Bolo to pred 3 rokmi – 4. októbra 2015 bola nedeľa, čo nie je vôbec tradičný termín na ohlásenie nového operátora. V podstate nikto nevedel, ako sa nový operátor bude volať a či sa uchytí, ale sála v budove Pošty Bratislava 1 na námestí SNP bola plná na prasknutie.

Názov 4ka bol volený dobre a vtedy všetko bolo ladené okolo číslice 4. Tlačovka začala o 14:44, bolo 4. 10. 2015 a cena za volanie bola na tú dobu revolučná – len 4 centy za minútu. Kredit na predplatenej karte bol 4 eurá a k tomu žiadna viazanosť. Spojenie so Slovenskou poštou bolo pre 4ku výborné, lebo z noci na ráno mal tento operátor najviac pobočiek na celom Slovensku. Ponuka však bola ladená hlavne na dáta, ktorých tento operátor dával hneď od začiatku na rozdávanie. Ako hovorí 4ka – vtedy sa na Slovensku začala doba dátová.

Dostať sa medzi troch už zabehnutých operátorov a udržať sa medzi nimi nebolo vôbec jednoduché. A ako najmladší operátor sa aj 4ka presadzovala tak, že si to musel všimnúť každý – netradične. Legendárna bola Šibenica pre Jura, čo bol proti krok na uvedenie konkurenčného operátora Juro od Telekomu. Reakcia Telekomu vtedy prišla okamžite a Juro si pred šibenicou z chuti zatancoval a na zlovestný hák zavesil klobásky.

Aj pri oslave 3- výročia to 4ka urobila tak, že na takúto tlačovku sa nezabúda. Nie, žiadna šibenica, žiadne balóniky ani zvieratá. Tento raz sme boli na tlačovke v kuchynskom štúdiu Oresi a mali sme raňajky s troma chodmi. A varil nám známy kuchár Jaroslav Hamšík.

Najprv anglické raňajky (ale bez vajíčka), potom omeleta a to aj s hríbami, ktoré ráno pred tlačovkou osobne nazbieral  predseda predstavenstva Swanu, Juraj Ondriš a na záver flambované ovocie, kde olej (v podobe 62 % Tatranského čaju) do ohňa prilieval osobne šéf SWANu. Tlačovka začal okolo 9:30 a končili sme pred 11 hodinou, obed v tento deň nebol potrebný.

A kam sa bude 4ka posúvať? Zlepší používateľskú skúsenosť svojich zákazníkov, osloví podnikový sektor a predstaví vylepšenú hardvérovú ponuku. Špeciálnou témou na tejto tlačovke bolo očakávané zrušenie frekvenčného stropu pre frekvencie 1800 MHz Úradom pre reguláciu komunikácií a poštových služieb. To by pre 4ku znamenalo fatálny problém a k tejto téme pripravujeme samostatné video.

Viac o zaujímavých štatistikách z prevádzky 4ky

4ka oslavuje 3 roky: Má viac ako 600 tisíc zákazníkov (video)

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.