Panasonic VIERA 50CX700E je 50-palcový LED televízor so 4K rozlíšením, na vývoji ktorého sa podieľali aj filmové štúdiá v Hollywoode. Filmy na takomto televízore preto vyzerajú tak, ako ich tvorcovia naozaj zamýšľali. Televízor v reálnom čase dopočítava filmy alebo relácie v nižšom rozlíšení na vysoké a treba povedať, že to robí veľmi dobre. Obsah, ktorý vysielajú slovenské televízie v HD rozlíšení vyzerá po prepočítaní efektne. Týka sa to verného farebného podania, ale aj prekreslenia rýchlych pohybov.

Vládu preberá Firefox

Ako operačný systém použil Panasonic v modelovom roku 2015 Firefox a priniesol úplne iné používateľské rozhranie ako to bolo pred rokom. Konštatujeme, že je rýchle a jednoduché na ovládanie. Základná plocha – Home Screen 2.0 – má v predvolenom prípade len tri položky: Live TV, Aplikácie a Zariadenia. Na základnú plochu si môžete pridať aj ďalšie položky. Vylepšené používateľské rozhranie ponúka aj nástroj pre vyhľadávanie programov, ľahko tak nájdete film alebo TV reláciu v ponuke rôznych televíznych kanálov, webových služieb či v pamäti pripojených prístrojov. Operačný systém Firefox umožňuje vývojárom pripraviť vlastné aplikácie pre tento televízor.

Pomocou aplikácie TV Remote 2 je možné televízor kompletne ovládať z mobilného zariadenia s iOS alebo Androidom. Výhodné je to hlavne pri zobrazení webových stránok.

TV Remote 2 je jednoduchá cesta na ovládanie televízora cez smartfón

TV Remote 2 je jednoduchá cesta na ovládanie televízora cez smartfón

Televízia všade

Funkcia TV Anywhere sa nám na tomto televízora páčila najviac. Predstavte si, že máte doma televízor s platenými kanálmi a práve nie ste doma. Chcete si však užiť svoj obsah, napríklad z druhého konca sveta. Môžete tak urobiť, potrebujete na to aplikáciu Panasonic Media Center a pripojenie na internet (odporúčame 4G). Na mobilnom zariadení máte potom všetok obsah, ako keby ste sedeli doma. To je vynikajúca vlastnosť, ktorá je zatiaľ úplne unikátna.

Panasonic Media Center umožní sledovať živé alebo nahrané vysielanie z televízora umiestneného doma, na mobilnom zariadení aj z druhého konca sveta

Panasonic Media Center umožní sledovať živé alebo nahrané vysielanie z televízora umiestneného doma, na mobilnom zariadení aj z druhého konca sveta

Otvorene ale treba povedať, že aplikácia občas spadne a treba ju spúšťať opakovane. To je pre takúto novovznikajúcu službu skôr normálny jav a chce to trochu času. Na diaľku sa dá sledovať aj nahraté vysielanie. Máte napríklad rozpozeranú reláciu a potrebujete odísť. Necháte nahrávať program a potom si túto nahrávku dopozeráte aj z diaľky, napríklad z hotela, na mobilnom zariadení. Okrem toho sa vysielanie z televízora CX700 dá streamovať na inom Panasonic televízore vo vašej  domácnosti. Toto má však hlavne význam u televízorov, ktoré majú dva tunery (napr. CX800).

Takto sledujeme živé vysielanie na mobilnom zariadení

Takto sledujeme živé vysielanie na mobilnom zariadení

Aplikačná výbava

Po hardvérovej stránke používa Panasonic VIERA 50CX700E štvorjadrový procesor, spúšťanie aplikácií je teda veľmi rýchle. Vo výbave máte viaceré aplikácie orientované na slovenský trh – napr. archív Markíza TV cez VOYO (vyžaduje platené konto), iPrima.cz (bezplatne), ale je tu aj YouTube. Máte tiež predpoveď počasia alebo zdieľanie multimediálneho obsahu z mobilných zariadení cez funkciu  Swipe and Share. Môžete si doinštalovať napr. Facebook alebo Twitter, našli sme aj Deezer, Eurosport alebo Óčko.

Ďalšia výbava

Prekresľovacia frekvencia televízora je až 800 Hz, ani najrýchlejšie pohyby nebudú rozmazané. Vo výbave sú tri porty USB 2.0 a tri pripojenia na HDMI. Televízor je možné pripojiť aj na domáci počítač a z neho potom prehrávať obsah.

Zobrazenie prehľadu TV kanálov pri testovaní tohto televízora

Zobrazenie prehľadu TV kanálov pri testovaní tohto televízora

 

Vyhodnotenie

Po stránke dizajnu vyzerá televízor dobre, je to elegantné kovové vyhotovenie a dá sa umiestniť aj na stenu. Ak by sme si mali priať niečo vylepšiť, tak by to bola zabudovaná zvuková výbava. Na to síce existuje špeciálny SoundBar ako systém reproduktorov pod televízor, ale samotný zvuk z tohto televízora je mierne plechový. V celkovom hodnotení chválime kvalitu obrazu a tiež aplikačnú výbavu, predovšetkým jedinečnú funkciu TV Anywhere. Okrem 50-palcového vyhotovenia existuje napr. 60- alebo 40-palcová verzia.

Cena: 1299 EUR
Zapožičal: Panasonic

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.