Hoci v redakcii sme zvyknutí na najnovšie technologické vychytávky, naše životy sa nezaobídu bez maličkostí, pri ktorých žiadne inteligentné funkcie ani neočakávame. Preto naši redaktori do tohto vydania urobili výber zariadení, ktoré používajú, no nie sú to ani notebook, smartfón či inteligentné hodinky. Nechajte sa výberom 10 gadgetov prekvapiť.

ONDREJ

Ruksak Tamrac Corona 26

Tento ruksak som dostal pred časom na Vianoce. Odvtedy so mnou prešiel celý svet, bol v USA, Ázii, na Islande a stále drží. Corona 26 mi vyhovuje svojou veľkosťou a odolnosťou. Nemá síce prepojenie na mobil, ale množstvo vreciek na kadejaké pomôcky pre foto a video. Okrem toho v ňom mám notebook, zubnú kefku, hrebeň, zmestí sa sem aj náhradná bielizeň. Na cesty do 3 dní nemusím mať nič iné, s týmto ruksakom prežijem aj v silnom daždi.

Cena: 129 EUR

Nôž Victorinox CyberTool M

Podobne ako má Tomáš skrutkovač, mám aj ja svojho pomocníka – oficiálny vreckový nôž švajčiarskej armády. CyberTool M nosím v značkovom puzdre na opasku, čo sa mi veľmi osvedčilo. Takto mám vždy poruke nástroj na rezanie, skrutkovanie či otváranie fliaš. A čo používam najčastejšie? Jednoznačne špáradlo na zuby a maličké pero. Neverili by ste, koľko ľudí sa už týmto perom  podpisovalo na rôzne dokumenty. A Tomáš hovorí dobre – pozor na to, že na letisku môžete oň buď prísť, alebo zaplatíte nekresťanské poštovné z letiska k vám domov.

Cena: 97 EUR

FERO

Wi-Fi adaptér pre Celestron NexStar

Toto je asi najviac predražená vec, ktorú vlastním. K svojmu niekoľkoročnému ďalekohľadu NexStar, ktorý je sám o sebe taký drahý, že to až pekné nie je (štvorciferné číslo), som dostal pod stromček Wi-Fi modul. Slúži na nahradenie jeho ovládacieho mechanizmu. Ďalekohľad môžem pomocou modulu ovládať smartfónom a zacieľovať ho na konkrétne objekty na základe vizuálnej softvérovej hviezdnej mapy. Nuž, je to pohodlné a už by som nechcel byť bez toho, ale stojí to absolútne absurdné peniaze. Ide pritom v základe o celkom primitívny Wi-Fi prijímač s RJ12 konektorom, ktorý prijíma jednoduché povely na posun a transformuje ich na signál pre motor ďalekohľadu. Výrobná cena tohto modulu sa zrejme pohybuje niekde na 5 dolároch. Ale tak už to bohužiaľ v oblasti astronómie býva. Nezostáva nič iné, než zatnúť zuby.

Cena: 140 EUR

Teleskopická ruka

Tak toto dômyselné zariadenie používam niekoľkokrát denne, a to prosím pekne už niekoľko rokov. Darovala mi ho manželka, keď ma kedysi videla, ako sa škriabem na chrbte pravítkom, perom či inými predmetmi v dosahu. Ide o kvalitnú kovovú konštrukciu a oblými a pritom dostatočne ostrými prstami. Zo zhruba 15 cm sa ruka jedným pohybom natiahne na dobrého pol metra a dočiahnem s ňou pohodlne naozaj všade. Hlavne v lete, keď sedím pri práci celý deň v kresle, je používanie tohto zariadenia skutočne orgazmický zážitok.

Cena: 2 EUR

ROMAN

Krígeľ Rammstein

Pred pár rokmi som dostal ako darček krígeľ s logom mojej obľúbenej skupiny Rammstein a ten má dodnes svoje čestné miesto na mojom pracovnom stole. Nielen pri pití piva, ktoré je zriedkavé, ale najmä pri každodennej konzumácii nealkoholických nápojov, hlavne vody. Krígeľ som si obľúbil nielen kvôli jeho vyhotoveniu, ale aj kvôli veľkému objemu. Vody pijem veľa, takže pollitrák mi vyhovuje tak akurát a keď treba, tak si doňho spravím aj veľký čaj.

Cena: od 25 eur

Reproduktor JBL Flip 3

Nakoľko v kuchyni momentálne nemám žiadne rádio, o hudobnú kulisu sa stará kombinácia reproduktor JBL Flip 3 + spárovaný telefón cez Bluetooth a Spotify. JBL Flip 3 reprodukuje aj napriek malým rozmerom bohatý a hlasný zvuk, takže je často využívaný počas domácich prác, varenia a umývania riadov. Obľúbila si ho aj moja žena, čo je asi najvyššia pocta, akú môže hocaký produkt u nás doma získať 😊

Cena: od 25 eur

MIŠO

Automatická práčka

Iba hodíte oblečenie a čakáte – automatická práčka je vážne vynález. Ani si neuvedomujeme, že ju stačí naplniť, nasypať prášok a otočiť kolieskom. Za hodinku-dve máte opraté a voňavé. Je to naozaj užitočný pomocník, o ktorom sa až tak nehovorí. Neraz nemá ani displej, dokonca ani Wi-Fi a ani vám nezmeria tep (zatiaľ 😊 ). Nie je to taký štýlový gadget, ale je to jeden z najužitočnejších pomocníkov. Kto už niekedy pral v rukách alebo mal na práčke pokazené žmýkanie, ocení tú bielu vec v kúpeľni.

Cena: 220 eur

Anatomický vankúš

Pozeranie filmov na mobile v posteli je super. Čo z toho, keď vám padá krk. Vďaka takému vynálezu ako vankúš je to hneď pohodlnejšie. Vyrástol som na perových vankúšoch, ale tie neboli to pravé. Poznáte to, nazberkať ho pod hlavu tak, aby netlačil a neboli ste moc vysoko alebo nízko dalo dosť roboty. Preto každý deň ocením špeciálne prehnutý vankúš. Nerozťahuje sa, celkom dlho si drží svoj pôvodný tvar a dobre sa na ňom leží. Naozaj pekná pomôcka a zmestila sa mi už aj do ruksaku s ostatnými vecami.

Cena: 60 eur

TOMÁŠ

Hriankovač Philips

Raňajky sú základom dňa a hoci každý fitness tréner hovorí, že jesť biele pečivo je smrť, u mňa to veľmi neplatí. Ako celiatik začínam každé ráno domácou hriankou s plnotučným syrom. Chlieb si tiež pripravujem svoj vlastný, ktorý si po upečení nakrájam a zmrazím. Ráno ho dám iba na 8 minút do hriankovača a je ako čerstvo dopečený. Stal sa z toho už môj každodenný rituál a musím povedať, že len veľmi ťažko by som sa ho vzdal. Hriankovač inak nemá žiadne smart funkcie. Vložíte chlieb a o pár minút vám ho hriankovač opečie podľa stupňa, aký si nastavíte.

Cena: 25 EUR

Skrutkovač v tvare pera

Možno trošku smiešny gadget, ale neraz mi pomohol. Ani som ho nekupoval a dostal som ho ako reklamný predmet. Ide o kovový skrutkovač, ktorý vo svojom tele skrýva niekoľko bitov na rôzne typy skrutiek. Nosím ho stále v ruksaku a osvedčilo sa mi, že nosiť ho má svoje opodstatnenie. Neraz som sa ocitol v situácii, že som potreboval niečo rýchlo odskrutkovať, pritiahnuť. Jediný problém je, že s ním neprejdete cez letiskovú kontrolu a preto ak oň pri ceste do zahraničia nechcete prísť, tak si ho nezabudnite doma vyložiť.

Cena: 5 EUR

Značky: