niečo skúšal, asi pochopil, za čo sú modelky platené. Vedieť sa „tváriť“ na fotke je celkom veda a musíte to vedieť a mať na to predispozície. Kačičiek je na internete plno, našpúlené pery nebývajú moc vhodné a rozhodne sa tým neodlíšite. Toto robí takmer každý, bohužiaľ to nie je výsada len „násť-ročných“. Ak sa chcete odlíšiť a byť originálna, už žiadne kačičky.

Verte, kačičku (aj kravičku) už videl každý a vegetariánov to nezaujíma.

duck-face-2-650x433_nowat

8.  Výraz tváre

Tu sa môžete do sýtosti realizovať. Vyskúšajte rôzne mimiky a vyberiete si z tých, ktoré chcete prezentovať a najviac sa k vám hodia. Je fajn tváriť sa ako James Bond v Casino Royale pri hraní pokru. Nie ste, ale James Bond, poker hrať asi neviete a zo zbraňami neobchodujete. Na čo byť teda vážny a drsný? Toto je viac tip pre pánov. Buďte čo najprirodzenejší a vaše fotografie vyniknú lepšie. Rozhodne netreba byť nesmelý ani strojený. Zabudnite na to, ako ste mali sedieť pred šlabikárom, toto tiež nie je cesta.

9. Dekolt a poloha

Tento tip súvisí s tým, čím chcete zaujať. Závistlivci budú výrazné poprsie odcudzovať a kritizovať. Každý nech sa fotí, ako sa mu páči. Oslovuje tým istú skupinu publika a je to v poriadku a je len na ňom čím chce zaujať.

Drvivá väčšina selfie je postojačky, potom sú polohy v sede a pri ležaní. Tučnejší ľudia by sa mali fotiť postojačky alebo po sediačky. Po ležiačky sa tak trochu mnohí rozlejeme, viem čo hovorím. Vhodná poloha je napríklad na boku s trupom zdvihnutým lakťom a dlaňou podopretou hlavou. Toto je tip napríklad pre ženy.

Tiež je vhodné sa viac fotiť s fotoaparátom namiereným z výšky. Vyhnete sa druhej (tretej) brade. Experimentovať sa dá aj s miernym natočením uhla.

10. Efektové filtre

Fotografie je vhodné pred ich publikovaním upraviť. Na výber máte priamo v mobile aplikácie na úpravu efektu celej fotografie. Z obyčajnej fotky na pláži tak môžete na počkanie vyrobiť fotografiu s rozprávkovým, tajomných alebo veselým nádychom. V rámci filtrovania sa rozšírila funkcia úpravy selfie priamo pri fotení. Retušovací filter je zabudovaný priamo do funkcie fotenia predným fotoaparátom. Jeho sila sa dá nastaviť. Voľte radšej menší efekt. Býva označený na stupnici od 1-10 a desiatka znamená silné vyhladenie. S trochou preháňania takmer prídete o nos a budete vyzerať, akoby ste minuli celú tubu make-up na jednu fotku. Ak sa potrebujete upraviť, je vhodné sa nalíčiť. Tak, ako uvádzame na začiatku.

Aplikácie pre Android

Zoner Photo StudioCamera Effects, Photo Effects, Photo Studio

Rada na záver

Pripravte sa na negatívne ohlasy. Nie každý ocení váš názor na vkus a zapáčiť sa každému nie je možné. Každý lajk poteší, no berte umiernene aj negatívnejšie komentáre, ktoré sú samozrejme, v rámci slušných hraníc. Nefoťte selfie každý deň, ale ponechajte si fotografiu „aktuálnu“ v rámci dlhšieho obdobia.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.